Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Σάρωσαν τις Ιατρικές οι Αγρινιώτες εισακτέοι! Πρωτιά στην Ιατρική Θεσσαλονίκης

Τέλος μπήκε χθες στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που ανέμεναν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βάσεων. Οι εισακτέοι στα ΑΕΙ ανέρχονται στους 39.706 στα ΤΕΙ 19.121, σε Στρατιωτικές Σχολές, στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική 1.599.
Στο σύνολό τους οι επιτυχόντες των ημερήσιων ΓΕΛ ανέρχονται στους 60.517 και το ποσοστό είναι 76.87%. Την κίνηση… του «ασανσέρ» μιμούνται οι  φετινές βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων  σε κάποιες σχολές -όπως τα Παιδαγωγικά τμήματα- έχουμε θεαματική άνοδο,  ενώ σε κάποια τμήματα σημειώθηκε «βουτιά» στις βάσεις, όπως στο τμήμα Μηχανολόγων  Μηχανικών  του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατά  303 μόρια, ενώ τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιά  έχουν πτώση μέχρι και 1.300 μόρια.

Σε ο,τι αφορά τα τμήματα Πληροφορικής με βάση τα αποτελέσματα αποδεικνύεται ότι «άντεξαν»  και λόγω της σύνδεσης με την αγορά εργασίας.
Συγκεντρωτικά διαμορφώνεται άνοδος στις ιατρικές σχολές, μικρή πτώση στις νομικές, πτώση ακόμη και μεγαλύτερη από 1.100 μόρια στις σχολές Οικονομικών επιστημών ενώ πτώση καταγράφεται στις στρατιωτικές σχολές και άνοδος στις αστυνομικές.
Ειδικότερα, στην Ιατρική Αθηνών υπήρξε μείωση των μορίων κατά 80 στα 19.143 από 19.063 το 2016. Αύξηση 60 μορίων σ ε σχέση με πέρυσι είχε και η Οδοντιατρική Αθήνας. Επίσης, στη Νομική Αθήνας υπήρξε πτώση κατά 30 μόρια από 18.229 το 2016 σε 18.199 το 2017.Στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τα μόρια υποχώρησαν κατά 212 σε 18.416 το 2017 από 18.628 το 2016.Στην Ιατρική Θεσσαλονίκης η βάση  ανέβηκε κατά 82 μόρια από 18.964 που ήταν το 2016 σε 19.046 το 2017.
Από τα βασικότερα συμπεράσματα είναι ότι οι νέοι επιλέγουν σχολές που οδηγούν σε παραγωγικά επαγγέλματα  ενώ παραδοσιακά οι υποψήφιοι επιλέγουν Ιατρικές Νομικές και Πολυτεχνικές σχολές.
Οι Ιατρικές και οι Νομικές κρατούν τις βάσεις τους στην Περιφέρεια ενώ στα Πολυτεχνεία «πέφτουν» κατά πολύ οι βάσεις στην Περιφέρεια, ανοίγοντας την ψαλίδα.
Εντυπωσιακή άνοδο έχει  τμήμα Δημόσιας Διοίκησης της Αθήνας  στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με  άνοδο  2.168 μορίων  ενώ σε ότι αφορά στα Παιδαγωγικά τμήματα  η σχολή της Αθήνας στο     ανέβηκε κατά 245 μόρια και η Θεσσαλονίκη είχε άνοδο 553 μορίων. Το τμήμα του Βόλου ανέβηκε κατά 1.123 μόρια  ενώ το  Παιδαγωγικό τμήμα της Ρόδου που αποτελεί και το κατώφλι της σχολής ανέβηκε κατά 1.105 μόρια. Η θεαματική  άνοδος των Παιδαγωγικών οφείλεται στον διπλασιασμό των υποψηφίων  ενώ από την ερχόμενη χρονιά  δεν πρόκειται οι σχολές αυτές να συγκροτήσουν επιστημονικό πεδίο.
Η μεγαλύτερη άνοδος  σημειώθηκε στο τμήμα Δασοπονίας στο Καρπενήσι με άνοδο  5.483 μόρια άνοδο  ενώ άνοδο είχε και το τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας στην Αθήνα.  Πτώση είχε το τμήμα Ισπανικής φιλολογίας της τάξης των 3.000 μορίων  και το αντίστοιχο στην  Θεσσαλονίκη  είχε πτώση  500 μόρια. Στη γαλλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης  η πτώση αγγίζει τα  5.104  μόρια.
Πτώση έχει και το τμήμα Χημικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης  ενώ  οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι Κοζάνης είχαν πτώση  446 μορίων.
Χαρακτηριστική βάση η Βιολογία Αθήνας  που διαμορφώθηκε στα 18.335 δηλαδή ακριβώς η ίδια με πέρυσι!
Σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές σχολές  σημειώθηκε πτώση στη σχολή Ευελπίδων θεαματική πτώση στη σχολή Ικάρων , πτώση σημειώθηκε στη σχολή Αστυφυλάκων  κατά 659 μόρια καθώς και στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Μικρή πτώση σημειώθηκε  στο οδοντιατρικό ΣΑΣΣ  κατά   24 μόρια με βάση στα 18.968 μόρια και θεαματική πτώση στο  Οικονομικό  ΣΑΣΣ. Άνοδος κατά 217 μόρια σημειώθηκε στη σχολή Αστυνομίας και Πυροσβεστών.
Την ίδια στιγμή, όσοι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν το πολυπόθητο «εισιτήριο» για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κάνουν σχέδια για την ερχόμενη χρονιά και υπόσχονται να αξιοποιήσουν καλύτερα τον χρόνο τους…
Η μαθητιώσα νεολαία του Αγρίνιο, για μια ακόμα χρονιά, έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες. Η «Σ» μίλησε με τους «πρώτους των πρώτων» οι οποίοι αναφέρθηκαν στα σχέδιά τους για το μέλλον και στη νέα σελίδα που ανοίγεται στη ζωή τους.
Νικολέτα Φλωροπούλου (19.694 μόρια – Ιατρική Θεσσαλονίκης, πρώτη στη Δυτική Ελλάδα): «Πέρασα Ιατρική Θεσσαλονίκης, εκεί δηλαδή που δήλωσα και ήθελα. Δεν έχω σκεφτεί τι ειδικότητα θα ακολουθήσω. Είναι ωραίο και ενδιαφέρον το επάγγελμα που επέλεξα να κάνω και είναι κυρίως λειτούργημα ενώ έχει και αποκατάσταση. Αν χρειαστεί να φύγω για το εξωτερικό δεν το γνωρίζω, αλλά έχω αρκετά χρόνια μπροστά μου για να δω τι θα γίνει».
Ο Γιώργος Τζώρας (19.654 – Ιατρική Αθηνών) τόνισε: «Πέρασα στην Ιατρική Αθηνών που ήταν ο πρώτος στόχος μου. Αισθάνομαι δικαιωμένος. Είναι απαιτητική η σχολή μου ωστόσο πιστεύω πως θα τα καταφέρω. Η Ιατρική έχει πολλές διεξόδους, ενώ σκέφτομαι και το ενδεχόμενο του εξωτερικού. Θα το δω αργότερα. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποφασίσω. Αισθάνομαι πιο ελεύθερος που θα ζήσω μόνος μου, αλλά η σχολή μου θέλει απαιτητικό διάβασμα».
Ο Θανάσης Ζαμπάρας (19.242 μόρια – Ιατρική Αθηνών) επεσήμανε: «Είμαι χαρούμενος για τη σχολή. Τα μαθήματα είναι ενδιαφέροντα. Σίγουρα θέλει διάβασμα, αλλά συνδυάζεται και η καλοπέραση. Ο συγκεκριμένος κλάδος έχει εξέλιξη και μέσω της δουλειάς μου θα μπορώ να βοηθάω τον συνάνθρωπο. Σχετικά με το μέλλον μου πιθανό είναι να φύγω στο εξωτερικό, είναι μια επιλογή αυτό, αλλά είναι πολύ νωρίς να το σκεφτώ, αν και θέλω να μείνω στην Ελλάδα».
Η Μαρία Γκάτση (18.985 – Νομική Θεσσαλονίκης) ανέφερε: «Πέρασα στην πρώτη μου επιλογή τη Νομική Θεσσαλονίκης. Ήμουν σίγουρη ότι πρόκειται να περάσω στη σχολή αυτή και δεν είχα αγωνία για τις βάσεις. Κοιτάζω τη σχολή μου τώρα. Τα πράγματα τα βλέπω πολύ αισιόδοξα γιατί κάνω μια νέα αρχή, διαφορετική από το σχολείο. Θα βάλω τα δυνατά μου ώστε να αριστεύσω και στο Πανεπιστήμιο».
Ο Νεκτάριος Καλαμπαλίκης (18.946 – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πατρών) δήλωσε: «Ήταν η πρώτη μου επιλογή. Το μέλλον είναι δύσκολο και ελπίζω με σκληρή δουλειά να ανταμειφθώ. Η σχολή μου και το επάγγελμα αυτό έχουν μέλλον και υπάρχει η δυνατότητα για επαγγελματική αποκατάσταση. Αισθάνομαι λίγο φόβο και περίεργα που θα φύγω από το σπίτι μου, αλλά στην Πάτρα έχω τα αδέλφια μου και γενικότερα πιστεύω πως είναι πολύ ευχάριστα και καλύτερα αφού τακτοποιηθώ. Θα είμαι πιο ελεύθερος».
Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση