Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Κάστρο της Βόνιτσας "Αρατε πύλας"


Το κάστρο της Βόνιτσας, που είναι πάνω από την πόλη χτισμένο σε λόφο είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα Βυζαντινά, Μεσαιωνικά και Ενετικά κάστρα της Ελλάδας και αποτελεί το στολίδι ολόκληρης της περιοχής της Ακαρνανικής γης τόσο για τη μακραίωνη ιστορία του όσο και για την επιβλητική του θέση στα στενά του Αμβρακικού.
Κι όμως εδώ και μερικά χρόνια δεν μπορεί να πατήσει άνθρωπος μέσα πλην ελαχίστων περιπτώσεων.
Πολλοί πιστεύουν πως το κάστρο είναι ανοιχτό έχει φύλακα κλπ και μπορεί να το επισκεφτεί κάποιος, είτε μόνος, είτε με οργανωμένο γκρουπ.
Άλλοι νομίζουν πως έχει ώρες λειτουργίας και ξεναγό φύλακα που ενημερώνει τους επισκέπτες για την ιστορία του δίνοντας φυλλάδια κλπ.
Άλλοι πάλι νόμιζαν πως λειτουργεί τα καλοκαίρια. 
Ενώ άλλοι νομίζουν πως λειτουργεί το καφέ - restaurant στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που βρίσκετε στο δεύτερο διάζωμα του κάστρου με απίστευτη θέα την Βόνιτσα, το νησάκι της Κουκουμίτσας και τον Αμβρακικό και διαμορφώθηκε από τον π. Δήμο Ανακτορίου καθώς και στην κορυφή το διώροφο κτήριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αίθουσα εκδηλώσεων και Λαογραφικό Μουσείο, που έγινε επί δημαρχίας του Αείμνηστου Άγγελου Αποστολάκη.
ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ…. 
Η αλήθεια «είναι πικρή» και έρχεται από παλιότερα, τότε που μερικοί υποσχόταν ότι το πανέμορφο κάστρο «θα διατηρηθεί και θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο» για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες.
Πέρασε πολύς καιρός από τότε που ο τέως Δήμος Ανακτορίου είχε  ξεκινήσει την αναστήλωση και την συντήρηση και βέβαια όπως ήταν φυσικό όσο το έργο γινόταν,  το κάστρο παρέμενε κλειστό. Το έργο τελείωσε το 2008.
Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΑΝΟΙΞΕ και ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μας, το μεγαλύτερο μεσαιωνικό κάστρο της Δυτικής Ελλάδας σύμβολο για την Βόνιτσα μπήκε ξανά στο βασικό ιστό της πόλης.  
Ο τότε Δήμος Ανακτορίου κατάφερε και το άνοιξε και ήταν επισκέψιμο παρόλες τις απειλές εγγράφων από την προϊσταμένη αρχή της Πάτρας!
Μάλιστα την εποχή εκείνη σε συνεργασία με φιλοπρόοδους κατοίκους  του Συλλόγου Αμφικτιονία Ακαρνάνων μοιραζόταν και φυλλάδια στην Ελληνική και ξένη γλώσσα στους επισκέπτες.
Όπως όμως σε όλες τις αληθινές ιστορίες έτσι και σε αυτή δεν υπήρξε αίσιο τέλος… Για αδιευκρίνιστους λόγους από τους υπεύθυνους και αφού ταλαιπωρηθήκαμε με την γνωστή τακτική από τον Άννα στον Καϊάφα ούτε ο Δήμος, μα ούτε και η αρχαιολογία έπεισαν για τον λόγο που το κάστρο παραμένει στις μέρες μας κλειστό.
Φυσικά για τέτοια θέματα χρειάζεται αγώνας σύσσωμος και διαρκείς. Οι διοικούντες να έχουν την κατάλληλη εμπειρία και θέληση και όχι μόνο μια κομματική ταυτότητα.
