Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Τυριά Αμφιλοχίας

Το θέμα μας σήμερα είναι τα προϊόντα της περιοχής μας και συγκεκριμένα τα τυριά που παράγονται εδώ στην Αμφιλοχία.
Η περιοχή μας είναι κατεξοχήν ορεινή και σε συνδυασμό με το κλίμα πράγμα που μας δίνει ικανή βλάστηση απαραίτητη για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και κυρίως αιγοπροβάτων...
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη της τυροκόμισης από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα ή και ανάμεικτο.

Η ελεύθερη βοσκή των αιγοπροβάτων είναι αυτό που δίνει την ξεχωριστή ποιότητα στα παραγόμενα τυριά.
Το γάλα της περιοχής πλούσιο σε λιπαρά και ποιοτικά υψηλής ποιότητας είναι ικανό να μας δώσει υψηλής ποιότητας τυριά λευκά (φέτα) και κίτρινα (Γραβιέρα –κεφαλογραβιέρα-πεκορίνο) και ανθότυρο.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ποιότητας των ντόπιων τυριών μας είναι οι τρύπες που φτιάχνουν στο εσωτερικό τους.
Παρασκευάζεται στα τυροκομία της περιοχής σε συσκευασίες των 10 κιλών περίπου και έχουν λιπαρά 24% και υγρασία 40% περίπου.
1.Γραβιέρα Αμφιλοχίας.

Επιτραπέζιο τυρί τρίμηνης ωρίμανσης που παρασκευάζεται από φρέσκο παστεριωμένο πρόβειο γάλα που συλλέγεται καθημερινά από τη στάνη και με την κατάλληλη επεξεργασία γίνεται αυθημερόν τυρί.

2.Κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας

Προϊόν ΠΟΠ (Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης)

Επιτραπέζιο σκληρό τυρί τρίμηνης ωρίμανσης από φρέσκο παστεριωμένο πρόβειο γάλα ελαφρώς ποιο αλατισμένο από την γραβιέρα και πικάντικο στη γεύση.

Ιδανικός μεζές για το τραπέζι υπέροχο σαγανάκι αλλά και τριμμένο στο φαγητό.Συνοδεύει υπέροχα το κόκκινο κρασί.

Η κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας στέφθηκε πρωταθλητής το 2007 στο Πανελλήνιο διαγωνισμό ποιότητας τυριού που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό δίκτυο περιφερειακής ανάπτυξης.

3.Πεκορίνο Αμφιλοχίας



Επιτραπέζιο σκληρό τυρί από φρέσκο παστεριωμένο πρόβειο γάλα πικάντικο αλμυρό ιδανικό για σαγανάκι τριμμένο στα ζυμαρικά αλλά και γέμιση σε κρεατικά.






http://amfiloxia-blogs.blogspot.gr