Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Αύξηση κατά 34% των θέσεων επιβατών για το Άκτιο φέτος το καλοκαίρι

Δύο ενδιαφέρουσες μελέτες για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, εξέδωσε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Σύμφωνα με τη μελέτη “H συμβολή του Τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2016”, στην % κατανομή εσόδων εισερχόμενου τουρισμού 2016, η Ήπειρος λαμβάνει μόλις το 1,7%, γεγονός που μαρτυρά πως πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά βήματα μπροστά για να έχουμε ανεπτυγμένο τουριστικό προϊόν και να κερδίσουμε μεγάλο μερίδιο εσόδων από την “πίτα” του τουρισμού.
Η μελέτη “Οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2018” φανερώνει ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα για τον αριθμό επισκεπτών της περιοχής μας, μέσω του αεροδρομίου του Ακτίου, καθώς αναμένεται μία αύξηση της τάξεως του 34% σε σχέση με το 2017.
Δεν αναμένονται επισκέπτες από Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Τουρκία, Βουλγαρία, ενώ στις ειδικές αγορές παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειοψηφία σημαντικές αυξήσεις επιβατών-επισκεπτών:
Γερμανία
123%
Βρετανία
66%
Ιταλία
5%
Ολλανδία
-10%
Ρουμανία
3%
Πολωνία
20%
Ελβετία
41%
Κύπρος
16%
Αυστρία
18%
Σουηδία
11%
Τσεχία
23%
Δανία
26%
Οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης στα Περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας βάσει του προγραμματισμού των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών στις 31/01/2018 για την θερινή περίοδο του 2018 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές (+22% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία για την θερινή περίοδο του 2017). Αν και το γεγονός προοιωνίζει ένα νέο ρεκόρ αφίξεων για τον Ελληνικό τουρισμό, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αφενός ο προγραμματισμός αλλάζει διαρκώς καθώς εξελίσσεται η σεζόν, και αφετέρου οι αφίξεις υπολείπονται του αριθμού θέσεων, αναλόγως της πληρότητας των αεροπλάνων. Συνεπώς η αναμενόμενη τελική μεταβολή αεροπορικών αφίξεων θα διαφοροποιηθεί από αυτήν που δείχνει ο προγραμματισμός θέσεων του Ιανουαρίου.
Σημαντικοί παράγοντες για την αυξημένη ζήτηση αεροπορικών θέσεων είναι το θετικό οικονομικό κλίμα (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης της τελευταίας δεκαετίας για το 2018: +2,4%, έναντι πρόβλεψης +2,2% τον περασμένο Νοέμβριο και +1,8% προ έτους) που καταγράφεται σε όλες σχεδόν τις εξεταζόμενες αγορές (αύξηση ΑΕΠ, αύξηση καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οικονομικού κλίματος).
Εξαίρεση αποτελούν οι αγορές του Ηνωμένου Βασίλειου (λόγω εξασθένισης της Λίρας έναντι του Ευρώ και χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ως επακόλουθα της απόφασης για Brexit), της Τουρκίας (λόγω συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας και μεγάλων διακυμάνσεων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης) και της Ρωσίας (εξασθένηση του Ρουβλίου έναντι του Ευρώ) – παρ΄ όλ’ αυτά, με εξαίρεση την Ρωσία που ο προγραμματισμός των θέσεων δείχνει μείωση, στις άλλες δύο αγορές οι οικονομικοί δείκτες δεν επιδρούν αρνητικά στον προγραμματισμό των θέσεων που είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.
agriniopress