Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Και ο εμίρης του Κατάρ στον εισαγγελέα

Χαίρε, απίθανο ελληνικό κράτος! - μια τρελή τρελή ιστορία
Χάνουμε επένδυση 2 δισ. γιατί τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου τον κυνηγούν το Δασαρχείο, η Εφορία, η Εκκλησία Ζακύνθου, η Πολεοδομία και ο ΟΑΕΔ. Προς το παρόν...
Ηρθε στην Ελλάδα με σκοπό να επενδύσει σχεδόν 2 δισ. ευρώ, ως ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές διεθνώς. 
Αγόρασε ένα νησί (Οξυά) για να το μετατρέψει σε art island, μεγάλες εκτάσεις στη Ζάκυνθο για τουριστική εκμετάλλευση και το ξενοδοχείο «Miramare» στην Κέρκυρα. Κι όμως, εδώ και τέσσερα χρόνια ο εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι του Κατάρ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη (7oς στη λίστα του «Forbes»), βλέπει από τη μια τα σχέδιά του να παραμένουν στα χαρτιά και από την άλλη να τον κυνηγούν όλες οι δημόσιες αρχές της χώρας, από εισαγγελείς, Δασαρχείο, Εφορία, Εκκλησία, Πολεοδομία μέχρι και το... Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.
Η υπομονή του εμίρη φαίνεται πλέον να εξαντλείται και ένα ενδεχόμενο ναυάγιο στα επενδυτικά του σχέδια δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις και στις δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ. Επιπλέον, στα όρια της διπλωματικής εμπλοκής βρίσκονται και οι σχέσεις Ελλάδας - Κατάρ, με αφορμή τις μεγάλες καθυστερήσεις και τα διαρκή γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια που ορθώνονται στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις του εμίρη, σε μια περίοδο μάλιστα όπου η κυβέρνηση προβάλλει ως βασική της επιδίωξη την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Εμπόδια που έφτασαν μέχρι το σημείο να οδηγήσουν τον εμίρη στις δικαστικές αίθουσες, καθώς κατατέθηκε εις βάρος της εταιρείας συμφερόντων του μέχρι και αγωγή από τη Μητρόπολη Ζακύνθου. 
Δεν θεωρείται, άλλωστε, διόλου τυχαία η υποβάθμιση της διπλωματικής παρουσίας της αραβικής χώρας στην Αθήνα, καθώς επί έξι μήνες η πρεσβεία έμεινε ακέφαλη λόγω «σιωπηρής αποχώρησης» και μη αντικατάστασης του υψηλόβαθμου αξιωματούχου και συγγενικού προσώπου του εμίρη, του Σολτάν Σαάντ Αλ-Μουραΐκι, θέση που καλύφθηκε τελικά μόλις τις προηγούμενες ημέρες, με σαφώς όμως χαμηλότερου επιπέδου διπλωματικό εκπρόσωπο.  Το πλέον ενδιαφέρον  γεγονός, όμως, είναι ότι απογοητευμένη η καταριανή πλευρά στέλνει πλέον μηνύματα ακύρωσης των επενδυτικών προσπαθειών καταλογίζοντας στην ελληνική πλευρά έλλειψη ειλικρινούς ενδιαφέροντος, αδιαφορία στις απανωτές προσκλήσεις για συνεννόηση των δύο κρατών, ακόμα και εχθρική στάση από πολιτικούς, όπως ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αντιστρατεύεται τη μεγάλη επένδυση του εμίρη στο νησί της Ζακύνθου και να υποστηρίζει την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, η οποία κατέθεσε αγωγή κατά της εταιρείας συμφερόντων του εμίρη Pimana Α.Ε. διεκδικώντας 3.000 στρέμματα από τη συνολική έκταση των 15.000 στρεμμάτων που αγόρασε η εταιρεία, μπλοκάροντας έτσι την επένδυση στην περιοχή. Σαν να μην έφτανε αυτό, από Ελληνες αυτή τη φορά συνεργάτες του εμίρη εκφράζεται ανησυχία για το πώς η στα όρια της ψυχρότητας ή, ακόμα χειρότερα, για τα αραβικά δεδομένα προσβλητική στάση του ελληνικού κράτους απέναντι σε αρχηγό κράτους θα ερμηνευτεί πλέον πολιτικά και διπλωματικά δημιουργώντας αποστάσεις σε δύο κράτη που από το 2006 έχουν χτίσει καλές σχέσεις. Μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται