Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: 40 ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΙΛΟΣ ''ΑΠΟΛΛΩΝ'' DORTMUND (ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

Πολλοί ίσως αναρωτιούνται συχνά πως οι Έλληνες που ζουν έξω από τα σύνορα της Ελλάδας διατηρούν την ακριβή κληρονομιά των προγόνων τους όχι μέσα σε μπαούλα αναμνήσεων, σκονισμένη και ταλαιπωρημένη από τον χρόνο, αλλά “φρέσκο ρούχο, μυρωδάτο, καλοσιδερωμένο με χρώματα ζωντανά, σαν να ράφτηκε χτες”.. Αυτό το “ρούχο” έχει ιστορία αιώνων και οι όπου γης Έλληνες το “φορούν” κουβαλώντας μαζί του, τις χαρές, τις λύπες, τους πολέμους, τους γάμους, τις αγάπες, που ένιωσαν εκείνοι οι άνθρωποι που μίλησαν γι'αυτά πρώτη φορά..
Η Ελληνική Παράδοση, είναι ένα ρούχο λευκό και παραμένει έτσι. Λευκό σαν την αγάπη ενός παιδιού. Σαν ένα λευκό χαρτί που πάνω του κάθε άνθρωπος αφήνει το αποτύπωμά του.. Τόσα εκατομμύρια αποτυπώματα περνάνε από γενιά σε γενιά και προστίθενται κάθε φορά και άλλα.
ΤΡΑΓΟΥΔΑ Ο ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΣ ΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΣΟΥΡΑΣ 
Το να διατηρείς αυτό το “λευκό ρούχο” πάντα καθαρό και φρεσκοσιδερωμένο όταν μάλιστα πάνω του έχει βάρος από μνήμες και ψυχές δεν είναι πάντα τόσο εύκολο..
Θέλει αγάπη, πολύ αγάπη. Και μεράκι..
Οι χοροί, τα τραγούδια, οι φορεσιές, ο πολιτισμός μιας Ελλάδας που ζει μέσα από τους ανθρώπους που την αγαπούν ακόμα και την κρατούν ζωντανή είναι μεγάλη ιστορία. Ο Λόγος και η Τέχνη μέσα στην καθημερινότητα απλών ανθρώπων είναι το αλάτι της γης. Είναι η Ελλάδα που αγαπάμε, η τρυφερή, η αληθινή, η περήφανη.
Οι Έλληνες του Ντόρτμουντ και γενικότερα οι Έλληνες της Βορειοδυτικής Βεστφαλίας είναι τυχεροί γιατί υπάρχουν σύλλογοι που κρατάνε ζωντανές τις μνήμες...
Όπως ο ΑΠΟΛΛΩΝ.
Η διατήρηση και προβολή της παράδοσης του τόπου μας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το δημοτικό τραγούδι, το χορό και τη μουσική, αποτέλεσε από την αρχή τον κύριο στόχο τους.
Ιδρύθηκε το 1974 με μια μικρή χορευτική ομάδα στο Witten και το Hagen, γειτονικές γερμανικές εργατουπόλεις, με πολλούς Έλληνες μετανάστες, στη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ.
Μετανάστες και οι ίδιοι, ή παιδιά μεταναστών  φοιτητές, μαθητές εργάτες και επιστήμονες, αποτελούν τον πυρήνα του χορευτικού ομίλου. Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί πάνω από 100 ενεργά μέλη.
Χωρίς καμιά οικονομική βοήθεια κι υποστήριξη, βασισμένοι στην ερασιτεχνική δημιουργία, τον ενθουσιασμό και το μεράκι των μελών - εθελοντών χορευτών έχουν ένα πλούσιο ρεπερτόριο σε περίπου 300 χορούς και μια πλούσια ιματιοθήκη (400 στολές) από διάφορες περιοχές της νησιώτικης και της ηπειρωτικής Ελλάδας, την Μικρά Ασία και τον Πόντο
Έχει λάβει μέχρι σήμερα μέρος σε περισσότερες από 1000 εκδηλώσεις σ’ολόκληρη τη Γερμανία, στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ελλάδα. Έχει, επίσης, εμφανιστεί επανειλημμένα στη γερμανική τηλεόραση, σε γιορτές και φεστιβάλ των γερμανικών εργατικών συνδικάτων, των Εκκλησιών, επαγγελματικών και πολιτικών οργανώσεων, κομμάτων, συλλόγων αλλοδαπών φοιτητών κι εργατών, καθώς και των ελληνικών αρχών και μαζικών φορέων στη Γερμανία.
Έχοντας τέλος την πρόθεση να γνωρίσουν και οι Γερμανοί την ομορφιά και τη γραφικότητα του παραδοσιακού χορού της Ελλάδας, οι εμφανίσεις τους πλαισιώνονται πάντα με ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία από τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας καθώς και τις αλησμόνητες Πατρίδες.
Το Σάββατο ο ''ΑΠΟΛΛΩΝ'' συμπλήρωσε 40 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στον Ελληνισμό και στον Πολιτισμό. Αυτή τη μεγάλη ημέρα γιόρτασε με φίλους αγαπημένους, παλιούς και νέους σε μια συγκινητική εκδήλωση στο Dietrich-Keuning-Haus στο Ντόρτμουντ.
