Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Επιδιορθώθηκε η εξέδρα Αγιασμού του Αγίου Σπυρίδωνα Βόνιτσας

Την περίοδο 1870-1872 επισκέφτηκε την Βόνιτσα ο Πρωθυπουργός Αλ. Κουμουνδούρος. Οι αποφάσεις του για την Βόνιτσα ήταν άκρως σημαντικές όχι μόνο γιατί με εντολές του πραγματοποιήθηκαν έργα υποδομής στη Βόνιτσα αλλά και γιατί έδωσε την προοπτική της ανάπτυξης της πόλης.
Για τα δημόσια έργα αλλά και τα ιδιωτικά (κατασκευή κτιρίων για το μελλοντικό διοικητήριο) στη Βόνιτσα βρέθηκαν γερμανοί αρχιτέκτονες. Οι πρόσφατες αναρτήσεις φωτογραφιών των αρχαιολογικών χώρων του Ξηρόμερου,( φωτογραφίες του 1880-1900 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Κολωνίας) ταυτίζουν τις πληροφορίες περί εργασίας επιστημόνων από τη Γερμανία στη Βόνιτσα αυτή την περίοδο . 
Εκείνη την περίοδο η εκκλησιαστική επιτροπή του Αγίου Σπυρίδωνα Βόνιτσας καλεί τον Λευκάδιο αγιογράφο ΓΑΖΗ για να επιμεληθεί των αγιογραφιών του ναού.
Με βάση ένα σχέδιο εξέδρας αγιασμού, (που είχε σχεδιάσει ο ΓΑΖΗΣ στην Πίζα της Ιταλίας), ένας Γερμανός αρχιτέκτονας έφτιαξε την εξέδρα του αγιασμού. Ο ΓΑΖΗΣ έθεσε στην εξέδρα του αγιασμού, τα χρώματα του ευκαλύπτου, χρώματα που είχε θέσει και στην εσωτερική τοιχοποιία του ναού.
Η εξέδρα εκτός από τον πάγιο διάκοσμο της, σε κάθε χρήση της, την ημέρα του αγιασμού των υδάτων, περιλάμβανε στις τέσσερες εσωτερικές γωνίες της, μεγάλους κλάδους ευκαλύπτων, με πλούσιο φύλλωμα. Μια αναπαράσταση της βάπτισης στον Ιορδάνη ποταμό.
Η χρήση της εξέδρας συνεχίστηκε μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Όμως λόγω της φθοράς που είχε και της κακής συναρμολόγησης (χρήση προγκών στις τέσσερες γωνίες) η εξέδρα καταστράφηκε και αποσύρθηκε στο γυναικωνίτη του Αγίου Νικολάου.
Πρίν από τρία χρόνια άρχισε η προσπάθεια της αποκατάστασης της εξέδρας του αγιασμού. Το σαράκι είχε καταστρέψει μεγάλες επιφάνειες, ενώ οι γωνίες ήταν κατεστραμμένες από τις μεγάλες πρόγκες. Να σημειώσουμε ότι από τις τέσσερες γωνίες, μόνο μια γωνία υπήρχε. Με βάση αυτήν ως πρότυπο, κατασκευάστηκαν οι άλλες τρείς γωνίες. Το ίδιο έγινε και με τα κολωνάκια κάτω από τις κουπαστές.
Πολλοί συντοπίτες μας, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, προσέφερε ο καθένας τις γνώσεις του, την εργασία του ή τα υλικά της επιδιόρθωσης-ανακατασκευής, στο να ξαναδημιουργηθεί η εξέδρα του αγιασμού, όπως ακριβώς ήταν και με τα ίδια χρώματα, τα χρώματα του ευκαλύπτου.
Η μοναδική εξέδρα αγιασμού στην Ελλάδα.
ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