Τρίτη 16 Απριλίου 2019

ΚΑΤΟΥΝΑ: ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ (ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ)


Ξεκινώντας από την εθνική οδό Αγρινίου – Αμφιλοχίας μετά την γέφυρα της λίμνης Αμβρακίας υπάρχει η διασταύρωση που λέγεται Σαμάρι, εκεί στρίβοντας αριστερά και σε απόσταση 10 χιλιόμετρων, φτάνεις στην κωμόπολη Κατούνα.
Η Κατούνα είναι κτισμένη πάνω σε ένα λόφο, ανάμεσα στα Ακαρνανικά Βουνά και σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρα.
Στην τελευταία απογραφή το 2011 που έγινε η Κατούνα δεν έφτανε 2.000 κατοίκους,
Η πανέμορφη αυτή Κωμόπολη του Ξηρομέρου μαζί με τους συνοικισμούς Άγιο Νικόλαο, Αχυρά, Λουτράκι δημιούργησαν το 1986 το Δήμο Κατούνας. To 1998 μετά τον Καποδιστριακό νόμο, ήταν η έδρα του Δήμου Μεδεώνος, Ενώ στην συνέχεια το 2010 εντάχθηκε με τον  Καλλικράτη στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.
Η Κατούνα ήταν, μέχρι χθες, η μάνα του καπνού, καλλιεργούσε τα καλύτερα καπνά της Ελλάδος, όπως την ποικιλία  τσεμπέλι. 
Δευτερεύουσες εργασίες των κατοίκων ήταν η κτηνοτροφία και άλλες καλλιέργειες που δεν κατάφεραν όμως να αντικαταστήσουν το εισόδημα που επέφερε ο καπνός.
Δημιουργήθηκαν και μερικές οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες.
Στην Κατούνα σήμερα μπορεί κάποιος να θαυμάσει τον πανέμορφο Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στην κεντρική πλατεία και την Αγία Παρασκευή στα Kατωμερήσια.
Επίσης το πανέμορφο μπαστούνι (τοποθεσία στην πλατεία Κατούνας) με μια θαυμάσια θέα που από εκεί βλέπεις την θάλασσα του Αμβρακικού στο Λουτράκι μέχρι την απέναντι μεριά την λίμνη της Αμβρακίας, ενώ μπροστά ακριβώς τα βουνά της Bελώρας και του Πεταλά.
Η Κατούνα έχει, Αστυνομικό τμήμα, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», ΕΛ.ΤΑ., Περιφερειακό Ιατρείο, ΚΑΠΗ, ιδιωτικό οδοντιατρείο, τακτική συγκοινωνία με ΚΤΕΛ, λογιστικά γραφεία, κατάστημα με γεωπονικά φυτά, δένδρα και φάρμακα, βιβλιοπωλείο, παιδικό Σταθμό, δύο Νηπιαγωγεία,  Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο, φροντιστήρια. 
Επίσης υπάρχουν  αποθήκες της ένωσης, σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, καπνοπωλεία, τρία φαρμακεία, τυροκομικά προϊόντα, δύο πρατήρια υγρών καυσίμων 4 φούρνοι, ένα ΠΡΟΠΟ-ΛΟΤΤΟ, κουρεία, 2 ζαχαροπλαστεία , 3 μάντρες οικοδομών, συνεργεία - ηλεκτρολογία αυτοκινήτων, ταξί, 2 καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, καταστήματα σιδερικών και ελαιοχρωματισμού, καταστήματα ζωοτροφών, σιδηρουργείο. 
Τέλος έχει πολλά κρεοπωλεία, πολλές ταβέρνες, ψησταριές με όμορφους ντόπιους μεζέδες, καφετέριες, που σημαίνει ότι ο αγροτόκοσμος, ενώ το καλοκαίρι δούλευε σκληρά στα καπνά, το χειμώνα που είχε  περισσότερο ελεύθερο χρόνο συνέχιζε την παράδοση δίνοντας ζωή στο χωριό μας.
Επιπλέον οι μόνιμοι κάτοικοι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να συντηρούν πολλά καφενεία τα οποία υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια.
Δύο φορές το χρόνο είχε πανηγύρι, στις 15 Μαΐου με το παλιό ημερολόγιο του Αγίου Αθανασίου που έψηνε όλο το χωριό αρνιά και στις 10 Οκτωβρίου η εμποροπανήγυρις - ζωοπανήγυρης.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:



















































ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