Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

«Φως εκ Φωτός» Εκδήλωση στο Μεσολόγγι, για τη χρονολόγηση και την αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου.


Μέσα στην Αναστάσιμη περίοδο, το Σάββατο 21 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, εκδήλωση με θέμα την χρονολόγηση και αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου, που έγινε το 2016-2017.
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση με τίτλο «Φως εκ Φωτός», ήταν ο, εξ Αιτωλικού του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ορμώμενος, ελλογιμώτατος Καθηγητής κ. Νικόλαος Ζαχαριάς, Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας και Πρόεδρος του Τμήματος  Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο καθηγητής κ. Νικόλαος Ζαχαριάς, στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και την Ομάδα των Ελλήνων υπό την Καθηγήτρια Αντωνία Μωροπούλου, είχε αναλάβει την χρονολόγηση των κονιαμάτων του. 
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, «...ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τεκμηρίωση και η μελέτη του Παναγίου Τάφου από την διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όταν μετά από επτά αιώνες μετακυλήθηκε η ταφική πλάκα του Αρκοσολίου και αποκαλύφθηκε το εσωτερικό του Παναγίου Τάφου στο πλαίσιο εργασιών ενεμάτωσης των εσωτερικών φάσεων του Ιερού Κουβουκλίου, οπότε και επετεύχθη η στερέωση του Ιερού Βράχου και η ανάδειξή του μέσα από το παράθυρο που άνοιξε στην ορθομαρμάρωση του ταφικού θαλάμου. Η αποκάλυψη αυτή έδωσε στους επιστήμονες τη δυνατότητα να μελετήσουν για πρώτη φορά τον Τάφο του Χριστού και τον Ιερό Βράχο και να πιστοποιήσουν ότι πρόκειται για το αυθεντικό ταφικό μνημείο της Κωνσταντίνειας περιόδου...».
Στην ομιλία του, ο καθηγητής Νικ. Ζαχαριάς, αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στο έργο της χρονολόγης του Παναγίου Τάφου, η οποία πραγματοποιηθήκε για πρώτη φορά κατά το έτος 2016-2017. Αν και η χρονολόγηση δεν είχε συμπεριληφθεί εξ αρχής στο πρόγραμμα των εργασιών, πραγματοποιήθηκε όταν αιφνιδίως διαπιστώθηκε πως υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης στην Ταφική Κλίνη του Ιησού και στα υλικά των πρώτων εργασιών για την ανάδειξη και προστασία της.
Αυτά ακριβώς τα υλικά παρέλαβε ο καθηγητής Ν. Ζαχαριάς, ώστε να προβεί στη χρονολόγησή τους με την διεθνώς αναγνωρισμένη και εφαρμοζόμενη μέθοδο, την οποία πρώτος ο ίδιος προ πολλών ετών είχε εφαρμόσει. Με τη διαδικασία αυτή της χρονολόγησης, διεπίστωσε την ηλικία και απέδειξε, με την μέγιστη δυνατή επιστημονική εγκυρότητα και αξιοπιστία, ότι ο Πανάγιος Τάφος ανακαλύφθηκε από την Αγία Ελένη και αναδείχθηκε με απόφαση του τότε Αυτοκράτορα Αγίου Κωνσταντίνου.
Αυτή η παγκοσμίως γνωστή πλέον επιστημονική ανακάλυψη, είχαμε την χαρά και την τιμή να παρουσιαστεί για πρώτη φόρα από τον ίδιο τον καθηγητή στον τόπο καταγωγής του, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη.
Κατά το πέρας της εκδηλώσεως, χαιρετισμό απηύθηνε ο εκπρόσωπος του υποστηρίξαντος την διοργάνωση Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ενώ η όλη παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τον κ. Γεράσιμο Ρεπάσο, υπεύθυνο του Γραφείου Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως.
Εν τέλει, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, εξέφρασε θερμά τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά του προς στον καθηγητή κ. Ν. Ζαχαριά. Θυμάται, όπως είπε, «τον σημερινό φιλόχριστο και φιλόπατρη κορυφαίο επιστήμονα να συμμετέχει, κατά την παιδική και νεανική του ηλικία, στα Κατηχητικά Σχολεία, τις νεανικές ομάδες και την Κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας», γεγονός που και ο ίδιος ο ομιλητής επεσήμανε.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Καμαρώσαμε σήμερα έναν συντοπίτη μας κορυφαίο καθηγητή για την επιστημονική του κατάρτιση, αλλά και για την ομολογία του. Χαιρόμαστε πολύ που είναι ανάμεσά μας ο κ. Ζαχαριάς και μας πληροφόρησε για τόσα σημαντικά θέματα.
» Απόψε με επιστημονικό τρόπο μας παρουσίασε την πηγή της Αναστάσεως, τον Ζωοδόχο Τάφο. Αυτός ο τόπος, στον οποίο απλώθηκε πάνω του το Ζωοδόχο Σώμα του Κυρίου μας, αυτός ο ξένος Τάφος, γιατί Εκείνος ο Ποιητής και Δημιουργός του παντός δεν είχε ούτε τάφο δικό του, αυτός ο Πανάγιος Τάφος πόσο πολύ πολεμήθηκε και συκοφαντήθηκε, πολεμείται και συκοφαντείται!
» Δεν είναι ο Τάφος του Χριστού ένα πολιτισμικό μνημείο. Είναι ο Τάφος στον οποίο ταπεινώθηκε και άπλωσε το πανάχραντο Σώμα Του, ως άνθρωπος, ο ένας της Αγίας Τριάδος. Και εκεί «η ζωή εν τάφω κατετέθη», και ανέβλυσε από εκεί πηγή Χάριτος και Ζωής. Ο Πανάγιος Τάφος δεν υπενθυμίζει θάνατο, αλλά ζωή, ελπίδα, χαρά σε όλους μας. Γι’ αυτό ψάλουμε «Χριστός ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος»!
» Να ευχαριστήσω, μ΄όλη μου τη δύναμη, τον κ. Ν. Ζαχαριά, γιατί μας δίδαξε.., απόψε μας μίλησε η επιστήμη: το Ευαγγέλιο δεν είναι ψευδές κείμενο, είναι η Αλήθεια!  Όσο μελετάει κανείς το Ευαγγέλιο κι έχει καθαρότητα ψυχής, τα βλέπει και τα ζει όλα αυτά. Όταν πάει εκεί στους Αγίους Τόπους βλέπει τον Πανάγιο Τάφο κι εκεί κάθε Μεγάλο Σάββατο το Πανάγιο φώς ανάβει. Δεν έχει χρεία μαρτυρίας αυτό, το βλέπουμε και το ζούμε…!   
» Να δοξάσουμε το Θεό μας, - επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς - γιατί δια της επιστήμης, σήμερα που τόσο πολεμείται ο Χριστός, μας αποκαλύπτει ο Κύριος την αλήθεια, μας ενισχύει, μας στηρίζει, μας ενδυναμώνει. Να κρατήσουμε αυτή την πίστη μέσα μας και να ψάλουμε όλοι μας το «Χριστός ανέστη» και να το λέμε παντού. Εκεί, όπου είναι «ο τόπος όπου έθηκαν Αυτόν», δεν βρέθηκε το Σώμα του Κυρίου, γιατί «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών»!
Ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης θα αναρτηθεί εντός των προσεχών ημερών στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως http://www.imaa.gr/ και στο Youtube, στο κανάλι του Γραφείου Κοινωνικής Διακονίας https://m.youtube.com/channel/UCX5-XG-DyGKgM9flYpnFVyw.

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας
 της  Ιεράς  Μητροπόλεως