Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Σπήλαιο Κωνωπίνας… Στον αστερισμό της ελπίδας!


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΩΠΙΝΙΩΤΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ 
      Επίσκεψη  Μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Κωνωπινιωτών  στο Υπουργείο  Πολιτισμού και συνάντηση με τον Διευθυντή του Γραφείου του  Υπουργού κ. Παναγιώτη Καρακατσάνη για το Σπήλαιο Κωνωπίνας του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.
   Χθες 24 Σεπτεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε  στο Υπουργείο Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20-22, στην Αθήνα, διμερής συνάντηση μεταξύ Μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου “ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ” και του Διευθυντή του Γραφείου του κ. Υπουργού κ. Παναγιώτη Καρακατσάνη, για το Σπήλαιο Κωνωπίνας του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας......
     Η συνάντηση έγινε ύστερα από αίτημα του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου “ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ”, προς τον  Υπουργό Πολιτισμού  κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, προκειμένου προωθηθεί αίτημα των μελών του Συλλόγου και της τοπικής κοινωνίας, για την αξιοποίηση του Σπηλαίου Κωνωπίνας, ώστε να καταστεί εφαλτήριο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.
     Ο κ. Υπουργός Πολιτισμού λόγω ανειλημμένων και έκτακτων υποχρεώσεών του, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη συνάντηση, και μας παρέπεμψε για το θέμα, στον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Καρακατσάνη.
      Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνωπινιωτών κ. Βασίλης Σκούρτας επέδωσε στον κ. Καρακατσάνη, επιστολή απευθυνόμενη στον κ. Υπουργό, φάκελο του Σπηλαίου με φωτογραφικό υλικό, άρθρα τοπικού και Αθηναϊκού τύπου  κλπ  ΜΜΕ, έγγραφα καθώς και Ενημερωτικό Σημείωμα στο οποίο εμφαίνεται η ιστορική διαδρομή του Σπηλαίου.
      Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου,  επεσήμαναν στον κ. Καρακατσάνη, ότι προέχει σε πρώτη φάση να διακριβωθεί επιστημονικώς εάν το υπάρχον σπήλαιο είναι προσπήλαιο η το κυρίως σπήλαιο προκειμένου επανεκτιμηθεί σε ορθότερη βάση η αμεσότητα της προσβασιμότητας και της ανάδειξής του.
      Ο κ. Καρακατσάνης δεσμεύτηκε, ότι θα εξετάσει ενδελεχώς τα στοιχεία του φακέλου και θα ενημερώσει εγγράφως  για  τα περαιτέρω, τον Σύλλογο Κωνωπινιωτών.
        Διαχρονική στόχευση του Συλλόγου είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του Σπηλαίου Κωνωπίνας, που παραμένει διακαής πόθος των χωριανών και συνδημοτών μας, ελπίζοντας στο κοντινό μέλλον να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς και δείξουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για ένα ξεχασμένο τόπο, που έχει αδικηθεί προκλητικά από τα εκάστοτε  κουβέρνα!

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΩΠΙΝΙΩΤΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΩΠΙΝΙΩΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ                     
“ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ”                                  
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ:1982 
Πατησίων 5 Τ.Θ.3083
102.10-ΑΘΗΝΑ 
Ηλεκτρονική Δ/νση:konopinanews.blogspot.gr
Ηλεκτρ.Ταχυδρ.-email: konopina@gmail.com
Υπεύθυνος Δημοσίων  Σχέσεων:  
Καραμπέκιος Λεωνίδας τηλ.693 215 9362  
Αθήνα,24 Σεπτεμβρίου 2013 
ΠΡΟΣ
Τον  Υπουργό  Πολιτισμού & Αθλητισμού
κ. Πάνο  Παναγιωτόπουλο
Μπουμπουλίνας 20-22
ΑΘΗΝΑ            
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Υποβάλλουμε προσηρτημένα Ενημερωτικό Σημείωμα κλπ έγγραφα που αφορούν, σπήλαιο εξαιρετικής ομορφιάς και επιστημονικής αξίας… (δηλώσεις αρμοδίων σπηλαιολόγων), που βρέθηκε τυχαία το 1982 στο χωριό Κωνωπίνα Αιτ/νίας του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και έκτοτε παραμένει αναξιοποίητο και μη προσβάσιμο  στο κοινό.
     Κύριε Υπουργέ, εκφράζοντας καθολικό αίτημα χωριανών αλλά και συνδημοτών μας, που προσδοκούν στην αξιοποίηση του σπηλαίου και κατ’ επέκταση αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών που προΐσταστε, να ξεκινήσουν επιτέλους  οι  δέουσες ενέργειες, για την ανάδειξη του σπηλαίου, που θα καταστεί εφαλτήριο ανάπτυξης για ένα ξεχασμένο τόπο.
    Επαφιέμεθα στην ευαισθησία σας, αναμένοντας με ενδιαφέρον τις  αποφάσεις σας.
Για το Διοικητικό  Συμβούλιο
Με τιμή


ο 1993, Μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.), επισκέφθηκαν το Σπήλαιο Κωνωπίνας, συντάσσοντας το ακόλουθο πόρισμα.

ΠΟΡΙΣΜΑ
ΣΠΗΛΑΙΟ  ΚΟΝΟΠΙΝΑΣ
    Στις 13 Φεβρουαρίου 1993, πραγματοποιήθηκε η τρίτη (3) κατά σειρά αποστολή στο Σπήλαιο Κονοπίνας (περιοχή Αγρινίου) αυτή τη φορά για χαρτογράφηση.
     Η πρώτη αποστολή στο σπήλαιο αυτό έγινε πριν από μια δεκαετία, από την καΆννα Πετρόχειλου. Η δεύτερη αποστολή έγινε πριν από δύο (2) χρόνια από τους:Σταμάτη Κίρδη, Χριστίνα Γκάρκουλα, Κώστα Ζαρκάδα, Θεοδώρα Κωνσταντά και Λία Φαληρέα, όλοι τους μέλη της Ε.Σ.Ε. (Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας).

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ:
    Η είσοδος στο σπήλαιο γίνεται από μικρό άνοιγμα 1Χ1 μέτρα περίπου, το οποίο έχει ανοιχθεί σε χαλαρά επιφανειακά πετρώματα.
    Για να βρεθούμε στην αίθουσα του σπηλαίου που είναι η μοναδική κατεβαίνουμε από βάραθρο 20 μέτρων.
   Το βάραθρο κατά τα 2/3 είναι ανοιγμένο σε χαλαρά επιφανειακά πετρώματα και μόνο στο τελευταίο του τμήμα συναντάμε ασβεστολιθικά.
   Η αίθουσα είναι 20Χ15 μέτρα περίπου (βλ. σκαρίφημα). Στο πρώτο τμήμα της υπάρχουν πεσμένοι ογκόλιθοι από την οροφή.
    Βαθύτερα υπάρχει ένας καταπληκτικός διάκοσμος, από σπηλαιοαποθέσεις. Βλέπουμε πολλών ειδών σταλακτίτες όπως: παραπετοειδείς, “μακαρόνια” βοτρυοειδείς και σταλαγμίτες, κολώνες κ.α, παρά το γεγονός ότι ο χώρος είναι μικρός παρατηρούμε μεγάλη πολυμορφία στα είδη  των σταλαγμιτών και σταλακτιτών.
    Στο σπήλαιο επικρατεί το άσπρο χρώμα αλλά υπάρχει και διάκοσμος σε κόκκινο και καφέ από προσμίξεις τοιχίων όπως Fe  (Σίδηρος) Mh (Μαγνήσιο) και  Mg (Μαγγάνιο).
Γενικά η ομορφιά του, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Το Σπήλαιο της Κονοπίνας είναι ένα γεωλογικό εργαστήρι. Παρατηρούμε πρόσφατα ρήγματα και διακλάσεις που έχουν αφήσει τα ίχνη τους πάνω στο διάκοσμο του σπηλαίου.
     Υπάρχει επίσης, μία σειρά διαρρήξεων που έχουν επικαλυφθεί από πρόσφατες αποθέσεις CaCo3 (ανθρακικού ασβεστίου). Οι διαρρήξεις αυτές δεν υπήρχαν πριν δύο χρόνια όταν είχαμε ξαναεπισκεφθεί το σπήλαιο.
     Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ένα μεγάλος αριθμός σταλακτιτών, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί και έχουν πάρει μία γωνία 30 έως 40 μοιρών.
Πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό χρειάζεται μελέτη.
    Άλλες μετακινήσεις επίσης έχουν παρατηρηθεί και σε κολώνες του σπηλαίου.
     Από τα παραπάνω μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις τεκτονικές και σεισμικές κινήσεις της περιοχής.
      Γιαυτό έχουμε υποχρέωση όλοι να το προστατέψουμε όχι μόνο για την εξαιρετική του ομορφιά αλλά και για την επιστημονική τους αξία.
      Αξίζει λοιπόν να μελετηθεί από διάφορες ειδικότητες επιστημόνων: Γεωλόγους, Βιολόγους, Σεισμολόγους κ.α.

Η αποστολή και η χαρτογράφηση έγινε από τους:
Λ. Δημητρακόπουλο,
Β. Καβαλιέρο,
Σ. Κίρδη,
Ι. Κόντου και
Ν. Φιλιππούση

Τ.Σ. Υπογραφή
 Ι. Κόντου

Πηγή: http://konopinanews.blogspot.gr/
Η αποστολή και η χαρτογράφηση έγινε από τους:
Λ. Δημητρακόπουλο,
Β. Καβαλιέρο,
Σ. Κίρδη,
Ι. Κόντου και
Ν. Φιλιππούση

Τ.Σ. Υπογραφή
 Ι. Κόντου

Πηγή: http://konopinanews.blogspot.gr/