Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

ΟΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΑΓΡΙΝΙΩΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ «ΤΡΕΛΟ» ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ

Εκατομμύρια ευρώ κρατικού χρήματος μοιράστηκαν δεξιά και αριστερά πέρα από κάθε έννοια ανταποδοτικότητας σε ό,τι αφορά τη διαφημιστική προβολή του ΚΕΕΛΠΝΟ, ειδικά το 2014 που ήταν προεκλογική χρονιά. Σύμφωνα με πόρισμα ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 2014, το οποίο είχε δημοσιοποιηθεί από το περιοδικό Hot Doc (τεύχος 102), ο προϋπολογισμός του κέντρου για το 2014 ήταν 56.500.000 ευρώ. Οι προμηθευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ έλαβαν συνολικά 15.158.234 ευρώ. Από αυτά, τα 5.868.309 διατέθηκαν για «επικοινωνία», δηλαδή, σύμφωνα με το πόρισμα, το 40% των δαπανών του.
Εκτός από γνωστά ΜΜΕ (εφημερίδες, κανάλια, ιστοσελίδες), ανύπαρκτες ιστοσελίδες εμφανίζονται να συνάπτουν συμβάσεις δεκάδων ή ακόμη και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, παρά το γεγονός ότι η επισκεψιμότητά τους είναι από μηδαμινή έως ανύπαρκτη. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ιστοσελίδες εμφανίζονται να έχουν δημιουργηθεί λίγο προτού υπογραφούν οι επίμαχες συμβάσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ κάποιες άλλες αρχίζουν να λειτουργούν αφού πρώτα έχουν υπογράψει σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία που μόνο στην Ελλάδα της… αριστείας θα μπορούσε να συμβεί. Ενας κρατικός φορέας να συνάπτει σύμβαση με ένα ΜΜΕ το οποίο ακόμη δεν έχει ξεκινήσει τη… λειτουργία του.
Με βάση τις πληροφορίες του AgrinioSite.gr υπάρχουν δύο ιστοσελίδες-ανύπαρκτες και στην περιοχή του Αγρινίου που εισέπραξαν περίπου στις 130.000 ευρώ.Το ΑgrinioSite.gr για ευνόητους λόγους μιας και η έρευνα είναι σε εξέλιξη δεν θα αναφερθεί στα ονόματα των ιστοσελίδων αυτών. Εκείνο όμως που θα αναφέρουμε είναι πως εμφανίστηκαν σαν άγνωστοι «κομήτες» στην περιοχή μας το 2014, είχαν αναρτήσεις κυρίως από το Αγρίνιο και έως το 2016 είχαν εξαφανιστεί ή τουλάχιστον προσπάθησαν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος. Ίχνη όμως παρέμειναν και μέσα από την υπόλοιπη έρευνα βρέθηκαν κι αυτές οι «ανύπαρκτες’ Αγρινιώτικες ιστοσελίδες που εισέπραξαν τρελό χρήματα, την στιγμή που το συσσίτιο «θερίζει» στο Αγρίνιο. Μάλιστα μια ακόμη ιστοσελίδα του Αγρινίου ανακοίνωσε ο αν.Υπουργός, όπως το agriniomandata.gr.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αποκάλυψε επίσης ότι πολλές από τις συμβάσεις έχουν συναφθεί με ανύπαρκτες ή εντελώς περιθωριακές ιστοσελίδες και κατήγγειλε ότι μέσω αυτών διακινείτο «μαύρο πολιτικό χρήμα». «Εδώ είναι όλη η βρώμα και δυσωδία» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός και χαρακτήρισε τον πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρο Παπαδημητρίου «διακινητή του μαύρου χρήματος».
Στον κατάλογο των συμβάσεων περιλαμβάνονται συμφωνίες του ΚΕΕΛΠΝΟ με ιστοσελίδες όπως το xamparia.gr, to alatikaipiperi.gr, το velonakaiklοsti.gr, το apospasma.gr, το agriniomandata.gr, το epikairotitanes.gr, to antipoina.gr.
Προσπαθώντας να διερευνήσει το documentonews αναφέρει «τις ιστοσελίδες που πήραν χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ οδηγηθήκαμε σε κάποιες τις οποίες το πιθανότερο είναι να έχουν δει μόνο μερικές δεκάδες ζευγάρια μάτια. Διαπιστώσαμε όμως ότι υπάρχουν και κάποιες που δεν λειτουργούν. Στην προσπάθειά μας να ερευνήσουμε την πιθανότητα να πρόκειται για ιστοσελίδες που δεν λειτούργησαν ποτέ οδηγηθήκαμε στο site web.archive.org. Είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που διαθέτει στοιχεία για 324 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες και χρησιμοποιείται από όσους θέλουν να διαπιστώσουν ποιο χρονικό διάστημα λειτουργούσε οποιαδήποτε ιστοσελίδα στον κόσμο, ακόμη και αν δεν λειτουργεί πια. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι εφόσον μιλάμε για βάση δεδομένων που περιλαμβάνει παραπάνω από 324 δισ. ιστοσελίδες είναι δύσκολο κάποια από τις επίμαχες που ερευνήσαμε να μην περιλαμβανόταν σε αυτήν. Τα ευρήματα της δημοσιογραφικής μας αναζήτησης ήταν εντυπωσιακά.Η ιστοσελίδα ellinesdimarxoi.gr, που έλαβε 48.000 ευρώ, δεν λειτουργεί πια. Φαίνεται όμως ότι δεν λειτούργησε ποτέ. Αναζητώντας τη στο web.archive.org βρίσκουμε ότι δεν μεταφορτώθηκε ποτέ στον κυβερνοχώρο. Αν αυτό ισχύει, είναι απορίας άξιο πού και σε ποιον δόθηκαν τα χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ».
Ιδιαίτερη εντύπωση, σύμφωνα με το documentonews. προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο υπογράφτηκαν οι επίμαχες συμβάσεις των διάφορων ΜΜΕ με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οπως προκύπτει από τα αρχεία της διαφημιστικής δαπάνης του οργανισμού, τα ποσά δίνονταν μέσω της υπογραφής διαδοχικών συμβάσεων οι οποίες δεν ξεπερνούσαν κάθε φορά τις 20.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλιζόταν ότι για τις συγκεκριμένες συμβάσεις δεν απαιτούνταν έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού.
Από τα αρχεία της διαφημιστικής δαπάνης του ΚΕΕΛΠΝΟ το 2014 προκύπτει επίσης και κάτι ακόμη. Σε πολλά από τα ΜΜΕ στα οποία δίνονταν τα «χρυσά» κονδύλια αναγράφεται και το όνομα κάποιου πολιτικού προσώπου. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι κατά πόσο τα πολιτικά πρόσωπα μεσολάβησαν προκειμένου τα συγκεκριμένα ΜΜΕ να λάβουν τα διαφημιστικά κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ με αντάλλαγμα την προβολή τους και μάλιστα σε προεκλογικό χρόνο. Την ώρα δηλαδή που οι τότε κυβερνήσεις προχωρούσαν σε περικοπές μισθών και συντάξεων και περιόριζαν τις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία με αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις, τα ίδια πολιτικά πρόσωπα να χρησιμοποιούσαν κρατικό χρήμα για τη δική τους προβολή και επιβίωση. Εκτός και αν σε ορισμένες περιπτώσεις πολιτικά πρόσωπα συνδέονταν με τις διάφορες ιστοσελίδες με σχέσεις ιδιοκτησίας είτε άμεσα είτε έμμεσα.