να κρύβει όμως και άλλες πτυχές: στο Κατάρ δραστηριοποιούνται περίπου 180 ελληνικές μεγάλες ή μικρότερες επιχειρήσεις, κυρίως, σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα υποδομών και ενέργειας, ενώ υπάρχουν και μεγάλα ναυτιλιακά συμβόλαια. Επίσης, χιλιάδες Ελληνες επιστήμονες υψηλού επιπέδου έχουν μετακομίσει και εργάζονται εκεί λόγω της κρίσης. Πηγές μιλούν για αλλαγή κλίματος που υπάρχει εσχάτως λόγω της δυσφορίας για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Δυσφορία που λίγο θέλει να γυρίσει μπούμερανγκ για τις εταιρείες από την πατρίδα μας στην περιοχή. Οπως μας πληροφορεί άνθρωπος με πλήρη γνώση των επενδυτικών κινήσεων της πλευράς του Κατάρ, ήδη υπάρχει κινητικότητα από την Τουρκία ώστε να προσελκυστούν τα καταριανά κεφάλαια που θα επενδύονταν στη χώρα μας, καθώς εκφράζεται η άποψη ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται και ο πλέον αξιόπιστος συνεργάτης.
«Θεωρείται μάλιστα πρωτοφανές να μην υπάρχει επίσημη απάντηση στις δύο προσκλήσεις που έχουν δοθεί για επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Κατάρ. Ακόμα και ο Πούτιν όταν υπήρξε ψυχροπολεμικό κλίμα με την Τουρκία συνομίλησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει πηγή με γνώση των όσων συμβαίνουν. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε, επίσης, ότι το διμερές κλίμα φέρεται να έχει παγώσει και από άλλα γεγονότα. 
Πιο συγκεκριμένα, στις 20 Οκτωβρίου 2015 η κρατική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ Al Rayyan, η οποία διαχειρίζεται δισεκατομμύρια δολάρια της οικογένειας του εμίρη, σε επιστολή της προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, την οποία δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», ενώ επισημαίνει πως της ανήκουν πολλά ακίνητα και εκτάσεις στη χώρα μας, εκφράζει την ανησυχία της διότι «οι μεγαλύτερες επενδύσεις μας έχουν αναβληθεί λόγω πολλών θεμάτων και εμποδίων τα οποία θα επιθυμούσαμε (σ.σ.: η εταιρεία του Κατάρ) να συζητήσουμε μαζί σας (σ.σ.: τον Αλέξη Τσίπρα) ή με οποιοδήποτε εκπρόσωπο επιθυμείτε». Και η επιστολή συνεχίζει: «Αυτά τα επαναλαμβανόμενα εμπόδια στέλνουν ένα αρνητικό μήνυμα στην εταιρεία μας, η οποία θα μπορούσε εύκολα να ερμηνευτεί ως αρνητική ανταπόκριση από το Ελληνικό Δημόσιο προς τη θετική προσέγγιση του κράτους του Κατάρ που εκπροσωπείται από την εταιρεία Al Rayyan Greece». Η επιστολή αυτή έμεινε αναπάντητη, όπως άλλωστε και οι άλλες δύο που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.
Οι σχέσεις σε σημείο καμπής
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμίρης του Κατάρ, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα και στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Κέρκυρα, εξέφρασε την απορία του πώς μια χώρα με τόσα οικονομικά προβλήματα εμποδίζει δύο ώριμες επενδυτικές προσπάθειες που αναμένεται να εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, τον Αλ Θάνι φαίνεται να τον έχει ενοχλήσει σφόδρα το πρόστιμο των 9,5 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε από την Α’ ΔΟΥ Πατρών για τη μεταβίβαση της Οξυάς στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εχινάδων στο Ιόνιο πέλαγος. Οπως παρουσιάζεται και στο σχετικό έγγραφο, με ημερομηνία 26 Μαΐου, η ΔΟΥ προχώρησε σε διορθωτικό προσδιορισμό φόρου μεταβίβασης του εν λόγω νησιού αυξάνοντας το σχετικό ποσό από 559.600 ευρώ στα 9.506.343,28 ευρώ και αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα που είχαν συμφωνηθεί με τον επενδυτή. 
