Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο τελευταίος νόμος του υπουργείου Εργασίας με τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και αγορά εργασίας.
Μεταξύ άλλων, ο νόμος (ν. 4488/2017) προβλέπει τη δυνατότητα εξαγοράς πρόσθετων ετών ασφάλισης από τους αγρότες με χαμηλότερο κόστος. Ειδικότερα, όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», οι αγρότες θα μπορούν να εξαγοράζουν τα πρόσθετα έτη με ένα ποσό λίγο πάνω από 82 ευρώ μηνιαίως θεμελιώνοντας ταχύτερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα και προσαυξάνοντας αντίστοιχα τη σύνταξη που θα λάβουν από τον ΕΦΚΑ.
Η εισφορά της αναγνώρισης υπολογίζεται με συντελεστή 20% επί του 70% του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Ο μισθός αυτός σήμερα είναι στα 586,08 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ως βάση υπολογισμού, με τα ισχύοντα δεδομένα, ορίζονται τα 410,26 ευρώ και το κόστος αναγνώρισης (εισφορά) για τον αγρότη διαμορφώνεται στα 82,05 ευρώ μηνιαίως ή 984,60 ευρώ σε ετήσια βάση.
Το παραπάνω νούμερο είναι αρκετά χαμηλότερο από τα περίπου 1.165 ευρώ τον χρόνο (συμπεριλαμβανομένης και της έκπτωσης 5% για την εφάπαξ καταβολή), που κόστιζε η εξαγορά κάθε έτους ασφάλισης το 2016 και κατά πολύ χαμηλότερο από τα περίπου 2.280 ευρώ (ή 190 ευρώ τον μήνα), που προβλέπονται για την πλειοψηφία των υπόλοιπων ασφαλισμένων.
Ιδιαίτερα σημαντικό, όπως αναφέρουν στο ypaithros.gr ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης είναι το γεγονός ότι με το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζεται πως ο χρόνος πρόσθετης ασφάλισης των αγροτών-ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ, εφόσον εξαγοραστεί, αναγνωρίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Πλέον, οι αγρότες θα μπορούν να αναγνωρίσουν έως και επτά πλασματικά χρόνια ασφάλισης, προκειμένου να συμπληρώσουν την 40ετία, συνυπολογίζοντας στρατιωτική θητεία, πιθανές σπουδές και πρόσθετο χρόνο ασφάλισης.
Το άρθρο 9 του νέου νόμου 4487/2017 (που τροποποιεί το άρθρο 34 του ν. 4387/2016) αναφέρει, χαρακτηριστικά, ότι η αναγνώριση του χρόνου της παρ. 5 του άρθρου 53 του ν. 3518/2006 εξακολουθεί να ισχύει. Οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν μηνιαία εισφορά ύψους 20% επί του 70% του προβλεπόμενου (κατά την υποβολή της αίτησης) κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Η διαδικασία καταβολής της εισφοράς αυτής καθώς και άλλες διευκρινίσεις θα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Τι αλλάζει στον ΟΓΑ
Τέλος, ο ΟΓΑ, όπως είχε προαναγγελθεί, μετατρέπεται οριστικά- από ασφαλιστικό φορέα των αγροτών- σε φορέα ο οποίος εφεξής θα διαχειρίζεται το σύνολο των προνοιακών πολιτικών.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα χορηγεί τα οικογενειακά επιδόματα, τα ειδικά επιδόματα αναπηρίας καθώς και το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.
Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ο ΟΓΑ στη νέα του μορφή να είναι έτοιμος να ξεκινήσει την απόδοση των επιδομάτων από τις αρχές του 2018.
ypaithros.gr