Σε «ψυχρό» κλίμα έγινε η συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο να... επιπλήττει δημοσίως την γερμανίδα καγκελάριο στη συνέντευξη Τύπου.
Η κοινή συνέντευξη Τύπου, επιβεβαίωσε το ρήγμα στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας σε μείζονα θέματα, όπως της τρομοκρατίας και συνοδεύτηκε από ένα πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο.
1. Η Μέρκελ μίλησε ευθέως για «ισλαμιστική τρομοκρατία» για την περιγραφή των επιθέσεων που διαπράττουν τζιχαντιστικές οργανώσεις και ο Ερντογάν αντέδρασε δημοσίως. Δεν δίστασε να επιπλήξει την Μέρκελ και να απαιτήσει να αποσυρθεί ο εν λόγω όρος
«Η έκφραση "ισλαμιστική τρομοκρατία" μας λυπεί βαθιά. Μια τέτοια έκφραση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, δεν είναι δίκαιο. Διότι το Ισλάμ και η τρομοκρατία δεν μπορούν να συνδέονται» τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.
«Η λέξη "Ισλάμ" σημαίνει "ειρήνη". Επομένως, όταν βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη δύο λέξεις που παραπέμπουν στην ειρήνη και στην τρομοκρατία, αυτό στεναχωρεί τους πιστούς αυτής της θρησκείας (του Ισλάμ). Να μην το χρησιμοποιούμε αυτό, σας παρακαλώ, διότι όταν αυτό γίνεται, θα είμαστε υποχρεωμένοι να αντιτασσόμαστε. Εάν παραμείνουμε σιωπηλοί, αυτό θα σημαίνει ότι την αποδεχόμαστε. Εγώ, ως μουσουλμάνος, ως μουσουλμάνος πρόεδρος, δεν μπορώ να το αποδεχθώ» κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
2. Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω στα θέματα του Ιρακ και της Συρίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος αρκέστηκε να απαντήσει ότι «κατανοεί» τις ευαισθησίες της τουρκικής πλευράς.
3. Προφανής διαφωνία επίσης προέκυψε και στο θέμα της συμμετοχής των γκιουλενιστών στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Οταν αναφέρθηκε το ενδεχόμενο της επιστροφή μελών του Κινήματος Γκιουλέν στην Τουρκία, η Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε με νόημα, την σημασία των τεκμηρίων και του γερμανικού κράτους δικαίου.
4. Εξάλλου, η Μέρκελ δεν «μάσησε» τα λόγια της ως προς την ελευθερία του Τύπου. «Με την απόπειρα πραξικοπήματος, είδαμε πώς ο τουρκικός λαός υπερασπίσθηκε τη δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατίας στην Τουρκία», δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. «Ακριβώς γι' αυτό, σ' αυτή την αποφασιστική φάση, είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται και σε σχέση μ' αυτό μιλήσαμε για την ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε ενώ καθόταν δίπλα στον Ερντογάν. «Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας», τόνισε η Μέρκελ.
«Ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένοι» στη συνταγματική αναθεώρηση που θέλει ο Ερντογάν και η οποία θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο, υπογράμμισε ακόμη η καγκελάριος.