Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ: Συναυλία σύγχρονης μουσικής


Ο οργανισμός Shonorities σε συνεργασία με το τον Ελληνο-Ιαπωνικό Σύνδεσμο Φιλίας, παρουσιάζει τη συναυλία με τίτλο «Αντιθέσεις». Η συναυλία διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014, στις 20:30, στο Αίθουσα Συναυλιών Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα.
Το σύνολο Shonorities αποτελείται από τους Shie Shoji (φωνή), Στέλιο Χατζηιωσηφίδη (βιολί) και Jasmina Samssuli (πιάνο). Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα παρουσιαστούν έργα για γυναικεία φωνή, βιολί και πιάνο των Ιαπώνων, Βρετανώνκαι Ελλήνων συνθετών: Jo Kondo, Sadao Bekku, Aya Okajima, Jonathan Harvey, Γιώργου Λεωτσάκου, Αιμίλιου Ριάδη και Βασίλη Αθανασιάδη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα από επίλεκτους Ιάπωνες, Βρετανούς και Έλληνες συνθέτες. Η μουσική παράσταση αναδυκνύει τα καινούργια έργα για τον ασυνήθιστο συνδυασμό φωνής, βιολιού και πιάνου των συνθετών Okajima* και Αθανασιάδη* (*παγκόσμια πρεμιέρα).

Η συναυλία χαρακτηρίζεται από ευρεία ποικιλία μουσικών στύλ. Οί αντιθέσεις σε ηχοχρώματα, μουσική γλώσσα,μουσική ένταση και συνδιασμό οργάνων εναρμονίζονται μέσα από τους ατμοσφαιρικούς υπέρτονους Ανατολικής αισθητικής, που αποπνέει ο Γιαπωνέζικος κήπος στη μέση του χιονισμένου χειμώνα.
Εκδήλωση
Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014, 20:30
Είσοδος
10€, 5€ (μαθητικά – φοιτητικά – κάτοχοι κάρτας ανεργίας)
Διεύθυνση
Αίθουσα Συναυλιών Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός,
Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα
Πληροφορίες
Αίθουσα Συναυλιών Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός: 210.3221917,
lsparnas.gr, lsparnas@otenet.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το σύνολο Shonorities είναι μία ομάδα καλλιτεχνών που στοχεύει στην προβολή συνδυασμού έργων από συνθέτες διαφορετικής εθνικής καταγωγής. Παράλληλα με αυτά τα νέα έργα, οι συναυλίες του περιέχουν και καθιερωμένο ρεπερτόριο, το οποίο επιλέγεται κατά τρόπο που η εκδήλωση να αποτελεί μια ενιαία θεματική ενότητα.
Οι παραστάσεις του συνόλου έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι τώρα από ιδρύματα όπως τα: Japanese Society for the Promotion of Science (JSPS), Calouste Gulbenkian Foundation, British Council, Daiwa Anglo-Japanese Foundation, Τhe Sawakawa Foundation και Ιαπωνική Πρεσβεία Αθηνών.
Το σύνολο Shonorities έχει παρουσιάσει συναυλίες στην Ιαπωνία (Πανεπιστήμιο Μουσικής και Καλών Τεχνών του Τόκυο, Kitara Concert Hall του Sapporo, Cultural Hall του Kushiro), στην Αγγλία (Πανεπιστήμιο Canterbury Christ Church) και σε φεστιβάλ όπως το Ekon Festival και το Canterbury Festival (Αγγλία), καθώς και το Art Pass Festival (Ιαπωνία).
Μεταξύ του 2010 και 2013 το σύνολο πραγματοποίησε ηχογραφήσεις μουσικής του Βασίλη Αθανασιάδη σε πρωτοποριακούς συνδυασμούς Δυτικών και Ιαπωνικών παραδοσιακών οργάνων, περιλαμβανομένου του Ιαπωνικού sho και του 20-χορδου koto. Οι ηχογραφήσεις αυτές ήδη διατίθενται από τη δισκογραφική εταιρία Saragasso σε δύο CD (‘Clouds that I Like’ και ‘Stray Cat’s Dream’) με μία τρίτη κυκλοφορία, ‘Silhouette’, προγραμματισμένη στις αρχές του 2015.
Πρόσφατα το σύνολο Shonorities ολοκλήρωσε ένα κύκλο συναυλιών στην Αγγλία και την Ελλάδα, με την υποστήριξη των οργανισμών JSPS, Sasakawa Foundation και της Ιαπωνικής πρεσβείας Αθηνών, ενός προγράμματος για shō, γυναικεία φωνή και βιολί, με κομμάτια παραδοσιακής Ιαπωνικής μουσικής, σύγχρονου ρεπερτορίου και νέων αναθέσεων σε συνδυασμό με σκηνικά δρώμενα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: shonorities.com
Shie-Shoji – Μέτζο Σοπράνο


