Έστω και με καθυστέρηση, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις μας για τη στροφή της ΑΔΕΔΥ μετά τα αποτελέσματα στο 36ο Συνέδριο. Παρά το γεγονός ότι στο Συνέδριο συνολικά οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής Αριστεράς ενισχύθηκαν στη νέα διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, επισημάναμε τότε ότι η επόμενη μέρα για το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζόμενων στο δημόσιο θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.
Ήταν ξεκάθαρο πως έτσι διαμορφώνονταν μια πλειοψηφία, η οποία θα κινούνταν στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής πολιτικής, που δεν θα αμφισβητούσε επί της ουσίας το μνημονιακό πλαίσιο, θα αποδέχονταν με κάθε κόστος τις πολιτικές που εκπορεύονται από την ΕΕ, ενώ η όποια αντίθεση της με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα ήταν στην ουσία της ασκούμενης πολιτικής της αλλά σε επιμέρους ζητήματα.
Ο «τριμερής συμφωνία» του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΑΔΕΔΥ αποκαλύφθηκε και με τη στάση που κράτησαν στις προτάσεις για το πρόγραμμα δράσης μπροστά στην γ’ αξιολόγηση. Εκεί οι δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ (π. ΠΑΣΚ) και Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση (ΕΑΕΚ), κατέστησαν σαφές ότι η συμφωνία τους για την εκλογή προεδρείου περιλαμβάνει και την κοινή τους προσπάθεια για πλήρη αδρανοποίηση της ΑΔΕΔΥ, καθώς και την ακύρωση των όποιων θετικών βημάτων, σε επίπεδο στόχων και προσανατολισμού, έκανε η Συνομοσπονδία τα προηγούμενα χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προετοιμάζουν μεθοδικά, με το πρόσχημα της κατάθεσης πρότασης για την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο, την εγκατάλειψη της τακτικής της αντιπαράθεσης στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για συρρίκνωση και παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου, της τακτικής δηλαδή που ακολούθησε η ΑΔΕΔΥ και με την επιτυχημένη απεργία – αποχή από όλες τις διαδικασίες της «αξιολόγησης».
Επομένως, η σημερινή συγκρότηση του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ από τις δυνάμεις που εκπροσωπούν το παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό, με τη στήριξη από τη Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή (τέως ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ), δεν προκαλεί καμία έκπληξη και δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος. Αντιθέτως, θα επιδιωχθεί να οδηγηθεί η ΑΔΕΔΥ σε οπισθοχώρηση από το πλαίσιο των μέχρι σήμερα αιτημάτων και διεκδικήσεων της προς την κατεύθυνση και την διαμόρφωση μιας συμβιβαστικής και συντηρητικής πολιτικής που θα οδηγήσει σε παροπλισμό, απαξίωση και την πλήρη αδράνειά της.
Το ΜΕΤΑ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για να ακυρωθούν τα σχέδια του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειές του, καλώντας όλες τις αγωνιστικές και ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος για από κοινού παρεμβάσεις στα Εργατικά Κέντρα της ΓΣΕΕ, Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία, για το επόμενο διάστημα, για τη συγκρότηση ενός ταξικού πόλου μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, με στόχο την ΑΝΑΤΡΟΠΗ των πολιτικών της Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΔΝΤ και Κεφαλαίου.
ΜΕΤΑ, 16-01-18