Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου

    Σχετικά με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του νέου πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Δήμο Αγρινίου και για την περίοδο 2015-2019 που προτάθηκε από τη Δημοτική Αρχή και εισήχθη προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της 22-06-2015 διαπιστώσαμε τα παρακάτω:..

• Ο Στρατηγικός αυτός σχεδιασμός υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τους στόχους και τις προγραμματικές δεσμεύσεις όπως αυτές διατυπώθηκαν προεκλογικά από την πλειοψηφούσα Δημοτική Παράταξη, με επικεφαλής το Δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου, που διαχειρίζεται σήμερα τις δημοτικές υποθέσεις του Δήμου Αγρινίου. Δεν γίνεται καμία προσπάθεια ενσωμάτωσης των προγραμματικών δεσμεύσεων σε επίπεδο δράσεων, μέτρων και έργων.


• Πρόκειται ουσιαστικά για μια επαναδιατύπωση, αντιγραφή και συρραφή κειμενικών τμημάτων του Στρατηγικού Σχεδιασμού που είχε ψηφιστεί κατά την περίοδο που ήταν Δήμαρχος Αγρινίου ο κ. Μοσχολιός. Το μοναδικό νέο στοιχείο, το μόνο στοιχείο που διαφοροποιείται ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, που προτείνει η πλειοψηφούσα Δημοτική Παράταξη του κ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, είναι η προσαρμογή της υφιστάμενης κατάστασης στα δημογραφικά δεδομένα που προέκυψαν με την απογραφή του 2011. Πρόκειται ουσιαστικά για τον ίδιο συντάκτη. Έτσι εύλογα και εύστοχα μπορεί να πει κάποιος ότι: “Άλλαξε ο Μοσχολιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς”.

• Στο κεφάλαιο με τον αριθμό 7, που αφορά στη διατύπωση και στην ανάλυση του οράματος και των στόχων της Δημοτικής Αρχής για την περίοδο 2015-2019, αφενός μεν δεν υπάρχει διατύπωση και ανάλυση του οράματος, δεν υπάρχει δηλαδή σκέψη για την περιοχή και ενόραση του μέλλοντος και αφετέρου στην κωδικοποίηση των προτεινομένων μέτρων και δράσεων για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα παρατηρείται η ίδια δομή, η ίδια αοριστολογία και γενικολογία με τις προτάσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο γιατί με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει καμία δέσμευση της σημερινής Δημοτικής Αρχής και ταυτόχρονα κανένας προσανατολισμός, καμία κατεύθυνση σχετικά με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν κυρίως οι φυσικοί πόροι της περιοχής μας και θα μπορούσε να συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας.

• Τέλος δεν διατυπώνονται κανόνες και αρχές προκειμένου ο Δήμος Αγρινίου να αποκτήσει ταυτότητα και ύφος και ταυτόχρονα να γίνει ελκυστικός ώστε να υπάρξει κάποτε επισκεψιμότητα που θα ενισχύσει και θα ενδυναμώσει την τοπική οικονομία.

• Επιπλέον θα περίμενε κάποιος ότι αφού χρονικά συμπίπτει η έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου (ΣΕΣ 2014-2020), με τη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδιασμού, αυτό θα αποτελούσε σημαντική ευκαιρία για τη διατύπωση ουσιαστικών, τεκμηριωμένων και κοστολογημένων προτάσεων προς διαβούλευση. Αντίθετα, στον συγκεκριμένο Σχεδιασμό, η χρηματοδοτική τεκμηρίωση των μέτρων και των δράσεων είναι τουλάχιστον ελλιπής διότι γίνεται αναφορά μόνο στα Τομεακά και Επιχειρησιακά προγράμματα και απουσιάζει η αναφορά σε σημαντικά καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και δράσεις της νέας προγραμματικής περιόδου, όπως είναι τα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας, οι καινοτόμες δράσεις κ.α.

ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