Tο θέμα της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανέπτυξε ο ο Δρ. Αρχαιολογίας και επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς Λάζαρος Κολώνας, στο πλαίσιο του Forum Ανάπτυξης 2015, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το Σαββατοκύριακο που πέρασε.
κ. Κολώνας μεταξύ άλλων τόνισε ότι η μνημειακή κληρονομιά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παραμένει αφρόντιστη, ανερεύνητη και αναξιοποίητη, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
O Δρ. Αρχαιολογίας μίλησε για επιλεκτικό ενδιαφέρον της πολιτείας ως προς τα μνημεία, με αποτέλεσμα τον πολιτιστικό μαρασμό πολλών περιοχών, οι οποίες διαθέτουν ωστόσο .σπουδαίο ιστορικό παρελθόν και σπάνιο μνημειακό πλούτο. Σε αυτές ενέταξε και τη Δυτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με το thebest.gr, χαρακτηριστική ήταν η επισήμανσή του ότι υπάρχουν μνημεία τα οποία έχει να επισκεφθεί αρχαιολόγος εδώ και πενήντα χρόνια, ενώ μάτι μηχανικού έχει να τα δει από την εποχή της ανέγερσής τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το κομμάτι της ομιλίας του κ. Κολώνα σχετικά με τις αρχαιολογικές διαδρομές της Περιφέρειας με δέκα διαφορετικές εισόδους και ενδιάμεσους πολιτιστικούς σταθμούς. «Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλους τους επισκέπτες που δια μέσου της περιφέρειάς μας κινούνται προς την Ολυμπία».
Η πρώτη διαδρομή έχει είσοδο το Κατάκολο, η δεύτερη την Πάτρα, η τρίτη την Ακράτα, όπως και η τέταρτη με μια εναλλακτική διαδρομή προς την Ολυμπία, η πέμπτη την Κυλλήνη, η έκτη την Ανδρίτσαινα., η έβδομη το Κακόβατο , η όγδοη την Αμφιλοχία, η ένατη το Άκτιο και η δέκατη τη Ναύπακτο.
Συνομιλητής του κ. Κολώνα ήταν ο Τουριστικός Ναυτιλιακός Επιχειρηματίας Γιώργος Τελώνης, ο οποίος εκτίμησε ότι ο πολιτιστικός τουρισμός έχει μείνει στη δεκαετία του ΄80 και πρότεινε μια διαφορετική δομή του ΤΑΠΑ (Ταμείο Αρχαιαλογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων), οργανισμός ο οποίος διοικεί τους αρχαιολογικούς χώρους και να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες.
Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Λιόλιος, ο οποίος μίλησε στη συνέχεια, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει για την Πάτρα και τα μνημεία της, ένα master και εν συνεχεία ένα business plan, «καθώς σκοπός αυτού του σχεδιασμού είναι να αντιμετωπιστεί η πόλη ενιαία. Χρειάζεται σχεδιασμός, αξιοποίηση εκμετάλλευση και προβολή του πλούτου της πόλης και θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι μόνο του το κράτος ή η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να το κάνει».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πάτρας. Μετά τις εισηγήσεις αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις από το κοινό ανάμεσα στους οποίους ο τέως υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος, πανεπιστημιακοί καθηγητές, άνθρωποι του πολιτισμού κ.α.
agrinioreport
agrinioreport