Με στόχο την αύξηση του ετήσιου τζίρου στο επίπεδο των 20 εκατομμυρίων ευρώ βαδίζει το 2016 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Αγρινίου».
Ήδη το 2015 κατέγραψε αύξηση κύκλου εργασιών 20% σε σχέση με το 2014 φτάνοντας το επίπεδο των 15,6 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι από το 2013 στο έτος 2014 καταγράφηκε αύξηση 53%.
«Ακόμα και μέσα στην κρίση εμμένουμε στην εξωστρέφεια, Το πρόβλημα είναι το οικονομικό περιβάλλον που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις. Ό,τι και να γίνει θα αναπτύξουμε τις παραγωγικές επενδύσεις μας, μπορεί με μια απόκλιση, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν δεν αναπτύξουμε το παραγωγικό κομμάτι της χώρας δεν έχουμε μέλλον». .....
«Ακόμα και μέσα στην κρίση εμμένουμε στην εξωστρέφεια, Το πρόβλημα είναι το οικονομικό περιβάλλον που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις. Ό,τι και να γίνει θα αναπτύξουμε τις παραγωγικές επενδύσεις μας, μπορεί με μια απόκλιση, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν δεν αναπτύξουμε το παραγωγικό κομμάτι της χώρας δεν έχουμε μέλλον». .....
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΣ «Ένωση Αγρινίου» Θωμάς Κουτσουπιάς μιλώντας στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους.
«Σε ό,τι αφορά τον παραγωγό, είμαστε εκεί. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Συνεταιρισμού. Να εστιάσουμε στις παραγωγικές δραστηριότητες περισσότερο» ανέφερε, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του Συνεταιρισμού για το 2016 στην παραγωγή βρώσιμων ελιών αλλά και στο άνοιγμα, στο τέλος της Άνοιξης, της εταιρίας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, ΑΜΦΙΓΑΛ.
Σύμφωνα με τον Νίκο Καζαντζή, Γενικό Διευθυντή του ΑΣ «Ένωση Αγρινίου», η ΑΜΦΙΓΑΛ, που συστήθηκε το 2008, αναμένεται να «ανάψει μηχανές» στα τέλη του Μάη.
«Πρόκειται για επένδυση που ξεπερνά τα 6,7 εκ. ευρώ μετά την τροποποίηση ώστε να γίνει μονάδα παραγωγής τυριών και φέτας» ανέφερε ο κ. Καζαντζής. «Θέλουμε μια δραστηριότητα στην Ελιά που θα οδηγεί σε τζίρο 10 εκ. Στην Αμφιγάλ στοχεύουμε στα 10 με 15 εκατ. σε τρία με τέσσερα χρόνια. Η επένδυση στην παραγωγή αποδίδει πιο αποτελεσματικά. Αλλάξαμε νοοτροπία. Βλέπουμε με άλλη λογική και στις υπηρεσίες και στην παραγωγή» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κουτσουπιάς.
Ο ρόλος των προγραμμάτων ΟΕΦ
Σημειώνεται ότι ο ΑΣ «Ένωση Αγρινίου» καταγράφει αυξημένη εμπειρία και αποτελεσματικότητα σε θέματα υλοποίησης και αξιοποίησης των προβλεπόμενων δράσεων, καθώς συμμετέχει για 3η τριετία (2009-2012 & 2012-15) σε Πρόγραμμα Εργασίας ως Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ).
Η Ομάδα Παραγωγών του ΑΣ “Ένωσης Αγρινίου” απαρτίζεται από 1.600 μέλη και συμμετέχει εκ νέου στο Πρόγραμμα Εργασίας σύμφωνα με τον Καν. 611/2014 για την τριετία 2015-2018.
«Πουλάμε μόνοι μας τις ελιές στο εξωτερικό. Μέσα από το ΟΕΦ με τις πιστοποιήσεις, το εργοστάσιο και τον εκσυγχρονισμό, σκοπούμε να απευθυνθούμε και στον πιο απαιτητικό πελάτη μας. Όσο πιο ψηλές οι απαιτήσεις της βιομηχανίας, τόσο πιο καλοί οι τομείς για μας και τους παραγωγούς» τόνισε ο κ. Κουτσουπιάς.
Ο ΑΣ στις βρώσιμες ελιές καταγράφει κύκλο εργασιών 3,51 εκατ. με 2200 τόνους το 2014/15, ενώ για την περίοδο 2015/16 ο στόχος είναι για παραγωγή 4.000 τόνων με 4 εκατομμύρια πωλήσεις.
Σταθερή είναι στο μεταξύ η στόχευση μέσα από το πρόγραμμα των ΟΕΦ για αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της ελαιοκαλλιέργειας και η δημιουργία προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα μέσα από στοχευμένες δράσεις όπως:
-Ανάπτυξη, εφαρμογή και πιστοποίηση Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στους 1.600 ελαιοπαραγωγούς της δράσης Ο.Ε.Φ σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα AGRO 2.1 & AGRO 2.2/3
-Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος βιολογικής καλλιέργειας (στο 20% της Ο.Ε.Φ.)
-Κατάρτιση των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας (έργα επίδειξης που αποσκοπούν στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των υποπροϊόντων του αγροκτήματος και εκπαιδεύσεις των παραγωγών της Ομάδας σε θέματα μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος). Σύμφωνα με το ΠΕ, έχει προγραμματιστεί ο υπολογισμός ετησίως των εκλυόμενων ποσοτήτων του διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται στο χωράφι από 500 ελαιοπαραγωγούς της ομάδας ΣΟΔ με τη χρήση ερωτηματολογίων
-Ψηφιοποίηση διαδικασιών συμβολαιακής γεωργίας
-Παροχή τεχνικής βοήθειας για τη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και της ποιότητας της επιτραπεζιας ελιας κατά την παραλαβή και αποθήκευση. Επιπλέον, προβλέπεται η βελτίωση του εξοπλισμού του τυποποιητηρίου επιτραπέζιας ελιάς και η αποκατάσταση δεξαμενών της Ο.Ε.Φ
-Σύστημα Ιχνηλασιμότητας σε 2 επίπεδα: παραγωγού και τυποποιητηρίου επιτραπέζιας ελιάς το οποίο θα πιστοποιείται ετησίως από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης με σκοπό τη διαφύλαξη της ποιότητας της Κονσερβολιάς Αγρινίου
-Συστήματα πιστοποίησης της ποιότητας, με βάση σύστημα ανάλυσης κινδύνου και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP), το οποίο είναι σύμφωνο με τα τεχνικά κριτήρια που καθορίζει η αρμόδια εθνική αρχή.
Γιώργος Αλεξάκης.
πηγή:reporter.gr