Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Φορο-φακέλωμα όλων των δαπανών


Το μεγάλο «φακέλωμα» όλων των συναλλαγών που έχουν οι φορολογούμενοι ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με στόχο να προχωρήσει σε ευρείες διασταυρώσεις στοιχείων.
Η ΓΓΠΣ ζητά μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι επιχειρήσεις να αποστείλουν πλήρη στοιχεία που αφορούν:
* αποζημιώσεις που έχουν καταβάλει οι ασφαλιστικές εταιρείες
* λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας
* λογαριασμούς ύδρευσης
* λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας
* δαπάνες για νοσηλεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια
* δίδακτρα σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια
* συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση κάθε μήνα θα πρέπει να αποστέλλουν:
1 Οι τράπεζες:

* στοιχεία για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την 1η.1.2014 μέσω καρτών πληρωμών οι οποίες έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, από πιστωτικά ιδρύματα εκτός Ελλάδας·
* στοιχεία για μεταφορές πιστώσεων, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων) με σκοπό τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, για συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την 1η.1.2014 και μετά·
* στοιχεία για συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την 1η.1.2014 και μετά, με τη χρήση καρτών πληρωμής (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων κ.λπ.), μεταξύ συμβεβλημένων με τις τράπεζες επιχειρήσεων και των καταναλωτών-πελατών τους.
Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση του κ. Θεοχάρη:
2 Οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης πρέπει να διαβιβάσουν τις βεβαιώσεις που χορηγούν στους πελάτες τους.
3 Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια οφείλουν να διαβιβάσουν στοιχεία με ιατρικές πράξεις.
4 Τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης πρέπει να αποστείλουν κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών.
5 Οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας υποχρεούνται να διαβιβάσουν στοιχεία για τα τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που κατέβαλαν οι συνδρομητές τους.
6 Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να υποβάλουν στοιχεία για την κατανάλωση και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
7 Οι εταιρείες ύδρευσης οφείλουν να διαβιβάσουν στοιχεία για την κατανάλωση και το κόστος νερού των συνδρομητών τους.
Οπως αναφέρει η απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, οι φορείς θα πρέπει να διατηρούν τα στοιχεία που αποστέλλουν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στη μορφή με την οποία τα αποστέλλουν, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δεκαπέντε εργάσιμων ημερών. Αντίστοιχα, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών θα διατηρεί τα ως άνω στοιχεία για χρονικό διάστημα έξι (6) ετών.
Η ηλεκτρονική «σάρωση» που επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών στις πάγιες δαπάνες του συνόλου των φορολογουμένων έχει στόχο να εντοπιστούν φορολογούμενοι που ενώ έχουν πολύ υψηλές δαπάνες, δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα.

***
Υπόσχεση για προσυμπληρωμένη δήλωση και πάλι

Στην ενεργοποίηση των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων προχωράει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς πλέον εργοδότες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών ελεύθερων επαγγελματιών, εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, έως τις 28 Μαρτίου 2014 οι υπόχρεοι θα πρέπει να αποστείλουν τα στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή στη ΓΓΠΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα φέτος θα λειτουργήσει πιλοτικά με τις δηλώσεις των συνταξιούχων και από το 2015 θα επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις φορολογουμένων.
Εξαίρεση από την ηλεκτρονική υποβολή υπάρχει μόνο για όσους απεβίωσαν το 2013, καθώς τα στοιχεία των βεβαιώσεών τους θα πρέπει να υποβληθούν από τους κληρονόμους τους κατ' ιδίαν στις ΔΟΥ.
Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις, βέβαια, δεν σημαίνουν ότι οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τη διαδικασία, καθώς την περίοδο υποβολής θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία που έχει συμπληρώσει το υπουργείο στις δηλώσεις τους και να απαντήσουν αν τα αποδέχονται ή όχι, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν και σε αλλαγές ή διορθώσεις.
enet