Συμβουλές πρόληψης πυρκαγιάς σε τζάκια και μαγειρικά σκεύη
Ενόψει του Χειμώνα και με δεδομένη την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων της Διοίκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου από τον Επιπυραγό Ευστράτιο Πετράκη, ο νέος Διοικητής της υπηρεσίας δίνει τις συμβουλές του για το πώς θα πρέπει να πράξουν οι πολίτες στο ενδεχόμενο φωτιάς σε τζάκι ή σε μαγειρικό σκεύος, ενώ παράλληλα κάνει και τον απολογισμό του καλοκαιριού, δίνοντας ταυτόχρονα και το μήνυμά του ως νέος Διοικητής.
Σύμφωνα με το κ. Πετράκη σχετικά με την πρόληψη για τα τζάκια ενόψει του χειμώνα, οι πολίτες πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα ψύχραιμοι, να καλέσουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία και μέχρι να φτάσει στο σημείο, να τοποθετήσουν το προστατευτικό μπροστά από το τζάκι, να απομακρύνουν ότι εύφλεκτο υπάρχει κοντά και αν έχει κλαπέτο το τζάκι να το κλείσουν και να τοποθετήσουν μια λεκάνη με νερό όσο γίνεται πλησιέστερα. Πολύ βασικό στοιχείο για την ασφάλεια, είναι πριν την χρήση του τζακιού να έχει καθαριστεί.
Σε περίπτωση φωτιάς σε μαγειρικό σκεύος, αφού καλέσουν την πυροσβεστική υπηρεσία, οι πολίτες δεν πρέπει να ρίξουν νερό μέσα στο σκεύος και να τοποθετήσουν, αν μπορούν, το καπάκι πάνω από το τηγάνι λ.χ. Υπάρχουν χρονικές περίοδοι, καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα, όπως σημείωσε ο κ. Πετράκης, που η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχεται 15 με 20 τηλεφωνικές κλήσεις τη μέρα για φωτιά κυρίως σε τζάκια.
Η πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, επενέβη σε 308 αστικές πυρκαγιές, σε 183 παροχές βοήθειας, σε 140 ανελκυστήρες και σε 123 δασικές πυρκαγιές. Πέρσι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε επέμβει σε 510 αστικές πυρκαγιές, σε 231 παροχές, 157 ανελκυστήρες και 154 δασικές πυρκαγιές, ενώ η εκτίμηση είναι πως στον ίδιο περίπου αριθμό θα κινηθούν και φέτος τα συμβάντα. Ως προς τις καμένες δασικές εκτάσεις, ο αριθμός κυμάνθηκε σε 250 με 300 στρέμματα, αριθμός που είναι πολύ μικρός, στην περιοχή μας, καθώς φέτος δεν σημειώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές, πλην μιας στην περιοχή των Δουνέικων, μεταξύ Θέρμου και Ναυπακτίας. Οι υπόλοιπες πυρκαγιές κατασβήστηκαν σε διάστημα το πολύ δύο ωρών. «Η υπηρεσία μας δουλεύει πολύ στο κομμάτι της παθητικής ασφάλειας, της πυρασφάλειας, της πρόληψης δηλαδή. Το γραφείο μας, φέτος έχει περίπου 400 ολοκληρωμένες πυρασφάλειες» τόνισε ο κ. Πετράκης.
Ο νέος Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, απευθυνόμενος στους πολίτες του Αγρινίου δήλωσε ότι «στην περιοχή ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα είμαστε πάντα δίπλα στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο, όπως ορίζει άλλωστε η αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία είναι η ασφάλεια και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους από πυρκαγιές, πλημύρες και άλλες καταστροφές. Το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου και το προσωπικό των κλιμακίων με τους οποίους συνεργάζομαι εδώ και 14 συναπτά έτη είναι πλήρως εκπαιδευμένο και έχει ανταποκριθεί άριστα σε όποιο συμβάν και αν έχει προκύψει. Είμαι απόλυτα σίγουρος πως θα πράξουν το ίδιο όποτε και να χρειαστεί. Ειδική μνεία θέλω να κάνω, στους εθελοντές, χάρη των οποίων λειτουργούν οι δύο πυροσβεστικοί σταθμοί της περιοχής μας, σε Παραβόλα και Γαβαλού. Φέτος, έδωσαν την παραπάνω βοήθεια που χρειαζόμασταν, με αποτέλεσμα να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Δεν βοηθούν απλά, αλλά δρουν παρεμβαίνοντας ουσιαστικά. Οι εθελοντές του πυροσβεστικού σταθμού της Γαβαλούς ενήργησαν σε 18 συμβάντα και οι εθελοντές της Παραβόλας σε 15».
Επίσης, ο κ. Πετράκης ανέφερε για το κτίριο που στεγάζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου πως «προσπαθούμε να βελτιώσουμε όσο μπορούμε το κτίριο που στεγαζόμαστε. Είναι κατασκευασμένο την δεκαετία του 1960 και κάνουμε ότι μπορούμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες, δεδομένου πως είμαστε μέσα σ’ αυτό 90 ενεργοί πυροσβέστες. Ζήτησα την βοήθεια και του Δήμου που ήταν πολύ θετικός και ελπίζω να καταφέρουμε να το κάνουμε πιο ελκυστικό και λειτουργικό».
Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»