Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Το πρώτο σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ δεν λύνει τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών


Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
24.1.2014                                                                                  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Μετά από χαρακτηριστική καθυστέρηση, το πρώτο σχέδιο νόμου που εισηγείται στη Βουλή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και αγνοεί τις ρυθμίσεις εκείνες που θα φέρουν εξυγίανση και διαφάνεια στις αγροτικές διαδικασίες, βάσει και ευρωπαϊκών προτύπων. 
Ενόψει και της νέας ΚΑΠ, η οποία παρέχει 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες αγρότες, πρέπει να διανεμηθούν -αυτή την φορά-  στοχευμένα τα κονδύλια στους σωστούς καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, με διαφανή και δίκαιο τρόπο, με ένα συνεταιριστικό κίνημα που οφείλει να αλλάξει πρόσωπο και τρόπο λειτουργίας. 
Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, με την ομιλία της στη Βουλή καταδεικνύει τις τραγικές ελλείψεις του νομοσχεδίου, επιμένοντας στην άρση της αδράνειας του Υπουργείου, σήμερα κιόλας –αν όχι «χτες». Η πολύ άσχημη εικόνα της νομοθετικής διαδικασίας ολοκληρώθηκε με τον αστείο χειρισμό του μείζονος θέματος των κόκκινων δανείων των αγροτών από την Κυβέρνηση και της αναβίωσης του πολιτικαντισμού.
Μερικά από τα ζητήματα που τέθηκαν στην χτεσινή συνεδρίαση:
Χαμένα κονδύλια 5 εκατομμυρίων ευρώ: Η Δημοκρατική Αριστερά προσπαθεί να είναι πάντοτε πολύ προσεκτική όταν αναζητά και αποδίδει ευθύνες. Οφείλει να μας απαντήσει το ΥΠΑΑΤ πώς χάθηκαν πέντε εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για  το πρόγραμμα για το ρύζι και τα φρούτα και γιατί δεν ζήτησε παράταση για τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει καταδικαστική απόφαση για τις επιλογές του Υπουργείου και η δικογραφία έχει φθάσει στη Βουλή. Δεν μπορεί να δηλώνει ο αρμόδιος Υπουργός – εν μέσω κρίσης και θυσιών των Ελλήνων – ότι τα χρήματα θα αποδοθούν από το ελληνικό κράτος, έτσι απλά. 
Κόκκινα δάνεια των αγροτών: Η Βουλή βιώνει στιγμές οπισθοδρόμησης. Κατατέθηκαν δύο τροπολογίες πανομοιότυπες -από βουλευτές για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και όχι από το Υπουργείο-, η μία μετά την άλλη. Η πρώτη απορρίφθηκε και έγινε δεκτή η χρονικά δεύτερη, μιας που είχε και τις υπογραφές των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Με εντελώς ίδιο περιεχόμενο. Επανακατατέθηκε η ίδια τροπολογία, δηλαδή, κατά την διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης στην Βουλή και όρος για να γίνει δεκτή ήταν το να την συνυπογράφουν και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ανεξαρτήτως ουσίας. Με βάση το πολιτικάντικο «κατόπιν ενεργειών μας».  Αυτή η τροπολογία έχει βάθος χρόνου πίσω της, αφού συνδιαμορφώθηκε όσο η Δημοκρατική Αριστερά ήταν στην τρικομματική Κυβέρνηση. Η διαδικασία όπως εξελίχθηκε δεν τιμά το Κοινοβούλιο και τους Έλληνες αγρότες που ταλαιπωρούνται. Και όλα αυτά για ένα ζήτημα εθνικής σημασίας, ζήτημα οικονομικής εξασφάλισης της βιωσιμότητας μεγάλου αριθμού παραγωγών . 
Συνεταιρισμοί: Θα επιμένουμε σε κάθε τοποθέτησή μας ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για τους συνεταιρισμούς. Μια ολοκληρωμένη εξυγίανση του συνεταιριστικού γίγνεσθαι, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγροτών προς το κράτος. Η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει την άρση της αναγκαστικότητας στους συνεταιρισμούς και την προώθηση ευέλικτων ομάδων παραγωγών που να μπορούν επιτέλους να συνεταιρίζονται με το σωστό τρόπο και να προωθούν τα επιμέρους συμφέροντα του κλάδου τους, προτείνοντας και δρώντας με βαθμούς ελευθερίας. Η Δημοκρατική Αριστερά απαίτησε και απέσπασε την επίσημη τοποθέτηση του Υπουργού πως μέσα στον Ιούλιο του 2013 θα έχει βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που θα λύνει αυτόν τον γόρδιο δεσμό, αλλά ακόμη αναμένει, μισό χρόνο μετά.