Η μεγάλη διάρκεια του Καλοκαιριού φέτος δεν έχει προηγούμενο, βγαίνει ο Οκτώβρης και ακόμα δεν έβρεξε σε ολόκληρη την Ελλάδα, κυρίως όμως στην δυτική που ανήκει η περιοχή μας και είχαμε ανομβρία που είναι φαινόμενο καθαρά κλιματολογικό.
Εν συγκρίσει με προηγούμενες χρονιές, το φαινόμενο είναι εξαιρετικά σπάνιο, δεκάδες χρόνια πριν έχει να παρατηρηθεί κάτι αντίστοιχο.
Στις τουριστικές περιοχές η επίπτωση είναι θετική, το τουριστικό εισόδημα είναι αυξημένο μιας και ξενοδοχεία είχαν ακόμη και τώρα κόσμο. Στην γεωργική παραγωγή (Ελιές κλπ), αλλά και στην κτηνοτροφία, το φαινόμενο αντιστοιχεί σε αργό θάνατο, μιας και τα ζώα δεν βρίσκουν βοσκή και οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να αγοράζουν συνέχεια τα απαραίτητα για την εκτροφή τους.
Το ελάχιστο χιόνι που έπεσε στα Ακαρνανικά φέτος αλλά και η ολιγοήμερη παραμονή του είχε σαν αποτέλεσμα να στερέψουν οι πηγές ή να έχουν ελάχιστο νερό με τα αποτελέσματα ορατά στα χωριά μας, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι αφορά κυρίως τους μόνιμους κατοίκους των χωριών μας που στερήθηκαν πολλές ώρες και μέρες το νερό.
Οι ζεστές μέρες του χρόνου αυξήθηκαν, στην ουσία χάθηκε το φθινόπωρο, με θερμοκρασίες 20-28ο μέσα στον Οκτώβρη.
Από αρχές Ιουλίου ο υπεύθυνος υδραυλικός του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας της περιοχής ενότητας Μεδεώνος είχε ανακοινώσει πως η στάθμη των πηγών στο κεφαλόβρυσο έχει χαμηλώσει πάρα πολύ, παρότι μήνας Ιούλιος, και συνέστησε σε όλους να μην υπάρχει άσκοπη χρήση διότι η περιοχή μας κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό το καλοκαίρι και υπήρξαν πολλές ανακοινώσεις από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
Δυστυχώς για όλους επαληθεύτηκε ο υδραυλικός, όχι μόνο για την περιοχή της Μεδεώνος αλλά και για όλη την περιοχή του Δήμου μας, αφού μέχρι και οι πηγές στην Κορπή στέρεψαν.
Άλλοι μάλιστα συνδέουν τις βλάβες στις τρεις γεωτρήσεις Αετού, Κομποτής και Τρύφου ως αποτέλεσμα της στάθμης που χαμήλωσε.
Ένα άλλο πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή μας, είναι οι εξωτερικές βρύσες που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο ύδρευσης, καταναλώνουν αλόγιστα για κτηνοτροφικές μονάδες και για αγροτικές καλλιέργειες κάτι που απαγορεύεται αυστηρά.
Οι βρύσες αυτές τοποθετήθηκαν παλιότερα εν γνώσει των δημοτικών αρχών που πολλές φορές έκαναν τα στραβά μάτια, το χειρότερο δε απ’ όλα είναι ότι δεν έχουν καν ρολόγια μερικές οπότε παίρνουν παράνομα νερό χωρίς να πληρώνουν.
Ενώ υπάρχουν δυστυχώς και βρύσες εξωτερικές για άρδευση με ρολόγια που σχεδόν πληρώνουν το ίδιο με αυτό που πίνουμε στα σπίτια μας, ή υπάρχουν επαγγελματίες που χρησιμοποιούν το νερό και πληρώνουν το ίδιο με αυτό του σπιτιού αν είναι δυνατόν, χρόνια τώρα.
Είναι ένα παλιό, χιλιοπαιγμένο έργο στην Κατούνα, που δεν το έλυσε κανένας αλλά αντίθετα χρησιμοποιείται από όλους ανάλογα με την στιγμή ή την σκοπιμότητα, απλά φέτος φάνηκε περισσότερο διότι χαμήλωσε η στάθμη των πηγών στο Κεφαλόβρυσο.
Πάντως οι κύριοι λόγοι που δεν είχαμε νερό εδώ όπως και ολόκληρη η δυτική Ελλάδα είναι γενικά οι καιρικές συνθήκες, η κλιματική αλλαγή και η κάκιστη διαχείριση όλων μας.
Πάντως όλοι έχουν δικαίωμα στο νερό, πόσιμο -κτηνοτροφία-αγρότες απλά χρειάζεται ιεραρχία.
Η ξηρασία προβληματίζει έντονα τους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην άρδευση των καλλιεργειών αλλά και στην ύδρευση πολλών περιοχών.
Η ξηρασία προβληματίζει έντονα τους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην άρδευση των καλλιεργειών αλλά και στην ύδρευση πολλών περιοχών.
Μία από τις πιο ανησυχητικές έρευνες – αν όχι η πιο ανησυχητική – για την Ελλάδα και 32 άλλες χώρες που δημοσιεύθηκε (12 Ιουλίου 2017) από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Έρευνας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μελλοντική έντονη λειψυδρία.
Η Ελλάδα, βρισκόμενη στην 28η θέση, αντιμετωπίζει πιθανότητα μεγαλύτερη από 80% να στερηθεί το απαραίτητο για τη διαβίωση του πληθυσμού και την κάλυψη των αναγκών της νερό μέχρι το 2040, καθώς το κλίμα γίνεται θερμότερο, οι ζεστές ημέρες του χρόνου αυξάνονται και παρόλα αυτά, απουσιάζουν οι υποδομές για τη συλλογή, διατήρηση και αξιοποίηση του πόσιμου υγρού, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου.
Παράλληλα, έντονα θα είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια περιοχές της Ελλάδας εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα ευρήματα της 4ης έκθεσης αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.
Πηγή: FB: Vaggelis Koutivis