Η έλλειψη φύλακα και πυρασφάλειας ακούστηκαν "φθηνές" δικαιολογίες στα αυτιά μας, καθώς στο άμεσο παρελθόν αυτά τα προβλήματα είχαν λυθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Το χαρακτηρίζουμε επιεικώς απαράδεκτο να παραμένει το κάστρο κλειστό, ακόμα και σήμερα και να μην έχουν την δυνατότητα οι κάτοικοι της Βόνιτσας  καθώς και οι επισκέπτες να απολαύσουν την υπέροχη θέα και την μεσαιωνική αύρα των τειχών του.
Ελπίζουμε οι υπεύθυνοι έστω και την ύστατη τούτη στιγμή να εισακούσουν τη διαμαρτυρία μας και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε η ιστορική ΠΥΛΗ να ανοίξει και πάλι. 
Να πιέσουν να δημοπρατηθεί και η αίθουσα που υπάρχει (καφέ – restaurant)  να παραχωρηθεί   στο Δήμο  με στόχο την επισκεψιμότητα.
Μαθαίνουμε πως ο Δήμος εντάχθηκε σε πρόγραμμα ανάδειξης αρκετών χιλιάδων ευρώ. 
Τι θα παρουσιάσει άραγε για την Βόνιτσα;
Το σύμβολό της, που τελευταίως και σ’ αυτή είναι το «Λουκέτο».
Πως θα κρατήσει ξένους και ντόπιους αφού η Βόνιτσα παρουσιάζει την μεγαλύτερη παρακμή της;
Πως θα γεμίσουν τα ξενοδοχεία;
Πως θα γεμίσουν τα εστιατόρια;
Πως θα κινηθεί η αγορά και το εμπόριο της Βόνιτσας ιδίως τώρα με την κρίση;
Γιατί φεύγουν προς Λευκάδα, Πρέβεζα όλοι οι επιβάτες των αεροπλάνων του Ακτίου (που όλοι το λένε και το γράφουν Πρέβεζας) εκτός από εμάς.
Τι λέμε στους επισκέπτες αυτούς που περνούν είτε με ΚΤΕΛ είτε με τα Ι.Χ. τους, μιας και η Βόνιτσα είναι κόμβος και όλοι λέμε πως η Βόνιτσα είναι η αρχόντισσα του Αμβρακικού;
Τους δείχνουμε και θα τους λέμε εκεί είναι το Κάστρο μας, εκεί είναι η ιστορία μας αλλά απαγορεύεται να μπείτε μέσα, απολαύστε το από εδώ, πάρτε μια φωτογραφία και την επόμενη φορά που θα έρθετε μπορεί να είναι ανοιχτό;
Επίσης μάθαμε πως στο Όσλο της Νορβηγίας στις αρχές του Γενάρη θα υπάρξει περίπτερο ανάδειξης και της περιοχής μας, μιας και γίνεται Διεθνής τουριστική έκθεση, με μεγάλο κόστος φυσικά για τον Δήμο.
Τι θα αναδείξουμε άραγε;
Τις φωτογραφίες ή την πραγματικότητα;
Άραγε εκεί τι θα παρουσιάσει Δήμος μας με το πλούσιο και πολυδάπανο επιτελείο του, και μιλάμε φυσικά για τον διάδοχο αντιδήμαρχο που κάνει κουμάντο στο Δήμο εδώ και ένα χρόνο περίπου, αν πάει ο ίδιος φυσικά γιατί έχει πολλές υποχρεώσεις πλέον και έχει αρχίσει να σηκώνει και τηλέφωνα.
Μήπως θα αρχίσει να δείχνει φωτογραφίες άλλων ετών που ήταν ανοιχτό το κάστρο!!!
Τέρμα πια τα ψέματα κύριοι φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, σαν χώρα και σαν περιοχή. Κάντε κάτι και  αφήστε τις κομματικές σημαίες και πιάστε μόνο την Ελληνική σημαία, την σημαία του Δήμου μας και του χωριού που εκπροσωπεί ο καθένας μόνο έτσι θα κάνουμε κάτι.
Κύριοι, αν δεν μπορείς «να διοικήσεις το σπίτι σου», την Βόνιτσα πως είναι δυνατόν να διοικήσεις τις άλλες δημοτικές ενότητες Παλαίρου και Μεδεώνος και να προσφέρεις σ’ αυτές, με ψέματα δεν λύνονται όλα αυτά.
Δώστε λύσεις έστω και προεκλογικά.