Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Απογραφή όλων των φορέων στο Δημόσιο

Στην τελική ευθεία για την εδραίωση των απαιτούμενων αλλαγών προκειμένου να επέλθει αναδιάρθρωση του Δημοσίου αλλά και να επιτευχθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις που αφορούν 11.000 απολύσεις και εφαρμογή νέου μισθολογίου από τον Ιανουάριο του 2015 βρίσκεται η κυβέρνηση.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου στο τέλος του μήνα, αμέσως μετά το Πάσχα, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που θα αφορά την επιλογή στελεχών στο Δημόσιο, ενώ ήδη, ενόψει θέσπισης νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, έχουν δοθεί οι πρώτες «κατευθυντήριες γραμμές» για την αξιολόγηση προσωπικού και οργανισμών.
Ειδικότερα:

1. Οπως προκύπτει από το κείμενο της μνημονιακής σύμβασης από 1.1.2015 θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα συνδέεται ευθέως με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος είναι η οικονομική βιωσιμότητα της κάλυψης των αναγκών μισθοδοσίας αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας παροχής των υπηρεσιών. Το προσχέδιο του νόμου θα πρέπει να παρουσιαστεί στην τρόικα έως τον Ιούνιο και το όλο εγχείρημα θα πρέπει να νομοθετηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Απαραίτητη προϋπόθεση, βεβαίως, είναι μέχρι τότε να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα καθώς οι αμοιβές πλέον θα είναι κειμενόμενες ανάλογα με την απόδοση. Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει «αποσυμπίεση» διπλής κατεύθυνσης στις αποδοχές, δηλαδή μείωση του ανώτατου και αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα γίνει με κριτήρια την ικανότητα, την απόδοση και την υπευθυνότητα του υπαλλήλου. Παράλληλα, προβλέπεται οικονομική επιβράβευση για τους «αρίστους». «Θα υπάρξουν στοχευμένες μειώσεις σε μισθούς προκειμένου να επιβραβευθούν οικονομικά οι πιο παραγωγικοί. Εάν θέλουμε να δώσουμε πριμ παραγωγικότητας σε κάποιους που έχουν κριθεί καλύτεροι, οι πόροι θα πρέπει να προκύψουν από στοχευμένες μειώσεις σε κάποιους άλλους», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν θα υπάρξει οριζόντια μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης».
Χαρτογράφηση
Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση άμεσα καλείται να χαρτογραφήσει τις αποδοχές των υπαλλήλων σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα, ενώ θα πρέπει να καταγραφούν όλα τα επιδόματα, οι υπερωρίες, οι άδειες, οι ημερήσιες αποζημιώσεις κ.λπ. προκειμένου έως τον Σεπτέμβριο όλοι οι εργαζόμενοι να αμείβονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.
2. Η αξιολόγηση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα είναι βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο, ο κ. Μητσοτάκης με εγκύκλιό του ζήτησε από το σύνολο των υπουργείων, τις γενικές και ειδικές γραμματείες, τις αποκεντρωμένες περιφέρειες αλλά και τις ανεξάρτητες αρχές μέχρι τις 28 Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί το «πρώτο βήμα» που αφορά την καταγραφή του προσωπικού και τη σύνταξη έκθεσης με τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μπορούν να ενταχθούν από τον αξιολογητή σε κάθε μία από τις τρεις κλίμακες αξιολόγησης. Βάσει του νεοεισαχθέντος συστήματος αξιολόγησης που προβλέπει την ποσόστωση, με βαθμούς 9-10 αξιολογείται έως και 25% των υπαλλήλων, με βαθμούς 7-8 αξιολογείται έως και 60% των υπαλλήλων, ενώ με βαθμούς από 1-6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων.
Οπως επανειλημμένως έχει δηλώσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσοι υπάλληλοι λάβουν χαμηλή βαθμολογία στην αξιολόγηση δεν κινδυνεύουν με απόλυση ή διαθεσιμότητα. Αντίθετα, κατά τον κ. Μητσοτάκη, θα γίνεται προσπάθεια βελτίωσης των επιδόσεών τους και στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει ο αξιολογητής να προτείνει τρόπους. Πιθανολογείται, ωστόσο, ότι όσοι δεν λάβουν «καλούς βαθμούς», θα βρεθούν αντιμέτωποι με περικοπές στους μισθούς τους…
3. Εξίσου ασφυκτικά είναι και τα χρονικά περιθώρια για την απογραφή των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα.
Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου, από τις συγχωνεύσεις αλλά και καταργήσεις φορέων θα προέλθει μέρος των 11.000 απολύσεων που προβλέπονται από το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα έως το τέλος του 2014. Από την ίδια διαδικασία θα προκύψει το προσωπικό που θα τεθεί σε κινητικότητα (σ.σ. χωρίς απολύσεις).
Μέχρι τις 30 Απριλίου θα πρέπει όλοι οι φορείς, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς και οι δημοτικές επιχειρήσεις να έχουν απογραφεί, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα αναστέλλεται η επιχορήγησή τους καθώς και οι αμοιβές των μελών των Δ.Σ. τους. «Η ολοκλήρωση της απογραφής, ώστε στη συνέχεια να γίνει ένταξη στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών επιτάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε έγγραφο που απέστειλε προς όλα τα υπουργεία ο γ.γ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Στεφάνου.