Στοχεύοντας να δημιουργήσει ένα νησί πολιτισμού και τέχνης (art island) και κατόπιν υποσχέσεων που είχε για παροχή σειράς πρακτικών διευκολύνσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, ο εμίρης προβληματίστηκε ιδιαίτερα από τη συγκεκριμένη ενέργεια την οποία, όπως αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» στενοί συνεργάτες του, θεωρεί τουλάχιστον «επιθετική». 
Η επένδυση στη Ζάκυνθο
Στο έτερο πρότζεκτ, την τουριστική επένδυση στη Ζάκυνθο, οι Καταριανοί αφήνουν ευθείες αιχμές για τη γραφειοκρατική έως και εχθρική αντιμετώπιση που υπάρχει ως προς την αξιοποίηση του βόρειου τμήματος του νησιού από την εταιρεία Pimana Α.Ε. Η επένδυση ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, την οποία επιδιώκει η οικογένεια του εμίρη, έχει παγώσει, καθώς έχουν εμφανιστεί διάφοροι διεκδικητές τμημάτων της έκτασης των 15.000 στρεμμάτων που απέκτησε το 2014 ο κ. Αλ Θάνι. Μεταξύ αυτών και η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, η οποία διεκδικεί 3.000 στρέμματα. 
Η τελευταία, από κοινού με την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Kρημνών, έχει υποβάλει αγωγή προκειμένου να ακυρωθεί το συμβόλαιο εξαγοράς της συγκεκριμένης έκτασης από την Pimana Α.Ε. Στο πλευρό της Ι. Μ. Ζακύνθου έχει ταχθεί και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος έχει υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι προσωπικός φίλος του κ. Κοντονή. 
Σύμφωνα με ανθρώπους κοντά στον εμίρη, η όλη στρατηγική φανερώνει την προσπάθεια καθυστέρησης της επένδυσης και γι’ αυτό «ήδη ο εμίρης έχει δώσει εντολή απεμπλοκής». «Αυτό που δεν κατανοεί η ελληνική κυβέρνηση είναι η απογοή­τευση που επικρατεί και η διάθεση απόσυρσης των κεφαλαίων μας από την Ελλάδα. Ακόμα και σε σημερινές μας επικοινωνίες με το γραφείο του υπεύθυνου αντιπροέδρου για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα Γιάννη Δραγασάκη, μας μπλέκουν διαρκώς με πρωτόκολλα και γραφειοκρατία. Εμείς, όμως, δεν μπορούμε άλλο να δεσμεύουμε τα χρήματα δίχως ανταπόδοση», αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον του εμίρη. Ενας από τους ανθρώπους με τους οποίους υπάρχει κάποια συνεννόηση και κατανόηση είναι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέρ­γιος Πιτσιόρλας. 
Σε περίπτωση, πάντως, που η επενδυτική προσπάθεια των Καταριανών ανασταλεί στη χώρα μας, άλλα γειτονικά κράτη είναι έτοιμα να οικειοποιηθούν τα διαφυγόντα κεφάλαια. Ηδη στην Τουρκία έχουν κατευθυνθεί μεγάλα ποσά από την αραβική χώρα, ενώ πρόσφατα ο εμίρης ανακοίνωσε μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεγάλη επένδυση ύψους μισού δισ. δολαρίων στον αγροτουρισμό.
Οι επενδύσεις του ανά τον κόσμο
Από πολυκαταστήματα και οίκους μόδας μέχρι ξενοδοχεία και ποδοσφαιρικές ομάδες
Απρίλιος 2012. Μια είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου: ένα μικρό ελληνικό νησί, η Οξυά, λίγο έξω από τις ακτές του Μεσολογγίου, πωλείται στον εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι. 
Το τίμημα εντυπωσιακό: για κάποιους 4,9 εκατ., για άλλους 5,6 εκατ. ευρώ. Ακόμα πιο εντυπωσιακά τα σχέδια του νέου ιδιοκτήτη, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να επενδύσει έως και 300 εκατ. ευρώ για να φτιάξει στο νησί βίλες για τις τρεις συζύγους του και τα 24 παιδιά του, όπως και ένα παγκόσμιο κέντρο μοντέρνας τέχνης με την επωνυμία «Oxia Art Island»! Στόχος το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα να έχει ολοκληρωθεί μόλις σε τρία χρόνια.
