Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Οδηγίες για τους ψύλλους


Οι ψύλλοι, που σε ορισμένες περιπτώσεις, υπό συγκεκριμένες συνθήκες δύνανται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο, έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους σε κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και σε αστικές ακόμη περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της Ένωσης Αγρινίου, σε κάποιες περιπτώσεις οι πληθυσμοί έχουν τόσο αναπτυχθεί, που το πρόβλημα καθίσταται πλέον ιδιαίτερα έντονο. Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ήμερων,...
η υγρασία, η παρασιτική βλάστηση και οι κακές, συχνά, συνθήκες σε εκμεταλλεύσεις, συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτό. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το φαινόμενο δεν είναι ανησυχητικό και το τσίμπημα του ψύλλου δεν είναι επικίνδυνο. Επιφέρει, ωστόσο, κάποιες παρενέργειες που ποικίλουν ανάλογα με το είδος και το άτομο. Ο μόνος πιθανός κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο να παρασιτούσε ο ψύλλος σε ποντικό που εγκατέλειψε μετά το θάνατό του. Αν το τρωκτικό πέθανε από πανώλη, η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί από τους ψύλλους.
Σε κάθε περίπτωση, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να απευθύνονται για την απαραίτητη επιστημονική καθοδήγηση, πρακτικές συμβουλές, αλλά και την προμήθεια των κατάλληλων σκευασμάτων στο κτηνιατρείο μας (Κτηνιατρικό Γραφείο Παραγωγικών Ζώων), που λειτουργεί στους χώρους του εργοστασίου ζωοτροφών στην περιοχή του Σταδίου. Τα μέτρα προστασίας πάντως είναι απλά: Σχολαστικός και καθημερινός καθαρισμός του σπιτιού, αν έχουν εισβάλει ψύλλοι, πράγμα που κατά κανόνα γίνεται με τη μεταφορά του εντόμου κατά την επιστροφή του κτηνοτρόφου απ’ τις εγκαταστάσεις.
Χρειάζεται ακόμη προσεκτικός έλεγχος στα σημεία που τα κατοικίδια ή τα οικόσιτα ζώα περνούν τις περισσότερες ώρες τους και ιδιαίτερα στα ζεστά σημεία, ενώ απαραίτητος είναι ο περιορισμός της βλάστησης ή της συσσώρευσης αντικειμένων που μπορούν να προσφέρουν καταφύγια σε τρωκτικά και παράσιτα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η νύμφη των ψύλλων αναπτύσσεται μόνο σε μέρη που έχουν θερμοκρασία και υγρασία και είναι δυνατή η εύρεση τροφής. Σε περίπτωση εντοπισμού ψύλλων αναγκαία είναι η απολύμανση.
Για τις μεν κτηνοτροφικές μονάδες υπάρχουν ειδικά σκευάσματα. Για τις γάτες και τους σκύλους διαφέρουν. Οδηγίες για κτηνοτρόφους
-Πρόληψη Οι ψύλλοι είναι έντομα χωρίς φτερά με δυνατά ανεπτυγμένα πόδια. Μπορούν να πηδήξουν καθέτως 7, 75 ιnch/20 cm και οριζοντίως 13 inch/33cm.
→ Προσέχουμε κατά την αγορά ζώων αυτά να μην έχουν ψύλλους, καθώς και κατά τη μεταφορά κοπροστρωμνής, αυτή να μην προέρχεται από κοπάδι που έχει πρόβλημα. ,
→ Σε περιπτώσεις προσβεβλημένων κοπαδιών και επιβαρυμένης στρωμνής, οι κτηνοτρόφοι πρέπει στο τέλος του χειμώνα να την απομακρύνουν και να τη καίνε, ώστε να καταστρέφονται τα εναπομείναντα στη στρωμνή έντομα και τα αυγά τους
 → Ο στάβλος στη συνέχεια πρέπει να ραντίζεται με διάλυμα καυστικής ποτάσας 10% και να σκορπίζεται σκόνη ασβέστη.
→ Κάθε κτηνοτροφική επιχείρηση πρέπει να φροντίζει τα κτίσματά της να έχουν επαρκή αερισμό και φωτισμό που βοηθά στη μείωση της υγρασίας και να τον επιμελή καθαρισμό των εγκαταστάσεών της από τη στρωμνή και τα υπολείμματα κοπριάς που υπάρχουν σ’ αυτές. → Η κοπροσωρός πρέπει να ψεκάζεται συστηματικά με κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα. Αποφυγή αποικισμού
→ Αποφεύγουμε τη συσσώρευση απορριμμάτων.
→ Φροντίζουμε για την αποψίλωση (κόψιμο χορταριών) όλων των αυλαίων χώρων της κατοικίας μας.
→ Στους χώρους των κατοικιών δεν πρέπει να συσσωρεύονται αντικείμενα όπως υφάσματα, ξυλεία, παλιά έπιπλα, χαρτιά και άλλα υλικά.
→ Καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά όλο το σπίτι και τους αύλειους χώρους.
→ Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην καθαριότητα κάτω από έπιπλα, όπως καρέκλες, κρεβάτια, συσκευές κ.λ.π και γενικότερα σε χώρους σκοτεινούς ή χώρους που συγκεντρώνεται σκόνη.
→ Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε για το σφουγγάρισμα καυτό νερό, το ίδιο και για το πλύσιμο ρούχων, καλυμμάτων ή όπου άλλου έχουμε την υπόνοια πως μπορεί να έχουν πάει ψύλλοι.
→ Βγάζουμε το στρώμα μας να αεριστεί στον ήλιο. Το ίδιο κάνουμε και με τα χαλιά. Πολύ καλή λύση για τα χαλιά είναι το αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό). Ρίχνουμε το αλάτι πάνω στα χαλιά μας, το αφήνουμε για μερικές ώρες. Οι φυσικές ιδιότητες του αλατιού ξεραίνουν, τόσο τους ζωντανούς ψύλλους όσο και τα αυγά τους.
→ Καθαρίζουμε πολύ καλά με την ηλεκτρική σκούπα και καίμε τη σακούλα όταν τελειώσουμε με το καθάρισμα.
→ Δεν ξεχνούμε ποτέ πως οι ψύλλοι πηδάνε πάρα πολύ ψηλά και πάρα πολύ γρήγορα, επομένως ενδέχεται να έχουν απλωθεί σε μεγαλύτερη ακτίνα από αυτή που νομίζουμε! Για την ατομική προστασία, συνιστάται η χρήση απωθητικών, όμοιων με αυτά που χρησιμοποιούνται για την προστασία από τα κουνούπια.

Για την καταπολέμησή των ψύλλων στις οικίες μας μπορούμε να επέμβουμε κυρίως σε δύο στάδια:
Α) Στο στάδιο της προνύμφης με ειδικά εντομοκτόνα που καταστρέφουν την προνύμφη και
Β) Στο στάδιο του ακμαίου με αντιπαρασιτικά στα ζώα, που σκοτώνουν τους ενήλικες ψύλλους Ψεκάζουμε όλες τις γωνίες και τις σχισμές στα πατώματα των δωματίων, τα χαλιά και αν έχουμε κατοικίδιο ζώο τις κουβέρτες και όπου κάθεται και κοιμάται αυτό. Συνιστάται να αφαιρείτε κάθε ζωντανό πλάσμα από το σπίτι, όσο ψεκάζουμε Θα πρέπει ο ψεκασμός  αυτός να επαναλαμβάνεται κάθε 5-7 ημέρες για μερικές φορές ώστε να αποτρέψουμε τη συνέχεια της προσβολής από την εκκόλαψη νέων ατόμων. 

e-ea.gr