Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ...

Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στο Katounanews αρκετοί είναι οι δυσαρεστημένοι μαθητές της Γ΄ Ενιαίου Λυκείου Βόνιτσας όπου όλο αυτό το καιρό κόπιαζαν μάταια με διάφορες χοροεσπερίδες κυρίως τα Σαββατοκύριακα με σκοπό να κερδίσουν όσα περισσότερα χρήματα ενόψει της Μεγάλης εκδρομής που είθισται να γίνεται στο τέλος της χρονιάς. 
Τελικώς στη  μέση της χρονιάς  οι καθηγητές τους ανακοίνωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί.
Αναμένουμε λοιπόν για νεότερα......  
Εδώ μπορούμε να αναφέρουμε ότι οι πρώτες πενταήμερες - ή πενθήμερες, πιο σωστά - σχολικές εκδρομές, αποκλειστικά για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου, ξεκινούν από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, μια εκδρομή που για τους μαθητές σήμαινε και σημαίνει πάρα πολλά, αφού για αρκετούς από αυτούς σηματοδοτεί το πέρασμα στην ενηλικίωση.
Για ορισμένους είναι η πρώτη φορά που διανυκτερεύουν για τόσες συνεχείς ημέρες εκτός σπιτιού, για άλλους μια ευκαιρία να ξεπεράσουν τα όρια και να αφήσουν για πάντα πίσω την παιδικότητα.
Η εκδρομή αυτή είναι πολύ σημαντική για τους μαθητές!!! 
Είναι η χαρά τους, είναι αυτό που περιμένουν χρόνια, διότι θα είναι η τελευταία φορά που όλοι οι μαθητές του σχολείου θα βρίσκονται μαζί!!!
Είναι μια μεγάλη γιορτή για αυτούς!!!
Για τα νέα παιδιά οι πολυήμερες εκδρομές είναι ένα πολύτιμο διάλειμμα λίγο πριν από την καυτή περίοδο των σχολικών εξετάσεων. Εκεί που μοχθούν και αγχώνονται για το μέλλον τους και τις επιδόσεις τους στο σχολείο, προσμένουν ανυπόμονα μια μοναδική ευκαιρία να διασκεδάσουν με όλους τους συμμαθητές τους, να ξεφύγουν για λίγο, να δεθούν μεταξύ τους, να κρατήσουν ξεχωριστές εμπειρίες!!!
Για πολλά χρόνια η πενταήμερη ήταν το όνειρο των παιδιών του Λυκείου και ο “εφιάλτης” των γονιών τους. 
Πλέον παιδιά και γονείς μοιάζουν να την έχουν απομυθοποιήσει, ο καθένας για τους δικούς του λόγους…
Πολλές είναι οι περικοπές που έχουν αναγκαστεί να κάνουν οι περισσότερες οικογένειες της χώρας μας. Τα τελευταία δυο χρόνια η κρίση πλήττει και την καθιερωμένη πενταήμερη σχολική εκδρομή της Γ Λυκείου. Οι ακυρώσεις των προγραμματισμένων εκδρομών από τους διευθυντές των σχολείων είναι όλο και περισσότερες, καθώς παρουσιάζεται μειωμένο ενδιαφέρον από μέρους των μαθητών.
Τα έξοδα για μια πενταήμερη ή εφταήμερη εκδρομή, το εκπαιδευτικό περιεχόμενο της οποίας τίθεται υπό αμφισβήτηση, είναι πολλά και λόγω της οικονομικής δυσπραγίας αρκετοί γονείς αποφεύγουν να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία. 
Επιπλέον, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, για την υλοποίηση μίας σχολικής εκδρομής απαιτείται η συμμετοχή των 2/3 των μαθητών, ποσοστό το οποίο δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν πολλά σχολεία.
Σε πολλές περιπτώσεις οι  πενταήμερες εκδρομές των σχολείων έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα για τα διάφορα περιστατικά -άλλοτε αστεία και άλλοτε πιο σοβαρά - που έχουν λάβει χώρα. 
Το αποτέλεσμα είναι η κακή εικόνα που έχουν σχηματίσει για τέτοιου είδους εκδρομές οι γονείς και ο αυξανόμενος δισταγμός των καθηγητών να συνοδεύσουν τα παιδιά σε αντίστοιχες… εξορμήσεις!
Επίσης, καθώς οι μαθητές σήμερα τυγχάνουν μεγαλύτερης ελευθερίας στις εξόδους και τις εκδρομές τους γενικά, ίσως να μην βλέπουν τόσο «μυθικά» πλέον το θεσμό της πενταήμερης.
Ωστόσο, οι λίγο μεγαλύτεροι από τους σημερινούς εφήβους έχουν ακόμα επιχειρήματα για να στηρίξουν την εκδρομή που ονειρεύονταν πολλές γενιές!!!
Η πενταήμερη εκδρομή αποτελεί μια από τις πιο ωραίες μαθητικές αναμνήσεις. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να μοιραστούν την εμπειρία μιας εκδρομής όλοι μαζί, για πρώτη και ίσως και για τελευταία φορά, καθώς με την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο οι περισσότερες παρέες «σπάνε και χάνονται». Ακόμα και μέσα από ευτράπελα τα παιδιά μαθαίνουν να προστατεύουν τους αυτούς τους αλλά και τους φίλους τους. 
Και σίγουρα αξίζουν μια ανάσα γέλιου και ξεγνοιασιάς πριν από τη δοκιμασία των πανελληνίων.
Μπορεί πολλά από όσα γνωρίζαμε ως τώρα στην εκπαίδευση να αλλάζουν ραγδαία, όμως κάποια πράγματα είναι όμορφο να τα διατηρούμε. Ιδιαίτερα όταν έχουν να κάνουν με την πιο fun και συγχρόνως τρυφερή πλευρά των σχολικών αναμνήσεων!!!

ΒΟΝΙΤΣΑ 6/2/2014
Π.Σ.