Ο ιδρυτής και ψυχή του ''ΑΠΟΛΛΩΝΑ'', ιατρός κ.Ζώης Βρεττός μαζί με την συνοδοιπόρο και σύντροφό του κ.Δέσποινα, που όπως ο ίδιος είπε, στήριξε και μοιράστηκε το μεράκι του για τον χορό, ήταν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς, όπως άλλωστε είναι οι πρωταγωνιστές και πρωτεργάτες αυτής της μεγάλης πορείας των 40 ετών.
Ο ''ΑΠΟΛΛΩΝ'' δια του ιδρυτή του κ.Βρεττού, απένειμε το βράδυ του Σαββάτου αναμνηστικές, ευχαριστήριες πλακέτες σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έβαλαν τον δικό τους λίθο στο Σύλλογο, από τη στήριξη των διευθυντών των σχολείων, για τις διεξαγωγές των μαθημάτων, ως τους Καθηγητές και Δασκάλους που πέρασαν από τον Σύλλογο αυτά τα χρόνια και πρόσφεραν με χαρά τις υπηρεσίες τους, διδάσκοντας ακόμα και ελληνικούς χορούς, καθώς και σε άλλους φορείς της τοπικής κοινωνίας. Πολλοί απ'αυτούς, ταξίδεψαν από την Ελλάδα και από άλλες πόλεις της Γερμανίας, για να παραβρεθούν στην επετειακή εκδήλωση. Τη μεγάλη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους και τους χορούς τους ο ποντιακός σύλλογος ''ΞΕΝΙΤΕΑΣ'' Ντόρτμουν και ο χορευτικός σύλλογος ''ΑΜΑΛΙΑ'' από το HAGEN. 
Ο κ.Ζώης Βρεττός ανέφερε στην ομιλία του μεταξύ άλλων:
“Δείξαμε στους φίλους μας Γερμανούς τα βήματα των χορών μας, τους βάλαμε στο πνεύμα της ελληνικής μουσικής και του ελληνικού χορού και δημιουργήσαμε ένα ρεύμα φιλελλήνων στη Βορειοδυτική Βεστφαλία που όλο και πλαταίνει. Εμφανιστήκαμε σε εκδηλώσεις ελληνικών συλλόγων, ελληνικών κοινοτήτων, ελληνικών κομμάτων, ενοριών της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκδηλώσεις προξενείων της ελληνικής πρεσβείας, καθώς και σε γηροκομεία και κοινωφελή ιδρύματα. Φιλοξενηθήκαμε σε γνωστές δημοφιλείς εκπομπές των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών της Γερμανίας που μας έκαναν την τιμή να μας καλέσουν και να παρουσιάσουμε την ελληνική μας παράδοση. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους με την αυθεντικότητα των ελληνικών χορών και τον πλούτο των παραδοσιακών παρουσιών.
Ο Όμιλος έχει στη διάθεσή του ως ιδιωτική συλλογή πάνω από 400 φορεσιές, αυθεντικές και αντίγραφα που τους παρέχουν τη δυνατότητα ολοκληρωμένης παρουσίασης των ελληνικών χορών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άντρες, τα παιδιά, τις νέες και τους νέους, όλους όσοι συμμετείχαν όλα αυτά τα χρόνια σε ομάδες εμφανίσεων. Μαζί προβάλαμε ποικιλοτρόπως την ελληνική παράδοση στο χορό και το τραγούδι. Δώσαμε χαρά σε χιλιάδες κουρασμένους πατριώτες μας, τους δείξαμε τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τους κάναμε να δακρύσουν από χαρά και υπερηφάνεια. Δείξαμε επίσης στη γερμανική κοινωνία τη σπουδαία ζωντανή μας παράδοση.
Η παρουσία σήμερα συγχορευτών από τα παλιά δείχνει ότι ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ δεν είναι απλά μια χορευτική ομάδα, αλλά κάτι περισσότερο...Έχουν έρθει αγαπημένοι φίλοι και φίλες από διάφορες πόλεις της Ελλάδος και από διάφορες πόλεις της Γερμανίας για να λάβουν μέρος σε αυτό το πανηγύρι.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τους γονείς μου που παράλληλα με τις σπουδές μου επιχορηγούσαν και το μεράκι μου, τον ελληνικό χορό. Ήταν ένα ακριβό χόμπυ τότε για έναν φοιτητή.
Ευχαριστώ τη γυναίκα μου τη Δέσποινα την οποία και γνώρισα μέσω του χορού γιατί μοιράστηκε την αγάπη μου αυτή κι έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την παράδοσή μας ούτως ώστε να έχει ο όμιλος την εικόνα που βλέπουμε σήμερα”.
Η σελίδα μας εύχεται στον ''ΑΠΟΛΛΩΝΑ'' να συνεχίσει να καλλιεργεί ανθρώπους με τους σπόρους της ελληνικής παράδοσης, μιας παράδοσης που πολλοί Έλληνες του Ντόρτμουντ γνώρισαν και θα γνωρίσουν μόνο μέσα από τη δική του παρουσία. Χρόνια πολλά και δημιουργικά!
Για τους “Έλληνες του Ντόρτμουντ”
Ευδοκία Δαβυτίδου
ellinesdortmund.de
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