Σεπτέμβριος 2016: στο ενδιάμεσο ο εμίρης του Κατάρ έχει αγοράσει άλλα πέντε μικρότερα νησιά στην ευρύτερη περιοχή και στο σύμπλεγμα των Εχινάδων. Πλην όμως ούτε κέντρα τέχνης, ούτε σπίτια ή έστω… μπετά δεν έχουν πέσει. Το φιλόδοξο όραμα ζωής του βαθύπλουτου σεΐχη, του κατά το περιοδικό «Forbes» έβδομου πιο πλούσιου μέλους βασιλικών οικογενειών στον κόσμο, δεν έχει προχωρήσει ούτε… μέτρο, καθώς προσκρούει ακόμα στους περιβαλλοντικούς περιορισμούς της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ενας από τους ισχυρότερους και πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη δεν καταφέρνει να υπερνικήσει τη γραφειοκρατία και την πολιτική. Το να εξακριβώσει κανείς το ύψος της προσωπικής του περιουσίας είναι δύσκολο, καθώς μπερδεύεται με την κρατική περιουσία την οποία ο ίδιος διαχειρίζεται! Κατ’ εκτίμηση, πάντως, η προσωπική του περιουσία κυμαίνεται μεταξύ 2 και 8 δισ. ευρώ!
Ο 64χρονος Αλ Θάνι από τους τρεις γάμους του έχει αποκτήσει 24 παιδιά: 11 γιους και 13 κόρες. Η οικογένειά του διευθύνει μάλιστα πολλές από τις επενδύσεις του, καθώς για χάρη συζύγων και τέκνων ο σεΐχης έχει κατά καιρούς αγοράσει από πολυκαταστήματα και οίκους μόδας μέχρι ξενοδοχεία και ποδοσφαιρικές ομάδες!
Για του λόγου το αληθές, ενώ οι βασικές επενδύσεις του, μέσω του fund Qatar Ιnvestment Αuthority, προσανατολίζονται σε εταιρείες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά και του κλάδου της ενέργειας, κατά καιρούς έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην εξαγορά διάσημων οίκων μόδας, όπως του Tiffany & Co και πιο πρόσφατα του Valentino, για τον οποίο έδωσε 700 εκατ. δολάρια προκειμένου να τον κάνει δώρο στην τρίτη του σύζυγο. Επίσης έχει μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο του κορυφαίου ομίλου πολυτελών ειδών Louis Vuitton, ενώ ελέγχει πλήρως το μετοχικό κεφάλαιο της γνωστής βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsbury’s!
Επίσης, έχει επενδύσει στο real estate της Βρετανίας, αγοράζοντας στις αρχές του 2013 σχεδόν το σύνολο των κτιρίων του πρώην Ολυμπιακού Χωριού, αλλά και ποσοστό 15% της διαχειρίστριας εταιρείας του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
Πάντα συνδυάζοντας τις έξυπνες τοποθετήσεις με λόγους… αναψυχής, ο ηγέτης του Κατάρ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην αγορά του πέμπτου μεγαλύτερου γιοτ στον κόσμο, της 133 μέτρων θαλαμηγού «Al Mirqab», αλλά και των ξενοδοχειακών μονάδων «Gallia» στο Μιλάνο και «Costa Smeralda» στη φερώνυμη κοσμική ακτή της Σαρδηνίας. Προ εξαετίας κατέθεσε πρόταση ύψους άνω των 200 εκατ. για να εξαγοράσει τη βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή. Την ίδια εποχή προσέφερε 125 εκατ. στην Μπαρτσελόνα για να διαφημίσει την Qatar Ιnvestment Αuthority στη φανέλα της ομάδας και τελικώς αγόρασε τη γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν, προσφέροντας εκατοντάδες εκατομμύρια για να την ενισχύσει με παίκτες παγκόσμιου διαμετρήματος, με κορυφαίο τον Ιμπραΐμοβιτς. Δικά του είναι ακόμη τα διάσημα πολυκαταστήματα «Harrods», τα οποία αγόρασε τον Φλεβάρη του 2012 αντί 2,2 δισ. δολαρίων από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, καθώς και σημαντικό μερίδιο από το μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου αυτοκινητοβιομηχανιών της Volkswagen. Συγκεκριμένα ελέγχει το 10% της Porsche και το 17% της μητρικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen. Στις κύριες επενδύσεις του περιλαμβάνονται τεράστια κονδύλια και στον χώρο των μίντια και των τηλεπικοινωνιών. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι αυτός είναι ο εμπνευστής, ιδιοκτήτης και βασικός χρηματοδότης του μεγάλου αραβόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Al Jazzerra! 
