Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΦΩΛΙΑΣΟΥΝ Ο ΑΡΓΥΡΟΠΕΛΕΚΑΝΟΙ


Δύο από τα μεγαλύτερα πτηνά του κόσμου φαίνεται ότι προτιμούν την Ελλάδα για να φωλιάσουν. Στη
Μικρή Πρέσπα βρίσκεται η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνου στον κόσμο, ενώ άλλοι υγρότοποι φιλοξενούν εκατοντάδες ζευγάρια του επίσης εντυπωσιακού ροδοπελεκάνου, δείχνει η πρώτη απογραφή στον ελληνικό χώρο.
Η απογραφή κάλυψε 30 περιοχές και καταμέτρησε 3.564 αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus) σε 16 υγρότοπους και 684 ροδοπελεκάνοι (Pelecanus onocrotalus) σε 9 αντίστοιχες περιοχές.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), κεντρική σημασία για την προστασία των δύο ειδών η Μικρή Πρέσπα, οι υγρότοποι του Αμβρακικού, η λίμνη Κερκίνη, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η τεχνητή λίμνη της Κάρλας.

Ειδικά για τον αργυροπελεκάνο, ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά του κόσμου με άνοιγμα μέτρων 3,5 μέτρα, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί νέες αποικίες, όπως για παράδειγμα στη λίμνη Κερκίνη το 2003 (για πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον 100 χρόνια) στη λίμνη Κάρλα και από πέρυσι στο Μεσολόγγι.
Όπως επισημαίνει η Ρούλα Τρίγκου, συντονίστρια ενημέρωσης δράσεων της Ελληνικής Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη για τη διατήρησή του αργυροπελεκάνου, καθώς φιλοξενεί στη Μικρή Πρέσπα τη μεγαλύτερη αποικία στον κόσμο με περίπου 1.200 ζευγάρια και σε εθνικό επίπεδο πάνω από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Επισήμως, ο αργυροπελεκάνος περιλαμβάνεται στα «ευάλωτα» είδη της λεγόμενης Κόκκινης Λίστας, ενώ ο ροδοπελεκάνος θεωρείται είδος για τα οποία δεν υπάρχει ανησυχία.
«Η απογραφή μάς αποκάλυψε τον πολύ σημαντικό ρόλο κάποιων υγροτόπων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως τόποι διατροφής και κουρνιάσματος από μεγάλο αριθμό πελεκάνων. Οι υγρότοποι αυτοί βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από τους τόπους αναπαραγωγής και συμβάλλουν καταλυτικά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών τροφής κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου» τονίζει η κυρία Τρίγκου.
Τέτοιοι υγρότοποι είναι οι λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας (Βεγορίτιδα, Χειμαδίτιδα και ο ταμιευτήρας Πολυφύτου), η λίμνη Βόλβη στην Κεντρική Μακεδονία και οι λιμνοθάλασσες Κοτυχίου και Προκόπου στη Δυτική Πελοπόννησο.
Η απογραφή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με δέκα Φορείς Διαχείρισης (ΦΔ) Προστατευόμενων Περιοχών: ΦΔ Δέλτα Έβρου, ΦΔ Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, ΦΔ Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, ΦΔ Λίμνης Κερκίνης, ΦΔ Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, ΦΔ Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, ΦΔ Λίμνης Παμβώτιδας, ΦΔ Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου, ΦΔ Υγροτόπων Αμβρακικού, ΦΔ Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και ΦΔ Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.
agriniopress