Σπληνάντερο όπως παλία από τον Μπαρμπα Χρήστο Β. Μασαλή φτιαγμένα με μεράκι
Το σπληνάντερο γίνεται με έντερο από τράγιο( το οποίο είναι και το νοστημότερο) από μοσχάρι και χοιρινό. Αλλά μιας και είμαστε παραμονές Χριστουγέννων και η παράδοση μας είναι το χοιρινό θα φτιάξουμε το χοιρινό σπληνάντερο για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί. Αφού καθαρίσουμε το έντερο βάζουμε μέσα σε αυτό λωρίδες καρδιάς και σπλήνας ,έγκλιση(από το συκώτι) και αν το έντερο δεν είναι παχύ βάζουμε μέσα πάνα (μπόλια) για να νοστιμίσουμε, αλάτι, πιπέρι , ρίγανη, παλαιότερα για να σπάσουμε τη μυρουδιά του χοιρινού βάζαμε κανέλα, γαρίφαλο και σκόρδο. Στη συνέχεια το περνάμε στη σούβλα και είναι έτοιμο για ψήσιμο στο τζάκι όπως το ψήνανε παλιά η στη ψησταριά και το τρώγαμε μετά την εκκλησία.
ΣΗΜ:Αν το ψήσετε στο φούρνο το βάζετε στη σχάρα και από κάτω ένα ταψάκι με νερό, κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να μη σπάσει το έντερο και διαλυθεί το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα η με πιρουνάκι ελαφρά.
Καλά Χριστούγεννα
mpampini