«Ποινές»
Βάσει των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, για όσα νομικά πρόσωπα δεν απογραφούν, και συνεπώς δεν πληρώνονται μέσω της Ενιαίας Αρχής, θα αναστέλλεται με κοινή υπουργική απόφαση η επιχορήγηση ή η οποιασδήποτε μορφή ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, θα αναστέλλονται οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ. ενώ εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση επί δίμηνο τότε θα παύει αυτοδικαίως η θητεία των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ.
4. Ζητούμενο πέραν της «χαρτογράφησης» των φορέων και των επιχειρήσεων είναι να υπάρξει μια συνολική καταγραφή του μισθολογικού κόστους τους καθώς και να εντοπιστούν οι φορείς που δεν έχουν αντικείμενο εργασίας. Οπως προκύπτει, άλλωστε, από τον σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέρος των υπολειπόμενων 11.000 απολύσεων θα προέλθει από καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων. Παράλληλα, η απογραφή και η αποκλειστική καταβολή των μισθών μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, θα συντελέσει στην ακριβή αποτύπωση των απολαβών των εργαζομένων ενόψει του νέου μισθολογίου.

Σύστημα επιλογής των προϊσταμένων
Ετοιμο μετά το Πάσχα, προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση και εν συνεχεία να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, θα είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στα στελέχη της διοίκησης, «με συνθήκες αξιοκρατίας και διαφάνειας», όπως επανειλημμένως έχει επισημάνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο νέος τρόπος επιλογής των προϊσταμένων θα γίνεται επί της ουσίας μέσω opengov, ενώ η βασική αλλαγή που εισάγεται αφορά την κατάργηση της μοριοδότησης και την «αντικατάστασή» της από μια νέα διαδικασία -υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ- στην οποία κομβικό ρόλο έχει η συνέντευξη. Οπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, «δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης στη διαδικασία». Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο θα ολοκληρώνεται σε επτά βήματα:

1. Εκδοση της προκήρυξης.
2. Σύσταση πενταμελούς επιτροπής αξιολόγησης.
3. Ελεγχος πλήρωσης των ελάχιστων προϋποθέσεων από τους υποψηφίους που θα περάσουν στην επόμενη φάση.
4. Επιλογή των 10 καλύτερων βάσει αιτήσεων και βιογραφικών.
5. Συνέντευξη υποψηφίων.
6. Οι τρεις καλύτεροι προτείνονται με αιτιολογημένη εισήγηση στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για διορισμό.
7. Αιτιολογημένη απόφαση του υπουργού για τον διορισμό του στελέχους.

kathimerini.gr
agrinioreport