Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί στη Δυτική Ελλάδα: Οι τρεις στην Αιτωλοακαρνανία Στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας-Αμφιλοχίας και Ξηρομέρου

Νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί προστίθενται μέσα στο 2018 στους ήδη υπάρχοντες στη Δυτική Ελλάδα προκειμένου να καλυφθεί μέρος των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr το σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης περιλαμβάνει εντός του έτους την ίδρυση συνολικά 19 καινούργιων σταθμών σε 15 Δήμους της Δυτικής Ελλάδας προσθέτοντας έτσι 475 νέες θέσεις παιδιών.
Το κόστος κάλυψης του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία από τους Δήμους των σταθμών αυτών σε κτίρια που οι ίδιοι θα υποδείξουν ανέρχεται στις 850.000 ευρώ. Αναλυτικά ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την επιδότηση δύο βρεφονηπιακών σταθμών στην Πάτρα με στόχο τη δημιουργία 50 νέων θέσεων για παιδιά. Αντίστοιχοι θα είναι οι αριθμοί σταθμών και δυναμικότητας στην Αιγιάλεια, το Αγρίνιο και τον Πύργο.
Ενώ από ένας σταθμός δυναμικότητας 25 παιδιών αναμένεται να λειτουργήσει στους παρακάτω Δήμου: Καλαβρύτων, Δυτικής Αχαΐας, Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Πηνειού, Ακτίου-Βόνιτσας, Αμφιλοχίας, Ανδρίτσενας-Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ξηρόμερου.
Οι Δήμοι οφείλουν το αμέσως προσεχές διάστημα να καταθέσουν τους σχετικούς φακέλους στο υπουργείο Εργασίας με τις λεπτομέρειες της πρότασής τους και στην συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εγκρίνουν την αποδέσμευση των ανάλογων κονδυλίων για την κάλυψη του απαραίτητου εξοπλισμού.
Τα χρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, είναι εξασφαλισμένα κι έτσι εναπόκειται στους κατά τόπους Δήμους να βρουν τους χώρους και να ολοκληρώσουν τους φακέλους εγκαίρως ώστε να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν από τη νέα σχολική χρονιά.
Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας ύψους 15 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στη δημιουργία 400 νέων δομών παιδικής φροντίδας. Κάθε δήμος από τους 203 που επέλεξε το υπουργείο Εργασίας με κριτήριο την έλλειψη δημοτικών δομών παιδικής φροντίδας θα μπορεί να ανακατασκευάσει έως 2 χώρους που με τη νέα σχολική χρονιά θα φιλοξενήσουν βρέφη και νήπια.
Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας ορίζει ότι έως τον Μάιο οι δήμοι θα πρέπει να καταθέσουν τις τεχνικές μελέτες για την ανακατασκευή χωρών, που τη νέα σχολική χρονιά θα ανοίξουν για να φιλοξενήσουν βρέφη και νήπια. Ο κάθε δήμος θα λάβει χρηματοδότηση 50.000 ευρώ εάν ανακατασκευάσει μια αίθουσα και 75.000 ευρώ για τις δύο αίθουσες. Με την έγκριση της μελέτης ο δήμος θα λάβει την πρώτη δόση χρηματοδότησης και το υπόλοιπο θα καταβληθεί έως την περαίωση του έργου.
Με τη δημιουργία 400 νέων δομών και 10.000 θέσεων οι δήμοι θα φιλοξενήσουν περισσότερα παιδιά μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή». Συνεπώς τη νέα σχολική χρονιά οι επιδοτούμενες θέσεις θα αυξηθούν από 100.000 στις 110.000 με προοπτική το 2019 – 2020 να φθάσουν τις 165.000 θέσεις.
Όπως έχει εξηγήσει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου, το πρόγραμμα κατασκευής 400 αιθουσών θα είναι “γέφυρα” για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει τη σχολική χρονιά 2019-2020, οπότε θα διατεθούν 150 εκατ. ευρώ για 45.000 επιπλέον θέσεις, ώστε συνολικά οι διατιθέμενες θέσεις να φτάσουν τις 165.000».
Στο μεταξύ οι δήμοι καλούνται να αναβαθμίσουν τις υφιστάμενες δομές παιδικής φροντίδας στα πρότυπα των ιδιωτικών, όπως ενημέρωσε σχετικά τους δημάρχους η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου. Η αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών συνδέεται με τη δυνατότητα ένταξής τους στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή».
Συγκεκριμένα έως την 31η Ιουλίου την 2018, όπως γράφει το avgi.gr, με βάση τον νέο πρότυπο κανονισμό οι υφιστάμενοι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, οικοδομική άδεια ή άλλο πιστοποιητικό ή βεβαίωση νομιμοποίησης του κτηρίου, διαφορετικά αναστέλλεται η άδειά τους.