Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ «Το Πρότυπο ως συντελεστής της προόδου και της καλλιέργειας των νέων »

Την Δευτέρα,  20 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Ακτίου –Βόνιτσας σε μια αίθουσα κατάμεστη   από μαθητές, εκπαιδευτικούς και  γονείς  της  Βονιτσάνικης κοινωνίας,  πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση  με   θέμα: «Το  Πρότυπο ως συντελεστής της προόδου και της  καλλιέργειας των νέων ». 
   Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η  καθηγήτρια   και  Πρόεδρος  του Τμήματος  Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής  και  Ψυχολογίας του Εθνικού  και Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου  Αθηνών,  κα  Μαρίζα  Φουντοπούλου. 
Την εκδήλωση οργάνωσε ο  Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων του Νομού Αιτ/νίας και Παιδαγωγικά υπεύθυνος των Σχολείων της περιοχής του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, κος   Βετσόπουλος Απόστολος,  σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής  Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.
  Συντονίστρια  του   προγράμματος  ήταν η  κ.  Παλούκη Καλλιρρόη, Φιλόλογος του  Γυμνασίου Βόνιτσας.
   Η κα Παλούκη, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε  τους   παρευρισκόμενους που τίμησαν την εκδήλωση, ευχαρίστησε το Σχολικό Σύμβουλο για την τιμή που της έκανε να συντονίσει την εκδήλωση. 
  Στη συνέχεια, κάλεσε τον πρόεδρο  του  Κέντρου  Κοινωνικής  Μέριμνας, και τον Σχολικό Σύμβουλο, κο Βετσόπουλο Απόστολο να χαιρετίσουν την εκδήλωση.
Ευχαρίστησε, επίσης,  τους μαθητές  της   που με προθυμία  δέχτηκαν να καταθέσουν  τη άποψη  τους στην  εκδήλωση και να δώσουν τη δική τους εμπειρία για τα πρότυπα  στην καθημερινότητά τους και τους ευχήθηκε  να έχουν  καλή πρόοδο και καλή πορεία στη ζωή τους.     
  Μίλησαν    οι μαθητές: 
1-  Ζήση  Γιούλη,
2-  Παχή  Ελπίδα,                 
3-  Περδικάρη  Κατερίνα,    
4-  Κατσαρά  Ραφαέλα,        
5-  Πεσιλής  Απόστολος,      
6-  Κύρκου  Ευαγγελία,        
7-  Κτενάς  Γιάννης,             
8-  Φρέρη  Κοντσέττα,         
9-  Πατσούρα  Θεοδώρα.   
   Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κ.  Φουντοπούλου.
  Πρώτα, συνεχάρη και  ευχαρίστησε τους μαθητές για τις ωραίες απόψεις που είχαν και,  μάλιστα τόνισε πως η εκδήλωση θα μπορούσε να είχε τελειώσει σε αυτό το σημείο (τόσο εντυπωσιάστηκε από τις τοποθετήσεις των μαθητών!) και  τους ευχήθηκε να έχουν υγεία και  καλή πρόοδο στα μαθήματά τους. 
Ανέλυσε το σημαντικό και πάντα επίκαιρο  θέμα:
« Το Πρότυπο ως συντελεστής της προόδου και της καλλιέργειας των νέων »,  ενθουσίασε το ακροατήριο με την αμεσότητα και τον εμπεριστατωμένο  της λόγο και τέλος αντάλλαξε  απόψεις με τους  παρευρισκόμενους.
   ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  κας  ΦΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η  κα  Μαρίζα  Φουντοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα.
Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στην Αθήνα, φοίτησε στην Κλασική κατεύθυνση του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών  και  πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές  στο   Πανεπιστήμιο  της  (Λουβέν  λα  Νέβ )
Louvain-La-Neuve, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Diplome d’ Etudes Europeennes). 
  Το 1992, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, ανέλαβε την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: 
 «Η διδασκαλία του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών στην Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία. Συγκριτική θεώρηση».
   Ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της ,το 1995 και αναγορεύτηκε  Διδάκτωρ του Τμήματος με βαθμό «Άριστα».    Υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1999 μέχρι και σήμερα, όπου είναι   Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Διδάσκει γνωστικά αντικείμενα που άπτονται κυρίως της Μεθοδολογίας της Διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας αλλά και της Γενικής Παιδαγωγικής, των Θεωριών Μάθησης και της εφαρμογής των κυριότερων Ψυχολογικών Θεωριών Ανάπτυξης στη σχολική τάξη.
Έχει πλούσιο  επιστημονικό, ερευνητικό  και συγγραφικό έργο  που   αφορά στη μεθοδολογία της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας. Επιπλέον, η κα. Μαρίζα  Φουντοπούλου  διδάσκει σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών, έχει την εποπτεία διπλωματικών μεταπτυχιακών εργασιών και διδακτορικών διατριβών, μετέχει σε τριμελείς συμβουλευτικές επιτροπές εκπόνησης διπλωματικών μεταπτυχιακών εργασιών και διδακτορικών διατριβών και είναι επιστημονική υπεύθυνη για τις υποτροφίες ERASMUS σε Πανεπιστήμια της Ισπανίας.  
 Από το Σεπτέμβριο του 2013, έως και σήμερα, είναι Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  Αφού,  η  καθηγήτρια, κα Φουντοπούλου,  ολοκλήρωσε την  εισήγησή  της, η κα Παλούκη την ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά και της ευχήθηκε    υγεία και πρόοδο ατομική και οικογενειακή.
  Η καθηγήτρια εξέπληξε και εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους οι οποίοι, βέβαια, έκαναν ερωτήσεις και τους λύθηκαν πολλές απορίες.  
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πεσιλής  Απόστολος εκπρόσωπος της ομάδας των μαθητών που συμμετείχαν προσέφερε ανθοδέσμη με λουλούδια στην Καθηγήτρια κα. Μαρίζα  Φουντοπούλου . Επίσης ο πρόεδρος του  Κέντρου  Κοινωνικής  Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας Παντελής Αποστολάκης τις έδωσε αναμνηστικά της περιοχής μας τρία Βιβλία: 1. «Πόλεις και χωριά του Δήμου Ακτίου –Βόνιτσας» των Βαγγέλη Κουτιβή και Γιώργου Mπαρμπαρούση, 2. Δήμος Ανακτορίων «Λησμονημένοι μαχητές του 1821» του Νίκου Μήτση και «Το νερό σύμβουλο και πηγή ζωής ……..Η παρουσία του στο Λαϊκό μας πολιτισμό» της Ρόης Παλούκη. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: Ο Πρόεδρος  του  Κέντρου  Κοινωνικής  Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας Παντελής Αποστολάκης, το μέλος του Δ.Σ. Ευάγγελος Κουτιβής, ο Πρόεδρος του Θυρρείου Παλούκης Χρήστος, ο Αντιπρόεδρος συλλόγου Αμφικτιονία Ακαρνάνων Στέλιος Ντίνος, οι μεγάλοι μαθητές της χορωδίας   που άφησαν το μάθημα τους για την εκδήλωση, η πρόεδρος της Φιλαρμονικής Βόνιτσας Χριστίνα Βρακατσέλη, η πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Θυρρείου Μωραίτη Μάγδα, πολλοί Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς. 
Την επόμενη μέρα, η κ.  Φουντοπούλου  έκανε υποδειγματικές  διδασκαλίες  στο Γυμνάσιο  και στο Λύκειο  Βόνιτσας, με μεγάλη απήχηση στους μαθητές αλλά και τους καθηγητές.