Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ Η ΠΑΛΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΓΩΝΙΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.



Τόπος προορισμού ήταν και φέτος η Πάλαιρος ή Ζαβέρδα, όπως και η Πογωνιά πλημμύρισαν από κόσμο. 
Η  Βόνιτσα φάνηκε να έχει και αυτή λιγότερο κόσμο από την περσινή χρονιά. 
Τελευταία στη σειρά η Κατούνα  δεν γέμισε ουτε μια μέρα η πλατεία και μιλάμε  σε σύγκριση με τα τρία μεγάλα χωριά του Δήμου.  
Τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα όλη την σαιζόν όπως και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Έλληνες και ξένοι είχαν κατακλύσει την Πάλαιρο  όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Ας δούμε τους τόπους διαμονής και ξεκινάμε από την έξοδο της Παλαίρου προς Μυτικα: Βουνάκι, Αιμίλιος , Θάλασσα, Ηλέκτρα και kosta maria γέμισαν, επίσης  μέσα στην Πάλαιρο τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν γεμάτα όπως και τα ξενοδοχεία filoxenia και Τάνταρου. Προς Πογωνιά το Ionian Paradise το odysseys αλλά και μέσα στην Πογωνιά σχεδόν όλα πήγαν καλά. Τα κάμπινγκ και αυτά καλά πήγαν.  Όλα τα φαγάδικα, καταστήματα και ξενυχτάδικα είχαν αρκετό κόσμο καλά κατά κοινή ομολογία. Φυσικά οι επισκέπτες δεν ήταν τόσο ανοιχτοχέρηδες όπως τα άλλα τα χρόνια και αυτό ήταν γενικό το κακό διότι ο κόσμος δεν έχει πλέον. Η περιοχή της Παλαίρου όμως έχει να δώσει πολλά ακόμα στον τουρισμό.
Το ίδιο έγινε με τις ημερήσιες εκδρομές επισκεπτών για μπάνιο και φαγητό.
Από Έλληνες κυρίως Αγρινιώτες είναι αυτοί που το έχουν στέκι πολλά χρόνια τώρα  αλλά σιγά όσοι ανακαλύπτουν την Πάλαιρο δεν ξαναφεύγουν καλοκαίρι από εκεί. Από την ενημέρωση που έχουμε αρκετοί ξένοι τουρίστες ήρθαν αεροπορικώς στο αεροδρόμιο του Ακτίου ως επί το πλείστον Άγγλοι Γάλλοι και Γερμανοί με κατεύθυνση μόνο την Πάλαιρο στην Αιτωλοακαρνανία.
Οι παραλίες Παλαίρου - Πογωνιάς κυρίως στο Ποταμάκι ήταν ασφυκτικά γεμάτες και εξυπηρετούνταν από τις δυο καντίνες που υπήρχαν.
Η παραλία όμως της Πογωνιάς, Βαθυαβάλι ήταν το Νο 1 φέτος το καλοκαίρι, ήταν  η πρώτη σε ολόκληρη την  Αιτωλοακαρνανία  και φιλοξένησε πολύ κόσμο στα γαλαζοπράσινα νερά της. Πολλοί επώνυμοι με ιστιοφόρα αλλά και απλός κόσμος την επισκέφτηκαν και έμειναν ευχαριστημένοι και από τον Πογωνιώτη ιδιοκτήτη της καντίνας. Το μελανό σημείο στην παραλία αυτή είναι μερικά χωμάτινα σημεία του δρόμου. Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία μιας γιαγιάς στην Πογωνιά που μας είπε «πρώτη χρονιά βλέπω τόσα αυτοκίνητα να περνούν από το χωριό μας». Το ίδιο έγινε και
στην μικρή παραλία του Αι Γιάννη αλλά και στο Βαρκό που διαθέτει και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Η βραδινή βόλτα στην Πάλαιρο, η παραλιακή φερετζάδα κάτω από το φεγγάρι φέρνει το ανακάτεμα  ξένων και Ελλήνων, βλέπεις απλά σκιές ανθρώπων.
Το πάνω χωριό όμως είναι καθεαυτού ξηρομερίτικο,  ορεσίβιο, τα  καφενεία και καταστήματα είχαν πολύ καλή κίνηση, εκεί μαζεύονται περισσότερο οι ντόπιοι αγρότες, κτηνοτρόφοι συνταξιούχοι κ.α. άνθρωποι όλων των εποχών του έτους, καθαρόαιμοι ζαβερδιανοί και όχι μόνο της καλοκαιρινής σαιζόν που έχει η παραλιακή ζώνη.
Πολλά επαγγέλματα τίθενται σε λειτουργία το καλοκαίρι στην Πάλαιρο, περιμένουν πως και πως οι κάτοικοι της, ίσως είναι από τα λίγα χωριά που έχουν μεροκάματα σήμερα έστω και αυτούς τους μήνες. Πολλοί νέοι κάνουν μεροκάματα από εργάτες έως γκαρσόνια αλλά και πολλές ηλικιωμένες σαν εργάτριες σε κουζίνες και καθαριότητα σε ξενοδοχεία και φαγάδικα. Με λίγα λόγια τους μήνες αυτούς ανοίγουν όλα τα επαγγέλματα.  Οι έχοντες σπίτια και επιχειρήσεις επιστρέφουν και χρησιμοποιούν ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, χτίστες, σοβατζήδες, μαρμαράδες και πολλούς άλλους και έτσι ενισχύουν την τοπική οικονομία που κατά κύριο λόγο προέρχεται από τον τουρισμό.

Τα πολλά βενζινάδικα δουλεύουν όλα, κυρίως αυτά που είναι πολύ οργανωμένα με πολλά είδη εκτός καυσίμων. Τα συνεργεία και αυτά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν την τιμητική τους. Σουπερ μάρκετ που υπάρχουν αρκετά όπως και μίνι μάρκετ και ψιλικατζίδικα και φούρνοι έχουν κίνηση. Ψησταριές, ταβέρνες και κρεοπωλεία είναι και αυτά φορουν και αυτά τα καλοκαιρινά τους τα χαρούμενα.

Η άλλη όψη της Παλαίρου είναι αγροτόκοσμος και οι κτηνοτρόφοι, ελιές, αμπέλια, καλαμπόκια, τριφύλλια, πρόβατα  και βοοειδή αλλά δύσκολα τα καταφέρνουν με τις τιμές που υπάρχουν σ' αυτά.
Στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου η τοπική οικονομία παρουσίασε κάποια άνοδο τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως από ανθρώπους που εργάζονται στην  Αθήνα και επισκέπτονται τα σπίτια τους στη γενέτειρα, αλλά για λιγότερες μέρες και με ελάχιστα χρήματα.





Συνεχίζεται
Βαγγέλης Δ. Κουτιβής