Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΡΟΜΒΟΥ ΒΑΤΟΥ

Την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου πανηγυρίζει το Μοναστήρι της Ιεράς Μονής Ρόμβου στο Βάτο.
Σήμερα παραμονή της Εορτής, Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. τελέσθηκε μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας χοροσταντούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά μετά του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Κατούνας π. Νεκταρίου Τριάντη καθώς και  πλήθος ιερέων της περιοχής.
Αρκετοί ήταν οι πιστοί που παρά το ψιλόβροχο και την ξαφνική μπόρα που ξέσπασε στο τέλος του Εσπερινού βρέθηκαν στο Μοναστήρι για να παρακολουθήσουν την ακολουθία του Εσπερινού, να προσκυνήσουν την εικόνα και να πάρουν την ευλογία της Παναγίας.
Μέσα στο καταπράσινο τοπίο δεν μπορείς παρά να απολαύσεις τον συνδυασμό της φύσης με την συγκίνηση του μυστηρίου και να αγαλιάσεις σε αυτό τον υπέροχο φυσικό και θρησκευτικό χώρο.
Αύριο Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα της Εορτής του Γεννεσίου της Θεοτόκου και ώρα 7.30 π.μ. θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.  
Παρευρέθηκαν απο μέρους του Δήμου μας ο αντιδήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Τσακάλης Νικόλαος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Μπαλατσούρας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Φραδέλος Κων/νος, Κατσαμπίρης Γεώργιος, Τζεφριός Βασίλειος και Παναγιώτα Πανταζή.
Κάθε χρόνο -από πολύ παλιά- πολλές οικογένειες από το Ξηρόμερο κοιμούνται εκεί το αποψινό βράδυ καθότι η Μονή διαθέτει και πολλά κελλιά και μάλιστα ψήνουν προβατίνες καθότι τελούν λειτουργία και μαζί με άλλους συγγενείς τρώνε όλοι μαζί για το καλό της μέρας. Σήμερα το βράδυ μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη θρησκευτική πανήγυρις με παραδοσιακή μουσική από τους δημοτικούς τραγουδιστές Βαγγελιώ Χρηστιά και Δ.Παληογιάννη έξω από τον προαύλιο χώρο της Μονής.
Λίγα λόγια για την Μονή:
Στη δυτική πλευρά των Ακαρνανικών βουνών, σε εξαιρετικά δυσπρόσιτη περιοχή βρίσκεται το μοναστήρι της Ρόμβης ή Ρόμβου που είναι αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου.
Το καθολικό είναι κτισμένο στη βόρεια πλευρά του μοναστηριού ενώ στη δυτική και ανατολική πλευρά είναι πρόσφατα κτισμένα κελλιά.
Κατά παράδοση η ίδρυση της μονής έγινε 100 χρόνια μετά την άλωση της Κων/λης.
Σύμφωνα με άλλη διήγηση η μονή ιδρύθηκε απ' όσους μοναχούς γλύτωσαν απ' την καταστροφή του μοναστηριού του Αγίου Βλασίου στα Σκλάβαινα μετά το 1002.
Σύμφωνα μέ τρίτη διήγηση το όνομα Ρόμβη ή Ρόμβου οφείλεται στο ότι η ευρεθείσα εικόνα της Παναγίας ήλθε από τη Ρώμη κατά την εποχή της εικονομαχίας, ενώ υπάρχει και τέταρτη σύμφωνα με την οποία το έκτισαν οι κάτοικοι του χωριού <<Ρούνες>> μετά την καταστροφή του χωριού τους από πειρατές. 'Ισως η δεύτερη και τέταρτη διήγηση συνδέονται μεταξύ τους και σχετίζονται με επιδρομές Αράβων πειρτών που κατά τον ιστορικό κο Γεώργιο Φερεντίνο έγιναν στην Ακαρνανία στις αρχές του 11ου αιώνα.
Καμία πάντως από τις εκδοχές αυτές δεν δικαιολογεί πλήρως την προέλευση του ονόματος. Το παλαιότερο αυτό μοναστήρι φαίνεται πως καταστράφηκε και πάλι και στη θέση του κατασκευάστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα το σημερινό κτίσμα. Με το πέρασμα των αιώνων έγιναν πολλές αλλαγές και προσθήκες στο αρχικό οιδόμημα.
Το μοναστήρι είναι φημισμένο στη περιοχή για το πλούτο του και για το ρόλο που διαδραμάτισε στην Ελληνική επανάσταση του 1821. Είχε πλούσια βιβλιοθήκη χειρογράφων και παλαιοτύπων, που διασκορπίστηκε μετά το 1930. Από επίσημα έγγραφα που σώζωταν μέχρι το 1930 στη μονή προέκυπτε ότι η οικονομική της συμβολή στην επανάσταση του 1821 ήταν μεγάλη. Ηταν επίσης καταφύγιο των ελλήνων επαναστατών και τόπος νοσηλείας τραυματιών. Το 1733 την επεσκέφθη ο 'Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ο οποίος έμεινε σε αυτή τρείς ημέρες. Τελευταίοι ηγούμενοι που υπηρέτησαν στο μοναστήρι αναφέρονται οι Βαρθολομαίος Ζαβογιάννης από το Αρχοντοχώρι και Μελέτιος Σαρδελής.
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