Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Κρεοπωλεία Τσέλιγκας Αφοί Κύρκου....ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ?????

Μοσχαράκι λεμονάτο της μαμάς με ρύζι
Υλικά Συνταγής
1 κιλό μοσχάρι (νουά ή ποντίκι)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
1 καρότο
1/2 κρεμμύδι
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 λεμόνι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. κορν φλάουρ
σπάγκος μαγειρικής
Για το πολύχρωμο ρύζι
2 φλ. ρύζι
1/4 φλ. ελαιολαδο
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 φλ. αρακά
2 κ.σ. άνηθο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Στεγνώνουμε πολύ καλά το μοσχάρι σε απορροφητικό χαρτί. Αν θέλουμε, το δένουμε με σπάγκο για να κρατήσει το σχήμα του, ή ζητάτε από εμας να το περάσει σε δίχτυ.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ροδίζουμε για 10 λεπτά από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ολόκληρα, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.
Συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπάσουμε το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά.
Κατά τη διάρκεια του βρασμού, γυρίζουμε το κρέας ώστε να βράσει ολοιόμορφα. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος του βρασμού. Αφαιρούμε όλα τα λαχανικά.
Βγάζουμε το κρέας και το βάζουμε σε ξύλο κοπής. Αφαιρούμε τον σπάγκο ή το δίχτυ. Κρατάμε 2 φλ. ζωμό στην άκρη για το ρύζι.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το λεμόνι και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και το ξαναβάζουμε στη σάλτσα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι ελαφρά να πυκνώσει η σάλτσα.
Για το ρύζι
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει. Προσθέτουμε το ζωμό και 2 φλ. ζεστό νερό. Προσθέτουμε τον αρακά. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια και το ρύζι να έχει ρουφήξει όλα τα υγρά. Είναι απαραίτητη η χαμηλή φωτιά για να προλάβει το ρύζι να μαγειρευτεί.
Προς το τέλος, αλατίζουμε. Αποσύρουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 10′ να τραβήξει την υγρασία του. Τέλος, πασπαλίζουμε με τον άνηθο, αφρατεύοντας το ρύζι με το πιρούνι. Σερβίρουμε στα πιάτα λίγο ρύζι πολύχρωμο με μια φέτα λεμονάτο μοσχάρι και μπόλικη σάλτσα.