Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ν. Σολδάτος. «Ο δήμος μας δεν μπαίνει σε επιτήρηση...»

Συνέντευξη στη Βάσω Βήττα

Για την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων, τα οικονομικά, τις υποδομές και τα έργα, το ελλειμματικό οδικό δίκτυο, την ανάπτυξη και τις προοπτικές, αλλά και για τις επερχόμενες δημοτικές, εκλογές μιλάει ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΙΧΜΗ.
Τι έχει καταφέρει ο δήμος σας δυόμισι χρόνια μετά τον Καλλικράτη;
Ως γνωστόν ο πρώτος χρόνος ήταν προσαρμογής και οργάνωσης του δήμου στις νέες Καλλικρατικές συνθήκες, σε ότι αφορά στις συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων κ.λπ., ενώ το 2011 ξεκίνησε ο προγραμματισμός για τα έργα. 
Το 2012 ήταν ο χρόνος των μελετών και της ένταξης έργων και φθάνουμε στο 2013 που έχουμε δημοπρατήσει αρκετά έργα στο δήμο, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις υποδομές. Προς το τέλος του έτους, πάντως, θα αρχίσει να φαίνεται αυτό το έργο. Όπου υπήρχαν ώριμες μελέτες από τους πρώην δήμους αξιοποιήθηκαν, όπου δεν υπήρχαν τις εκπονήσαμε και βέβαια συνεχίσαμε ό,τι υπήρχε σε εκκρεμότητα.
Δηλαδή στο τέλος του 2013 θα μπορούμε να πούμε ότι ο δήμος θα είναι σε καλό επίπεδο από άποψη υποδομών;
Βεβαίως, αν σκεφτεί ότι είναι από τους λίγους δήμους στην Αιτ/νία που έχει λύσει το θέμα των στερεών και υγρών αποβλήτων. Είμαστε ένας μικρός δήμος, ο οποίος έχει το ΧΥΤΑ του τους βιολογικούς του καθαρισμούς, έχει αποκαταστήσει όλους τους ΧΑΔΑ και αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι η καθημερινότητα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. 
Αυτό που θα χρειαστεί από το 2014 και μετά, ουσιαστικά είναι το «στόλισμα» των διαμερισμάτων του δήμου. Εννοώ ότι θα χρειαστούν αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις, παιδικές χαρές κ.λπ. Το βασικότερο για μας είναι ότι «η λάντζα» έχει γίνει.
Όμως ακόμα δεν έχει λυθεί το θέμα των οδικών αξόνων και γενικότερα της οδοποιίας. Όσο και αν είναι έτοιμος ένας δήμος να δεχτεί τουρισμό ή επενδυτές, αν δεν υπάρχουν δρόμοι, τα πράγματα είναι δύσκολα…
Το βασικότερο πρόβλημα είναι όντως αυτό. Θα έπρεπε να έχουν γίνει πρώτα τα έργα εθνικής σημασίας και στη συνέχεια, δορυφορικά και συμπληρωματικά γύρω από αυτά, όλα τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα δεν είδαμε να ολοκληρώνεται το έργο Αμβρακία - Άκτιο που έχει ξεκινήσει και είναι ένας άξονας που διασχίζει ολόκληρο το δήμο, δεν είδαμε να γίνεται το τμήμα Πογωνιά - Πλαγιά, που θα έδινε ανάπτυξη στην περιοχή, δεν είδαμε το τμήμα Άκτιο - Αγ. Νικόλαος - Βόνιτσα, που έχει ώριμη μελέτη αλλά δεν υπάρχει χρηματοδότηση πλέον από το ΕΣΠΑ, όπως και ο δρόμος Αετός - Παπαδάτου που είχε ξεκινήσει επί νομαρχίας, αλλά η Περιφέρεια δεν ασχολήθηκε καν με αυτό. Άρα, λοιπόν, γύρω από αυτούς τους δρόμους, ο δήμος θα μπορούσε να κάνει συμπληρωματικές παρεμβάσεις για να πούμε ότι έχουμε ένα αξιόλογο οδικό δίκτυο. Η προσβασιμότητα προς το δήμο μας αυτή τη στιγμή δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο.
Τι σημαίνει αυτό για ένα δήμο που αναπτύσσεται τουριστικά;
Ο δήμος και ειδικά η περιοχή της Παλαίρου, έχει κάνει βήματα και σήμερα που μιλάμε, ήδη φιλοξενούνται πάνω από 700 τουρίστες. Όμως η προσβασιμότητα αποτελεί εμπόδιο. Μόλις φθάνει ο επισκέπτης στο αεροδρόμιο του Ακτίου από τη Δυτική Ευρώπη, για να πάει στην Πάλαιρο πρέπει να υποστεί τα «χίλια μύρια». Όταν θα μπει στο κομμάτι που παλιού επαρχιακού δικτύου έχει να αντιμετωπίσει μια εικόνα τριτοκοσμικής χώρας.
Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με ακίνητα του δημοσίου που έχει αναλάβει να αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Κουκουμίτσα και η Σάλτινη;
Στο δήμο μας υπάρχουν αρκετά ακίνητα, που έχουν καταγραφεί ως δημόσια κτήματα από το ΤΑΙΠΕΔ και άλλα που θα καταγραφούν. Θεωρώ ότι θα μπορούσε ο δήμος, κάτω από άλλες συνθήκες, αν ήταν περιουσιακά του στοιχεία, να κάνει συμπράξεις με ιδιώτες έχοντας προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και μια έρευνα αγοράς, διότι ούτε ο δήμαρχος είναι dealer, ούτε ο δήμος real estate. Βάζω θέμα ακόμα και δημοψηφίσματος αν είναι να εκφραστεί η τοπική κοινωνία για το ποια ανάπτυξη θέλει. Ο μοντέρνος δήμαρχος θα πρέπει να παίρνει τη γνώμη της κοινωνίας και των ειδικών.