Η Shie, από μικρή ηλικία, έλαβε μαθήματα χορού από τη μητέρα της, που είναι καταξιωμένη χορεύτρια και δασκάλα κλασικού Ιαπωνικού χορού και στη συνέχεια σπούδασε κλασικό και σύγχρονο χορό.
Στην Αγγλία άρχισε σπουδές κλασικού τραγουδιού και θεάτρου στο Trinity College of Music του Λονδίνου με τον John Wakefield και στο Royal Welsh College of Music and Drama με την Myriam Bowen, κερδίζοντας την υποτροφία του οργανισμού Sir Geraint Evans
Έχει ερμηνεύσει ρόλους, όπως τη Nancy στον Albert Herring, την Katisha στο Mikado, τη Mercedes στην Carmen, την Fortuna στην L’Incoronazione di Poppea και τη Zima στο Indes Galantes. Η συμμετοχή της σε διάφορα μουσικά σύνολα περιλαμβάνει και διεθνείς τουρνέ με τη National Reis Opera, καθώς και με την Carl Rosa Opera Company, με την οποία συνεργάστηκε στην παραγωγή Μiss Saigon (2005‐2006). Ακόμη, έχει εμφανιστεί σε παραστάσεις μουσικού θεάτρου ως Kaye στην Soap Opera και Clo Clo στo Merry Widow.
Ως σολίστ, έχει τραγουδήσει στο Requiem του Mozart και στο Salve Regina του Haydn με τη National Chamber Orchestra της Ουαλίας, στο Gloria του Vivaldi και στο Passion and Resurrection του Jonathan Harvey, στον καθεδρικό ναό του Canterbury.
Από το 2007 και ως σήμερα η Shie είναι η κύρια τραγουδίστρια του συνόλου Shonorities, έχοντας συνεργαστεί με καθιερωμένους συνθέτες όπως την Evelyn Ficarra, τον Roderick Watkins και τον άντρα της, Βασίλη Αθανασιάδη. Από το 2009, πραγματοποίησε σειρά εμφανίσεων σε σύνολα που περιλάμβαναν σκηνικά δρώμενα, ή συνδυασμό δυτικών και Ιαπωνικών οργάνων που έλαβαν χώρα στην Ιαπωνία (Art Pass Festival, Sogakudo Hall), Μεγάλη Βρετανία (Ekon Festival) και Ελλάδα (Βαφοπούλειο, Νάκας Αθηνών).
Το Δεκέμβριο του 2010 συνεργάστηκε με τη βιολονίστρια Aisha Orazbayeva για την πραγματοποίηση συναυλίας με κομμάτια του Kafka Fragments του Kurtag στο γνωστό Café Oto του Λονδίνου. Το 2010 ηχογράφησε το Jardin D’Iris για φωνή και βιολί, για την δισκογραφική εταιρία Saragasso. Επίσης, το 2013 συμμετείχε στην ηχογράφηση του κύκλου τραγουδιών Ko‐uta του Βασίλη Αθανασιάδη (για φωνή, βιολί και sho), τα οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε σε CD από την ίδια εταιρία.
Στέλιος Χατζηιωσηφίδης – Βιολί

