Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Νέο σκηνικό στους δήμους


Aπο την    ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Εντελώς καινούργιο είναι το σκηνικό που θα διαμορφωθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την ανάληψη των καθηκόντων από τους νικητές των εκλογών. Ειδικά όσον αφορά τους δήμους, μόνο το 1/3 των παλαιών δημάρχων επανεξελέγησαν τον Μάιο του 2014.
 Συγκεκριμένα, σε σύνολο 325 δήμων, σε 118 στον δημαρχιακό θώκο θα βρεθούν νέα πρόσωπα, εκ των οποίων πολλοί δεν είχαν προηγούμενη σχέση με τον χώρο. Σε 95 δήμους οι νέοι δήμαρχοι είναι πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν και πάλι εκλεγεί και στις πρόσφατες εκλογές «επανέκαμψαν», ενώ σε 112 δήμους παρέμειναν οι παλαιοί. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι νέοι δήμαρχοι θα πρέπει άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους, δηλαδή έως τις 5 Σεπτεμβρίου, να έχουν έτοιμο και το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 για τον δήμο, κάτι που, όπως λένε όλοι, είναι πρακτικώς αδύνατον. Η λύση πάντως που φαίνεται να έχει επιλεγεί είναι να δοθεί σιωπηρή παράταση στους νέους δημάρχους. 
«Μάλλον οι καινούργιοι δήμαρχοι δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν, γι’ αυτό δέχτηκαν να μπουν στην περιπέτεια της Αυτοδιοίκησης», λέει στην «Κ» χαριτολογώντας στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών που έχει στα χέρια του τους πίνακες με τις οφειλές των δήμων. Με μειωμένη κατά 60% την κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους και την υποχρέωση κατάθεσης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, οι νέοι δήμαρχοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη και την πιθανότητα χρεοκοπίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να καθυστερήσουν τη μισθοδοσία. 
Εφόσον ένας δήμος χρωστά στην εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία, μπορεί να δεσμεύονται και «τα χρήματα που μπαίνουν στον λογαριασμό του μέσω της Περιφέρειας για έργα που εκτελούνται με κονδύλια ΕΣΠΑ. Αν ο δήμος δεν μπορέσει να βρει από αλλού κονδύλια, θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα με τους εργολάβους», τονίζει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός. 
Επιπλέον, οικονομικό πρόβλημα φέρνει η επιβολή ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα των δήμων εφόσον αυτά νοικιάζονται και ο δήμος εισπράττει χρήματα από την αξιοποίησή τους. Σε περίπτωση όμως που τα ακίνητα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του δήμου, π.χ. στεγάζονται δημοτικές υπηρεσίες, ο δήμος απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ. «Ισως αυτός είναι ένας τρόπος οι δήμοι να αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν με ορθολογικότερο τρόπο την περιουσία τους», τονίζει το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών. 
Ο νεοκλεγείς δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, του τέταρτου μεγαλύτερου δήμου της χώρας, Βασίλης Λαμπρινός τηρεί στάση αναμονής. «Για να πάρεις μέτρα, θα πρέπει να έχεις πλήρη εικόνα των οικονομικών του δήμου. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα παραλάβουμε», τονίζει στην «Κ». 
Ο πρώην ευρωβουλευτής και νέος δήμαρχος Γλυφάδας Χρήστος Παπανικολάου είναι αισιόδοξος: «Τουλάχιστον ο δήμος δεν έχει δάνεια. Θα εξορθολογήσουμε τις δαπάνες με γνώμονα την κοινή λογική».
Στόχος του νέου δημάρχου είναι... τα ευρωπαϊκά κονδύλια. «Δεν υπάρχουν χρήματα για να φτιάξουμε πεζοδρόμια, μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια για να φτιάξουμε βιοκλιματικά πεζοδρόμια», τονίζει χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπανικολάου, που είχε δεσμευτεί προεκλογικώς να συνδέσει το μετρό του Ελληνικού με την Ανω Γλυφάδα με δημοτική συγκοινωνία, εξηγεί ότι δεν είναι δυνατόν να έχει το σχέδιο προϋπολογισμού έτοιμο μέσα σε πέντε ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του. 
«Ολα είναι αναστρέψιμα, αρκεί να έχεις ιδέες και όρεξη για δουλειά», λέει στην «Κ» ο νέος δήμαρχος Τρικαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. «Οι δήμοι είναι αναποτελεσματικοί όταν χρειάζεται να εισπράξουν όσα τους οφείλονται, όπως πρόστιμα, κλήσεις κ.λπ. Νομίζω λοιπόν ότι οργανώνοντας μια καλή υπηρεσία εσόδων μπορούμε να αυξήσουμε τα έσοδά μας». Ο κ. Παπαστεργίου δηλώνει ότι δεν είναι αδιάφορος στη δυνατότητα που δίδεται στους δήμους να φτιάξουν αποτεφρωτήρια, ενώ θεωρεί ότι ο δήμος μπορεί να αυξήσει τους πόρους του αξιοποιώντας καλύτερα την περιουσία του. Οσο για τον ΕΝΦΙΑ που θα χρειαστεί να πληρώσουν οι δήμοι, ανταπαντά: «Νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να δοθούν και τα έσοδα στους δήμους».

ΠΗΓΗ:http://www.kathimerini.gr/
ksiromeritikimatia