Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Γιάννενα: Πάγωσαν τμήματα της λίμνης Παμβώτιδας – Ο θρύλος που αναβιώνει

Γιάννενα: Πάγωσαν τμήματα της λίμνης Παμβώτιδας – Ο θρύλος που αναβιώνει
Για περισσότερες από δέκα ημέρες ο υδράργυρος πέφτει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και ο παγετός στο λεκανοπέδιο είναι ισχυρός. Κάπως έτσι…
οι χαμηλές θερμοκρασίες αρχίζουν να δημιουργούν τα πρώτα εκτεταμένα τμήματα πάγου στην επιφάνεια της Παμβώτιδας. Από την πλευρά της Δραμπάτοβας οι εικόνες είναι μαγικές. Τα νερά της λίμνης παγωμένα σε μεγάλη έκταση και το Μιτσικέλι να καθρεφτίζεται. Κατά το παρελθόν υπήρξαν αρκετές φορές όπου η Παμβώτιδα είχε μετατραπεί σε μία παγωμένη λίμνη. Ο παγετός είχε καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια και μάλιστα επί αρκετές ημέρες.Ο θρύλος βέβαια, αναφέρει ως χαρακτηριστική χρονολογία το 1434, όταν ο Ντουραχάν πασάς, Μπεϊλέρμπεης της Ρούμελης, διέσχισε μαζί με το στρατό του την παγωμένη Παμβώτιδα, που ήταν καλυμμένη με χιόνι, πιστεύοντας ότι προχωρά σε στεριά. Ως δείγμα ευγνωμοσύνης για τη σωτηρία του λέγεται ότι έχτισε τη Μονή της Παναγίας Ντουραχάνη…

Το 1434 ο Αριανίτης Σπάτας Κομνηνός, που κυριαρχούσε στη νότια περιοχή του Ελβασάν, επαναστάτησε εναντίον του Σουλτάνου. Σε μια σύγκρουση που έγινε κατατρόπωσε το στρατό του Τούρκου Αλή και εξανάγκασε όσους είχαν απομείνει να καταφύγουν στα Ιωάννινα. Όταν έμαθε την ήττα του τούρκικου στρατού ο Ντουραχάν Πασάς, που είχε σαν έδρα του τη Θεσσαλία, ετοίμασε εκστρατεία, προκειμένου να βοηθήσει τον Αλή εναντίον του Αριανίτη.
Ξεκίνησε το πέρασμα των βουνών, από τη Θεσσαλία προς την Ήπειρο, μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Φαίνεται πως έφτασε νύχτα στο Δρίσκο, από όπου κατηφόριζε προς τα Ιωάννινα. Η λίμνη λόγω του χιονιού είχε παγώσει και έμοιαζε με στεριά. Μέσα στην παγερή νύχτα και τη χιονοθύελλα ή την ομίχλη που επικρατούσε, αποπροσανατολίστηκε και διέσχισε τη λίμνη μαζί με όλο το στράτευμα, τα ζωντανά και τις αποσκευές, χωρίς να σπάσει ο πάγος και βρέθηκε στα Γιάννενα.
Όταν ξημέρωσε και διαπίστωσε από πού είχε περάσει με ολόκληρο το στράτευμά του, απέδωσε τη σωτηρία του σε θαύμα. Αφού κατατρόπωσε τον Αριανίτη, επέστρεψε στο σημείο, από όπου είχε περάσει την παγωμένη λίμνη. Εκεί έλεγαν ότι υπήρχε ένα εικονισματάκι με ένα καντήλι και ένα εικόνισμα της Παναγίας. Σύμφωνα με το θρύλο ο Πασάς είχε Χριστιανικές ρίζες και απέδωσε τη σωτηρία του στο εικόνισμα. Έτσι, έδωσε εντολή να χτιστεί στο μέρος εκείνο ένα μοναστήρι, το μοναστήρι της Παναγίας της Ντουραχάνη.

Πηγή: epiruspost.gr