Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Όχι στις απολύσεις


Ερώτηση από κοινού με τον Βασίλη Οικονόμου, βουλευτή υπεύθυνο για θέματα Εθνικής Άμυνας, κατέθεσε η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ο κίνδυνος οριζόντιων απολύσεων, στο ιδιαίτερης σημασίας −αλλά και συμβολισμού−  Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μετά από συναντήσεις με εργαζόμενους της 131 Σμηναρχίας Μάχης του Ακτίου αλλά και άλλων δομών και υπηρεσιών που ανήκουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν και επίσημα την αντίθεσή τους στην επονομαζόμενη, αλλά ουσιαστικά οριζόντια «κινητικότητα», που γίνεται χωρίς την προηγούμενη και απαραίτητη αξιολόγηση δομών και προσώπων.

Οι δύο βουλευτές δήλωσαν την κατηγορηματική διαφωνία τους με οποιαδήποτε αλλαγή αγνοεί τις επιχειρησιακές ανάγκες, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν εάν λείψει το έμπειρο, με ειδικές γνώσεις και εξειδικευμένο προσωπικό που σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του. Η ασφάλεια και η επάρκεια των δομών του εν λόγω Υπουργείου οφείλει να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την Πολιτεία.
Αναλυτικά η Ερώτηση:
Με ανησυχία και έκπληξη πληροφορούμαστε ότι προκειμένου να καλύψει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τους στόχους που τέθηκαν για ένταξη υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, προσανατολίζεστε στην απομάκρυνση ουσιαστικά όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Η κατεύθυνση αυτή εκτός του ότι είναι οριζόντιο μέτρο, δεν έρχεται ως αποτέλεσμα αξιολόγησης των δεξιοτήτων και των προσόντων των υπαλλήλων, ούτε βέβαια των δομών και των αναγκών των διαφόρων μονάδων και υπηρεσιών που άπτονται της Εθνικής μας Άμυνας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), τη Υδρογραφική Υπηρεσία (ΥΥ), το Ναύσταθμος Σαλαμίνας, τη 131 Σμηναρχία  Μάχης στο Άκτιο (FOB Aκτίου), το Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού (ΓΕΤΕΝ), υπηρεσίες στρατιωτικών νοσοκομείων και άλλες, οι επιχειρησιακές ανάγκες των οποίων δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν εάν λείψει το έμπειρο, με ειδικές γνώσεις και εξειδικευμένο προσωπικό που σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του με συμβάσεις ΙΔΑΧ. Σε πολλές μάλιστα από τις ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία ΙΔΑΧ του Υπουργείου Άμυνας δεν υπάρχουν αντίστοιχοι μόνιμοι υπάλληλοι γεγονός που δημιουργεί τουλάχιστον αμφιβολίες για τις αναγκαίες υπηρεσίες που δεν θα μπορούν να εκτελεστούν.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

Προτίθεστε να διατηρήσετε σε ενεργό υπηρεσία όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) των οποίων η εργασία είναι απαραίτητη για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, για την προστασία εγκαταστάσεων και για την επισκευαστικές ανάγκες των μέσων που χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις;