Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Θρήνος από τον αδόκητο χαμό του Στέλιου Σκλαβενίτη από επιπλοκές στη νόσο γρίπης τύπου Β

Σοκαρισμένος είναι ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και η «οικογένεια» Σκλαβενίτη από τον αδόκητο θάνατο του 52χρονου Στέλιου Σκλαβενίτη την Κυριακή το πρωί, εξαιτίας επιπλοκών που παρουσιάστηκαν από τη νόσο γρίπης τύπου Β, από την οποία είχε προσβληθεί.
Την περασμένη εβδομάδα προσβλήθηκε από γρίπη, όμως στη συνέχεια η κατάστασή του επιδεινώθηκε και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε νοσοκομείο, το βράδυ του Σαββάτου. Η κατάστασή του κρίθηκε πολύ σοβαρή και αμέσως μεταφέρθηκε στην Εντατική. Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το πρωί της Κυριακής, άφησε την τελευταία του πνοή.
Το επίσημο ανακοινωθέν του νοσοκομείου
«Ο Στυλιανός Σκλαβενίτης προσήλθε εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του ΥΓΕΙΑ στις 31/03/2018 και ώρα 22:00 μ.μ. λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.
Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β.
Παρά την φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις 07:18 π.μ. της επόμενης ημέρας».
Τη Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου στις 15:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του Στέλιου Σκλαβενίτη, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιά.
Ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών.
Μαζί με τα αδέλφια του Μαρία και Γεράσιμο, βρισκόταν στη διοίκηση του ομίλου και σήκωσαν το βάρος της εξαγοράς και συγχώνευσης με τον «Μαρινόπουλο», μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις στο χώρο. Μετά από αυτήν ο όμιλος Σκλαβενίτη αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1954 από τους Ιωάννη Σκλαβενίτη, Σπύρο Σκλαβενίτη και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο, αρχικά ως Χονδρέμπορος. Το πρώτο σούπερ μάρκετ άνοιξε το 1969 στο Περιστέρι της Αθήνας.
Τι είναι η ύπουλη γρίπη τύπου Β
Ο τύπος Β της εποχικής γρίπης κυριαρχεί εφέτος στα κρούσματα της νόσου που καταγράφονται στη χώρα μας αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες – ο Β είναι το κυρίαρχο στέλεχος, οπως λενε οι επιστήμονες, για να το διακρίνουν απο τα αλλα στελέχη της νόσου που κυκλοφορούν μεν αλλα με μικρότερη συχνότητα, οπως το στέλεχος Α(Η3Ν2) και το Α(Η1Ν1), το λεγόμενο πανδημικό απο την πανδημία γρίπης του 2009.
Ειναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα κατά την εφετινή περίοδο της γρίπης, δηλαδή από τον Οκτώβριο 2017 ως σημερα έχουν καταγραφεί 95 περιστατικά σοβαρής γρίπης (τα 91 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και 28 θάνατοι. Σε ό,τι αφορα τα 95 περιστατικά σοβαρής γρίπης, τα 61 αφορούσαν σε άνδρες και τα 34 σε γυναίκες. Τα θανατηφόρα κρούσματα αφορούσαν σε 19 περιπτώσεις άνδρες και σε εννέα γυναίκες.
Από τους 91 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, οι 54 (ποσοστό 59%) είχαν προσβληθεί από γρίπη τύπου Β. Από τα 29 περιστατικά που κατέληξαν, τα 19 (ποσοστό 68%) είχαν γρίπη τύπου Β.
“Παρότι εφέτος είχαμε μια ήπια περίοδο γρίπης, με σημαντικά μικρότερο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, η κυριαρχία της γρίπης τύπου Β μας κράτησε σε επιφυλακή” λεει στο protothema.gr, ο καθηγητής Παθολογίας, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κ. Σωτήρης Τσιόδρας. “Ειναι μια μορφή της γρίπης η οποία πάντοτε τονίζουμε ότι θέλει προσοχή, καθώς είναι “ύπουλη” και μπορει να είναι απρόβλεπτη στην εξέλιξη της” εξηγεί ο ειδικός.
Το συγκινητικό “αντίο” των εργαζομένων του ομίλου Σκλαβενίτη
«Μακάρι να ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά δυστυχώς δεν είναι». Είναι μία από τις εκατοντάδες αναρτήσεις στα social media εργαζομένων του ομίλου Σκλαβενίτη, οι οποίοι θέλησαν να εκφράσουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τον αδόκητο χαμό του Στέλιου Σκλαβενίτη.
Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, πολλοί εργαζόμενοι άρχισαν να τηλεφωνούν για να μάθουν αν είναι αλήθεια ή μήπως πρόκειται για πρωταπριλιάτικο ψέμα. Όσο και αν ήλπιζαν για το τελευταίο, δεν επιβεβαιώθηκαν οι ελπίδες τους.
«Καλό παράδεισο σε έναν καλό άνθρωπο» γράφουν οι περισσότεροι εκ των εργαζομένων, ενώ συγκλονίζει το μήνυμα μιας γυναίκας που γράφει τα εξής:
«Αντίο Κύριε Στέλιο… Ήσουν ένας από τους πιο αγνούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Η σπάνια καλοσύνη σου, οι αρχές σου, το παράδειγμα που έδωσες στη διοίκηση των ανθρώπων, και πάνω από όλα η ανθρωπιά σου, μας έκαναν όλους να αισθανθούμε μέλη της οικογένειας Σκλαβενίτη. Η απώλεια μεγάλη για την οικογένεια, την εταιρεία, τον επιχειρηματικό κόσμο, τη χώρα. Θα θυμόμαστε όλοι το χαμόγελο και το γέλιο σου που μας γέμιζε χαρά. Καλό ταξίδι Κύριε Στέλιο».
Σε άλλο μήνυμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: ««Όταν έφυγε ο δικός μου «άγγελος» ο Σκλαβενίτης με στήριξε. Τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουν».
Άνθρωπος με χαμηλό προφίλ και υπόδειγμα επιχειρηματία που κατάφερε να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση, ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν ένας από τους από τους καλύτερους εργοδότες της χώρας, με πλούσιο κοινωνικό έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, ενώ αποτέλεσε τον μεγαλύτερο εργοδότη στον τομέα του λιανεμπορίου.
Φημιζόταν για τις οικογενειακές σχέσεις που είχε αναπτύξει η επιχείρηση με τους εργαζομένους της, ενώ μέσα στην λαίλαπα της οικονομικής κρίσης η επιχείρηση δεν προχώρησε σε μειώσεις μισθών ούτε και μαζικές απολύσεις, ενώ είχε επιλέξει τα καταστήματά της να παραμένουν κλειστά τις Κυριακές.
Το 2015, όταν και επιβλήθηκαν τα capital controls, η επιχείρηση Σκλαβενίτης αποφάσισε να πληρώσει με μετρητά τους εργαζομένους ώστε να μην ταλαιπωρηθούν στις ουρές των τραπεζών.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά και απλός κόσμος αρνήθηκαν να δεχθούν αρχικώς την τραγική είδηση, κάνοντας λόγο για ένα (κακόγουστο) πρωταπριλιάτικο αστείο. Το οποίο, δυστυχώς, δεν ήταν τέτοιο.

Τα συλλυπητήρια πολιτικών και επιχειρηματιών

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο ο ξαφνικός θάνατος του επιχειρηματία.

Πολιτικοί, θεσμικοί φορείς και επιχειρηματίες εξέφρασαν την οδύνη και το σοκ τους, αλλά και τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπόδειγμα για όλον τον επιχειρηματικό κόσμο

«Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για τον τόσο πρόωρο θάνατό του και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ο Στέλιος Σκλαβενίτης δεν ήταν μόνον ένας νέος
και δυναμικός επιχειρηματίας που κατόρθωσε να κρατήσει όρθια την εταιρία του σε έναν χώρο που κατεξοχήν επλήγη από την κρίση. Το γεγονός ότι στάθηκε δίπλα στους
εργαζομένους του σε πολύ δύσκολους καιρούς, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας τους, τον καθιστά υπόδειγμα για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο».

Σταύρος Θεοδωράκης: Το κενό θα είναι μεγάλο

“Ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν ένας θαυμάσιος, σεμνός άνθρωπος. Δυναμικός επιχειρηματίας με κοινωνικές ευαισθησίες. Η πρώτη έγνοια του ήταν οι εργαζόμενοι του & όχι απλώς η επέκταση των δραστηριοτήτων του. Το κενό θα είναι μεγάλο, όχι μόνο για την οικογένεια του. Τα συλλυπητήριά μου”.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Φτωχότερος ο επιχειρηματικός κόσμος

Τη θλίψη του για τον ξαφνικό χαμό του Στέλιου Σκλαβενίτη, εκφράζει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

“Ο Στέλιος Σκλαβενίτης, ξεχώρισε ως επιχειρηματίας, όχι μόνο γιατί κράτησε την επιχείρησή του όρθια στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης, αλλά και γιατί δεν αμέλησε ποτέ το ”ανθρώπινο πρόσωπο” που οφείλει να έχει κάθε επιχείρηση. Ο Στέλιος Σκλαβενίτης αποτέλεσε φωτεινό παράδειγμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ο αδόκητος χαμός του, αφήνει τον επιχειρηματικό κόσμο φτωχότερο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια Σκλαβενίτη αλλά και στην ευρύτερη οικογένεια των εργαζομένων στον Όμιλο”.

Κων/νος Μίχαλος: Η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη

«Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και ο επιμελητηριακός κόσμος της χώρας με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκαν τον πρόωρο θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη.

Η απώλεια του Στέλιου Σκλαβενίτη σκορπίζει θλίψη στην οικογένειά του, στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, στους χιλιάδες εργαζομένους στις επιχειρήσεις του, σε ολόκληρη την κοινωνία.

Έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος, που αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα για τον άμεμπτο χαρακτήρα του και τη δημιουργικότητα του. Γεμάτος όρεξη για ζωή και προσφορά, ακούραστος, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, δραστήριος και αποτελεσματικός όσο λίγοι επιχειρηματίες. Η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας δια του προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στη μεγάλη οικογένεια των επιχειρήσεων του».

Βασίλης Κορκίδης: Καλό ταξίδι στον Παράδεισο

«Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας θα τον θυμάται με θαυμασμό για την λαμπρή του πορεία ως ανθρώπου και επιχειρηματία και για το ουσιαστικό έργο που αφήνει πίσω του.

Είμαι σοκαρισμένος από τον ξαφνικό θάνατο του φίλου Στέλιου Σκλαβενίτη. Τους καλούς ανθρώπους τους παίρνει νωρίτερα ο Θεός κοντά του. Η μνήμη του θα είναι αιωνία στον εμπορικό κόσμο για όλα τα καλά που προσέφερε. Καλό ταξίδι στον Παράδεισο».

ΣΕΒ: Ευχόμαστε κουράγιο

Τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια Σκλαβενίτη για τον αδόκητο χαμό του Στέλιου Σκλαβενίτη απευθύνουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φεσσας, και τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου.

«Η προσφορά του στο ελληνικό επιχειρείν υπήρξε σημαντική και το κενό που αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒ. «Ευχόμαστε κουράγιο στη στενή και ευρύτερη οικογένεια του εκλιπόντος».


Πώς έχτισε την αυτοκρατορία ο Σκλαβενίτης

Η επιχείρηση του Σκλαβενίτη χτίστηκε βήμα-βήμα και πλέον αποτελεί τον… γαμπρό και όχι τη νύφη στις εξαγορές. Η εκ Λευκάδος οικογένεια Σκλαβενίτη ξεκινάει από το 1920 με μια εταιρεία εισαγωγών ξυλείας κι εξαγωγών κρασιών. Το 1936 η οικογένεια καταστρέφεται οικονομικά, μετά από ένα ατύχημα σε μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που αποστέλλονταν στο εξωτερικό. Οι ατυχίες οδήγησαν τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη στην Αθήνα. Η κατοχή, βρίσκει την οικογένεια σε δεινή οικονομική κατάσταση και το 1942 πεθαίνουν μέσα στην ανέχεια και οι δύο γονείς.

Η ιστορία συνεχίζεται όταν τα παιδιά, ο Γιάννης και ο Σπύρος Σκλαβενίτης θα αρχίσουν τη δραστηριότητά τους στο εμπόριο και στα τέλη της δεκαετίας του ’40 ξεκίνησαν να διαθέτουν κεχρί, κανναβούρι, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά.

Τα δύο αδέλφια Σκλαβενίτη στρέφονται στο εμπόριο ειδών μπακαλικής και μπαχαρικών, ενώ το 1950 γνωρίζονται με τον μικρασιατικής καταγωγής Μιλτιάδη Παπαδόπουλο. Το 1954 οι τρεις φίλοι προχωρούν στη δημιουργία της Σκλαβενίτης & Σία με έδρα τα Πετράλωνα κι αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων.

Το 1967 ιδρύουν την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα, την ΤΗΛΕΞΥΠ – η πρώτη εταιρεία delivery στη χώρα. Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της και η διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας σε τιμές χονδρικής συνέβαλαν στην εξάπλωση της φήμης της, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δέχεται παραγγελίες σχεδόν από κάθε γωνιά της Αττικής. Η επιτυχία της ΤΗΛΕΞΥΠ τούς ώθησε το 1969 στη δημιουργία του πρώτου καταστήματος λιανικής και εν συνεχεία, το 1971, στην ίδρυση του πρώτου σούπερ μάρκετ, στο Περιστέρι (Λεωφόρος Κηφισού 80), εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις τους.

Το 1993 έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σκλαβενίτης και το 2006 ο Σπύρος. Την ίδια χρονιά σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας. Είχε προηγηθεί έναν χρόνο νωρίτερα, όπως λέγεται, πρόταση εξαγοράς από πολυεθνικό όμιλο ύψους 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τότε τα παιδιά του Σπύρου Σκλαβενίτη χρειάστηκαν στήριξη με νέα κεφάλαια για να εξαγοράσουν τις μετοχές των εξαδέλφων τους. Αυτή τη βρήκαν από τον Νίκο Μαμιδάκη της Jet Oil, ο οποίος συμμετέχει στο ΔΣ της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι σύζυγος του Γεράσιμου Σκλαβενίτη, είναι η Αννα Μαμιδάκη, κόρη του Νίκου Μαμιδάκη, η οποία δημιούργησε την εταιρεία παιδικού ενδύματος «Look @t me» αξιοποιώντας τις γνώσεις της στον χώρο της μόδας καθώς πριν από τον γάμο της διηύθυνε μαζί με τη μητέρα της τον οίκο μόδας Escada.






Πηγή: protothema.gr