Οι ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ θα προσθέσουν στην ανάπτυξη της περιοχής από την αξιοποίηση των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου;
Εκτίμησή μου είναι ότι ο δήμος από μόνος του, χωρίς την ομπρέλα του ΤΑΙΠΕΔ, θα μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε αεροδρόμιο, αλλά δεν έχουμε αεροδρόμιο, έχουμε μαρίνες, αλλά δεν έχουμε μαρίνες, έχουμε ακίνητα σε παραλιακές ζώνες αλλά δεν τα έχουμε, έχουμε νησιά τα οποία δεν είναι δικά μας, έχουμε κάστρα τα οποία δεν είναι στη δικαιοδοσία του δήμου. Άρα θα πρέπει να υπάρχει διαχείριση μιας δημοτικής περιουσίας υπό όρους και προϋποθέσεις και ο δήμος να δώσει την ανάπτυξη που χρειάζεται. Π.χ. τα κάστρα σε χώρες της Ευρώπης είναι στη διαχείριση του δήμου, που φροντίζει για τη λειτουργία τους. Εμείς έχουμε κάστρα που είναι κλειστά. Ο δήμος θα μπορούσε, ό,τι είναι μέσα στα γεωγραφικά του όρια, να το αναπτύξει.
Από την επόμενη προγραμματική περίοδο τι περιμένετε ως δήμος;
Αυτό που ψιθυρίζεται είναι ότι η επόμενη, θα αφορά κυρίως σε υπηρεσίες. Ψηφιακή σύγκλιση, προγράμματα της κοινωνίας της πληροφορίας, κ.λπ. Εμείς, εφόσον έχουμε λύσει τα βασικά μας προβλήματα, θα ανταποκριθούμε στις προσκλήσεις, υπάρχει ετοιμότητα, όπως είχαμε και σε αυτή που διανύουμε τώρα. Ήμασταν ο πρώτος δήμος που υποβάλλαμε προτάσεις στην ψηφιακή σύγκλιση. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο που, για την εξυπηρέτηση του δημότη, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ψηφιακές και ηλεκτρονικές υποδομές.
Κατηγορηθήκατε ότι διαθέσατε υπερβολικά ποσά για ένα τέτοιο ψηφιακό έργο…
Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ, και δεν πρόκειται για κατασκευή ιστοσελίδας του δήμου. Η ιστοσελίδα του δήμου μας είχε στοιχίσει 100 ευρώ. Εδώ πρόκειται για ένα πακέτο υπηρεσιών εξυπηρέτησης των κατοίκων του δήμου και των 20 τοπικών κοινοτήτων και οικισμών. Το κακό θα ήταν αν ο δήμος δεν είχε ανταποκριθεί στην πρόσκληση.
Ήδη έχει ξεκινήσει η προεκλογική προετοιμασία, με πολλούς να έχουν κάνει επίσημη δήλωση καθόδου στις δημοτικές εκλογές. Εσείς τι βλέπετε, μετά μάλιστα από τις πληροφορίες που θέλουν να μη δίνεται παράταση στην παρούσα δημαρχιακή θητεία;
Για μένα προσωπικά δεν έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος. Θεωρώ ότι ο χρόνος των εκλογών είναι αυτός που προβλέπεται από τον Καλλικράτη. Είμαι δήμαρχος και ενεργώ μόνο για τα δημοτικά πράγματα και τα μεγάλα θέματα που έχουν ανοίξει στο δήμο. Μερικοί από αυτούς που ονειρεύονται την καρέκλα του δημάρχου, δεν έχουν λάβει υπόψη τους ότι αυτή την στιγμή έχουν ανοίξει μεγάλα οικονομικά θέματα, όπως είναι η στοχοθεσία.
Ο δήμος Ακτίου - Βόνιτσας θα καταφέρει να φθάσει το στόχο, ή θα κινδυνεύσει με επιτήρηση;
Ο δήμος είναι σε καλό σημείο όσον αφορά στη στοχοθεσία. Θα πρέπει βέβαια κάποια στιγμή, τώρα κατά το δεύτερο εξάμηνο, να γίνουν αλλαγές και αναμορφώσεις, ώστε να κοπούν κάποιες δαπάνες, προκειμένου να κλείσουμε το έτος μας καλά. Υπάρχουν και πράγματα που δεν είναι καλά εξαιτίας της μείωσης των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ. Ο δήμος δεν θα μπει σε επιτήρηση, γιατί κάνουμε μια συνετή οικονομική πολιτική.
Με τις οφειλές των δημοτών προς το δήμο τι γίνεται;
Υπάρχει μεγάλη δυσκολία αυτή τη στιγμή στον κόσμο για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Παρόλα αυτά, από πέρυσι, με την ευνοϊκή ρύθμιση που είχαμε κάνει και με κάποιες διευκολύνσεις κατά περίπτωση στους δημότες, βοηθάμε ώστε να μην παγώσει εντελώς η τοπική αγορά και η οικονομία. Με τον τρόπο αυτό έχουμε αύξηση στα έσοδα. Βέβαια μειώθηκαν εκείνα που είχε ο δήμος από τα ξενοδοχεία, εξαιτίας της μείωσης του 2%, όπως επίσης και από την πτώση των πωλήσεων της Κορπής. Ωστόσο προσπαθούμε να βάζουμε στο ταμείο του δήμου τα οφειλόμενα, χωρίς να εξαντλούμε τους δημότες μας.