Η ανάγκη να ψηφιστεί άμεσα το νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, ώστε να ξεκινήσει η ίδρυση των Ομάδων Παραγωγών (Ο.Π.) στην κτηνοτροφία, τονίστηκε στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Π. Σγουρίδη, την Τετάρτη (15 Ιουλίου 2015), με θέμα την διακίνηση του κρέατος και των προϊόντων του. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ελευθέριος Γίτσας, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής...
Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), που συμμετείχε στη σύσκεψη, «το σχέδιο νόμου ήταν να κατατεθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Βουλή αλλά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις θα μετατεθεί στο μέλλον. Είναι αναγκαία η σύσταση Ο.Π. στην κτηνοτροφία, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Επίσης οι τράπεζες, με τα προβλήματα ρευστότητας, θα συνεργάζονται πλέον μόνο με συλλογικά όργανα». Όσον αφορά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΦΠΑ έχει δημιουργήσει μια «εκρηκτική» κατάσταση στην κτηνοτροφία, με τις αυξήσεις που αναμένονται στο εμπόριο ζώντων ζώων, τις ζωοτροφές, τα κτηνιατρικά φάρμακα και κτηνιατρικές υπηρεσίες.Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γίτσας «ο συντελεστής ΦΠΑ 23% στο εμπόριο ζώντων ζώων, τις ζωοτροφές, τα κτηνιατρικά φάρμακα και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής του ελληνικού κρέατος». Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), μιλώντας στον ΑγροΤύπο ανέφερε τα εξής: «οι αυξήσεις του ΦΠΑ που ψηφίστηκαν σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στην φορολογία που αναμένεται να ψηφιστούν την ερχόμενη Τετάρτη, θα οδηγήσουν τον κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας. Η αύξηση των ζωοτροφών θα επηρεάσει και την κτηνοτροφία της ελεύθερης βόσκησης. Την επόμενη χρονιά κανείς δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους του. Η εγκατάλειψη του επαγγέλματός αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο έλλειμμα στην ελληνική αγροτική παραγωγή τα προσεχή χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα επισιτιστικής επάρκειας».
Επίσης εντύπωση προκαλεί η εξαίρεση του μοσχαρίσιου κρέατος που πηγαίνει στο 23%, ενώ τα υπόλοιπα κρέατα παραμένουν στο 13%. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το πώς θα επηρεάσει το αυξημένο ΦΠΑ την ελληνική βοοτροφία ο κ. Γίτσας μας επισημάνει ότι «πρόκειται για την πλήρη καταστροφή της εγχώριας παραγωγής. Το αυξημένο ΦΠΑ θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή κατά 1 ευρώ το κιλό. Εφόσον το βόειο κρέας αποτελεί μεγάλη αγορά με την αύξηση του ΦΠΑ ο νομοθέτης περιμένει σημαντικά έσοδα. Πλην όμως είναι βέβαιο, καθώς έχει αποδειχθεί από την πράξη, πως στο τέλος, η αγορά υποχωρεί και τα πραγματικά έσοδα μειώνονται. Το μέτρο περιλαμβάνει και το παραγόμενο βόειο κρέας στην Ελλάδα ακόμη και αυτό που προέρχεται από εισαγόμενα νεαρά ζώα που παχύνονται στη συνέχεια στη χώρα μας. Επίσης ο κλάδος της βουβαλοτροφίας, που είναι μεν μικρός αλλά δυναμικός και ανερχόμενος στη χώρα μας, θα δεχθεί καίριο πλήγμα».