Μετά την αποφοίτηση του από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με “Άριστα Παμψηφεί” (τάξη Ειρήνης Ντράγνκεβα) ο Στέλιος έγινε δεκτός με υποτροφία στη Royal Academy of Music του Λονδίνου, σε ηλικία 17 ετών. Εκεί, στις τάξεις των Lydia Mordkovitch και Erich Gruenberg, απέκτησε τους τίτλους του Bachelor και του Master, με υποτροφία για το δεύτερο από το “Ίδρυμα Υποτροφιών Ωνάσης”.
Ο Στέλιος έχει δώσει συναυλίες σόλο και μουσικής δωματίου στην Αγγλία (Wigmore Hall και St. Martin in the Fields), στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κατερίνη, ΕΤ3) και στην Ιαπωνία (Τόκυο ‐ Πανεπιστήμιο Μουσικής και Καλών Τεχνών, Sapporo – Kitara Concert Hall, Kushiro ‐ Cultural Hall).
Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα φεστιβάλ, όπως τα: Brighton Music Festival, Swaledale Festival, Ekon Festival, (Βρετανία), Pacific Music Festival (Ιαπωνία), Anghiari Festival (Ιταλία), ενώ έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ στο Canterbury Festival , Sani Festival και Sounds New Festival.
Ως μουσικός ορχήστρας, έχει λάβει μέρος σε συναυλίες στην Αγγλία, Ιταλία, Σκωτία, Ελλάδα και Ιαπωνία υπό τη διεύθυνση αρχιμουσικών όπως οι Sir Colin Davis, Sir Charles Mackerras, Bernand Haitink και Vladimir Askenazy. Ακόμη, συμμετέχει σε ορχήστρες, όπως οι Southern Sinfonia και Guildford Philharmonic, καθώς και σε ηχογραφήσεις αυτών σε εταιρίες όπως οι Naxos και Nimbus.
Ο Στέλιος υπήρξε μέλος της ορχήστρας Southbank Sinfonia, με την οποία και συνέπραξε ως σολίστας στο δεύτερο κονσέρτο για βιολί του Prokofiev.
Το 2012 ολοκλήρωσε τη Διδακτορική Διατριβή του στο Canterbury Christ Church University, με θέμα την ανάλυση και ερμηνεία της μουσικής του Schoenberg, έχοντας εξασφαλίσει την τριετή υποτροφία Research Studentship Award. Ακόμη έχει κάνει παρουσιάσεις σε διεθνή ακαδημαϊκά συνέδρια (Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία), ενώ από το 2008 διδάσκει βιολί/βιόλα και δίνει διαλέξεις σε θέματα μουσικολογίας, μουσικής ανάλυσης και μουσικής ιστορίας στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Από το 2007 είναι μόνιμο μέλος του συνόλου Shonorities και έχει συνεργαστεί σε σύνολα και σε ατομικό επίπεδο με καθιερωμένους συνθέτες, όπως οι John Tavener, Rodion Shchedrin, Roderick Watkins, Βασίλης Αθανασιάδης και με τη γνωστή χορογράφο Sarah Fahie. Από το 2010 συμμετέχει στις ηχογραφήσεις του συνόλου, σε κομμάτια του Β. Αθανασιάδη και σε συνδυασμούς με φωνή, πιάνο, βιολί και Γιαπωνέζικο koto, που κυκλοφορούν από την δισκογραφική εταιρία Saragasso.
Jasmina Samssuli – Πιάνο


Έχοντας επαινεθεί για τις γεμάτες λυρισμό και πάθος ερμηνείες έργων που ξεκινούν από τον Μπαχ και φθάνουν έως σύγχρονους συνθέτες, η Jasmina Samssuli έχει την σπάνια ικανότητα να επικοινωνεί την ουσία της μουσικής. Προσελκύει το κοινό της χάρη στον πολύ οικείο ήχο και το ακατανίκητα ανοικτό και γεμάτο πάθος παίξιμό της.
Μελέτησε πιάνο στη Γερμανία, πρώτα στο Βερολίνο και, αργότερα, στην Hochschule der Musik του Αμβούργου. Σε αναγνώριση του εξαιρετικού της ταλέντου, μια υποτροφία της Γερμανικής κυβέρνησης την οδήγησε στο Λονδίνο όπου σπούδασε δίπλα στις Maria Curcio και Joan Havill (Σχολή Μουσικής και Θεάτρου Guildhall). Προσκλήθηκε επίσης για σπουδές στην Ακαδημία Μότσαρτ της Πράγας. Έλαβε το πτυχίο Μasters από την Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, όπου σπούδασε δίπλα στη Joanna MacGregor.
Οι εμφανίσεις της σε διεθνή φεστιβάλ μουσικής (όπου περιλαμβάνονται τα Schwetzinger Musikfestspiele, IMS Prussia Cove και φεστιβάλ μουσικής στην Νοτιοανατολική Ασία) την οδήγησαν να δώσει ερμηνείες σε πλατφόρμες συναυλιών της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας. Τόσο ως σολίστας όσο και ως μουσικός δωματίου, έχει συμμετάσχει σε εκπομπές Γερμανικών ραδιοφωνικών σταθμών, όπως οι SFB, NDR, SWR καθώς και του Radio France και του καναλιού ARTE.
grjpn-association