Πέραν αυτών, ελέγχει μετοχικά και διοικεί ο ίδιος ενεργά και προσωπικά τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών National Mobile Telecommunications Company KSCP και Ooredoo (πρώην Qtel). 
Τελευταίο μεγάλο στοίχημα του εμίρη είναι να πετύχει η διοργάνωση του Μουντιάλ στο Κατάρ το 2022. Οι κακές γλώσσες λένε ότι για να αναλάβει τη διοργάνωση ξόδεψε πολλά λεφτά - μάλιστα η υπόθεση αυτή επί της ουσίας ταλανίζει ακόμα τη FIFA! Σε κάθε περίπτωση, ο εμίρης έχει τον... τρόπο του. Συνολικά μόνο το 2015 επένδυσε κεφάλαια που άγγιξαν τα 30 δισ. ευρώ!
Οι αγωγές και τα πρόστιμα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο εμίρης στην Ελλάδα. Οι επιστολές που εστάλησαν προς τον πρωθυπουργό έχουν μείνει αναπάντητες
Ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι με τη δεύτερη σύζυγό του Σεϊχά Μοζά
Το νησί Οξυά κοντά στις ακτές του Μεσολογγίου
Μπλέξιμο με Πολεοδομία και εργαζομένους
Ενώ η εταιρεία δεν έχει πάρει ακόμα τις άδειες και τα έργα ανακαίνισης στο «Miramare» καθυστερούν
Σοβαρά προβλήματα με καταγγελίες για φέσια σε εργαζομένους προκύπτουν στην επένδυση της λιβανέζικης εταιρείας PIMA - MAR Α.Ε. στο ξενοδοχείο «Miramare» στην Κέρκυρα. Επένδυση η οποία ξεκίνησε το 2013, όταν η εταιρεία που ανήκει στον εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, αγόρασε το ιστορικό ξενοδοχείο. 
Οι εργαζόμενοι, μάλιστα, έχουν δώσει διορία λίγων 24ώρων στην εταιρεία να τους καταβάλει τα χρωστούμενα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθούν νομικά και με την παρέμβαση εισαγγελέα θα οδηγήσουν ακόμη και τον εμίρη ενώπιον της Δικαιοσύνης. 
Μοναδικός σκοπός της εταιρείας, μετά την ανακαίνιση του ξενοδοχείου και την κατασκευή πολυτελών σουιτών και μαρίνας για θαλαμηγούς, να το επαναλειτουργήσει. Ωστόσο, εδώ και κάποιους μήνες η εταιρεία του εμίρη δέχεται καταγγελίες για σωρεία παραβάσεων στην εργατική νομοθεσία και τη μισθοδοσία των εργατών. Εργαζόμενοι, κάποιοι από τους οποίους απολύθηκαν πριν από λίγο καιρό, καταγγέλλουν ότι η εταιρεία δεν τους πληρώνει όσα είχαν συμφωνήσει, ενώ αποφεύγει να τους καταβάλει και τις υπερωρίες, οι οποίες ξεπερνούν σε σύνολο τα 50.000 ευρώ.
Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας τονίζει σχετικά: «Η πλειονότητα των εργαζομένων έχει υποστεί εκβιασμούς από τη διεύθυνση της επιχείρησης προκειμένου να υπογράψει ατομικές συμβάσεις εργασίας με δυσμενείς όρους. Παλαιότερα, δε, η επιχείρηση είχε παράτυπα ασφαλίσει τους εργαζομένους, εν αγνοία τους, σαν εργάτες ξενοδοχείου και όχι σαν εργάτες οικοδομής.
Ο ηγέτης του Κατάρ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην αγορά του πέμπτου μεγαλύτερου γιοτ στον κόσμο, της 133 μέτρων θαλαμηγού «Al Mirqab»
Το ξενοδοχείο «Miramare» στην Κέρκυρα. Ο εμίρης το αγόρασε το 2013. Οι εργασίες ανακαίνισης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί!
protothema