ΠΑΛΑΙΡΟΣ |
Ο νέος Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας γεωγραφικά αποτελεί ένα κομμάτι της Ακαρνανίας αλλά και το μισό της πρώην επαρχίας Ξηρομέρου στην Αιτωλοακαρνανία.
Το μεγαλύτερο μέρος του βρέχεται από τον Αμβρακικό κόλπο ξεκινώντας από το Λουτράκι Κατούνας και φτάνει έως το Άκτιο που ξεκινάει το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι την Πάλαιρο σύνορα με Μύτικα.
Ένα μικρό συνοριακό
μέρος του Δήμου βρέχεται από την λίμνη Αμβρακία στην περιοχή του πρώην δήμου Μεδεώνος.
μέρος του Δήμου βρέχεται από την λίμνη Αμβρακία στην περιοχή του πρώην δήμου Μεδεώνος.
Στην περιοχή του Ακτίου υπάρχουν ρηχές παράκτιες λίμνες που συνδέονται με κανάλια με τη θάλασσα και χρησιμοποιούνται και σαν ιχθυοτροφεία, οι ονομασίες των δύο είναι Σάλτινη και Κοκκάλα.
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΚΤΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ |
Λίμνη Βουλκαριά |
Λίμνη Κομήτης |
Η μεγάλη λίμνη της περιοχής του Ανακτορίου είναι η Βουλκαριά που αρδεύονται πολλές περιοχές από αυτήν και έχει έκταση 9,2 τ. χλμ.
Άλλες μικρότερες είναι οι λίμνες, Κομήτη, Λινοβρόχι και Κρατήρας, επίσης υπάρχει η λιμνούλα Αβυλαριά μεταξύ Παλιαμπέλων και Μοναστηρακίου.
Στο κέντρο περίπου του Δήμου είναι τα Ακαρνανικά βουνά με ψηλότερη κορυφή τους την «ψηλή κορφή» στα 1589 μέτρα, όπου πολλά χωριά είναι γύρω σε αυτά αλλά και στις παρυφές τους.
Η μόνη μικρή πεδιάδα που υπάρχει είναι αυτή της Βόνιτσας. Υπάρχουν βαλτώδεις εκτάσεις όπως αυτές της Κατούνας, Βόνιτσας, Ακτίου και Παλαίρου.
ΤΡΥΦΟΥ |
Πολλά από τα χωριά αυτά είναι καθεαυτού ορεινά και είναι περιοχές, μνημεία της φύσης με καταρράκτες λιμνούλες, φαράγγια και ποτάμια και προσφέρονται για πεζοπορία.
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΣΕΠΕΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ |
ΚΑΣΤΡΟ ΚΟΜΠΟΤΗΣ |
Στο Μοναστηράκι υπάρχει ο
καταρράκτης του Σεπετού, επίσης μπορείς να επισκεφτείς τις πηγές Κορπής και να δοκιμάσεις το πανελλήνιο γνωστό νερό της Κορπής.
καταρράκτης του Σεπετού, επίσης μπορείς να επισκεφτείς τις πηγές Κορπής και να δοκιμάσεις το πανελλήνιο γνωστό νερό της Κορπής.
Επίσης από το Θύρρειο, το Μοναστηράκι και το Βούστρι μπορείς να περπατήσεις σε πολλά σημεία και να γνωρίσεις τα Ακαρνανικά όρη.
Το ίδιο μπορεί να γίνει και πεζοπορία στην κορυφή του Μπούμστου από το χωριό της Κομποτής.
Μπορείς να περπατήσεις και να απολαύσεις το ποτάμι της Νήσσας που ξεκινά από το κεφαλόβρυσο και πέρνα από τα Ιαματικά Λουτρά Τρύφου με ξεχωριστές φυσικές ομορφιές και χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο δίπλα στον οικισμό του Λουτρακίου.
Ενώ ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το Κάστρο της Βόνιτσας, στο κάστρο της Παλαίρου, Πλαγιάς, Περατειάς, το κάστρο της Κομποτής και τον αρχαιολογικό χώρο Θυρρείου.
Μην ξεχνάμε και το γραφικό νησάκι της Κουκουμίτσας στην Βόνιτσα.
Φυσικά κάθε χωριό κάθε οικισμός έχει τις δικές του ομορφιές και τοπία που τα γνωρίζει κανείς μόνο όταν τα επισκεφθεί.
Μιας και έρχεται καλοκαίρι λοιπόν ας παρουσιάσουμε, τις όμορφες ακτές, ακρογιαλιές και παραλίες στις οποίες μπορούν οι συνδημότες μας να απολαύσουν την θάλασσα, να ηρεμήσουν, να κολυμπήσουν και να ζήσουν οικογενειακές στιγμές.
Οι πιο οργανωμένες αλλά και καθαρές λόγω Ιονίου πελάγους είναι οι ακτές της Παλαίρου φυσικά.
Δεν είναι τυχαίο που τουρίστες από πολλά ξένα κράτη κυριίως δυτική Ευρώπη, την κατακλύζουν κάθε χρόνο, γι’ αυτό άλλωστε διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και η τουριστική περίοδο είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι στις γύρω περιοχές.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση της επισκεψιμότητας διαμέσου του Αεροδρομίου του Ακτίου Αιτωλοακαρνανίας.
Επίσης φέτος άνοιξε ακόμη μια ξενοδοχειακή μονάδα που ήταν κλειστή για αρκετά χρόνια με δεκάδες κλίνες στην θέση ποταμάκι.
Δεν είναι τυχαίο που τουρίστες από πολλά ξένα κράτη κυριίως δυτική Ευρώπη, την κατακλύζουν κάθε χρόνο, γι’ αυτό άλλωστε διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και η τουριστική περίοδο είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι στις γύρω περιοχές.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση της επισκεψιμότητας διαμέσου του Αεροδρομίου του Ακτίου Αιτωλοακαρνανίας.
Επίσης φέτος άνοιξε ακόμη μια ξενοδοχειακή μονάδα που ήταν κλειστή για αρκετά χρόνια με δεκάδες κλίνες στην θέση ποταμάκι.
Έχει επίσης και εσωτερικό τουρισμό. Τη δεκαετία που πέρασε την Ζαβέρδα την «ανακάλυψαν» και οι Αγρινιώτες και όχι μόνο και εκτόξευσαν την οικοδομική δραστηριότητα στα ύψη, φτιάχνοντας πολλές εξοχικές κατοικίες εκεί.
Η Πάλαιρος είναι τόπος προορισμού, είναι από τις πιο αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, αφού έχει πολλές ομορφιές, που της δίνουν ακόμα τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.
Πάλαιρος παραλίες
-Πάλαιρος: Κόλυμπος παραλία Ζαβέρδας, Βουνάκι, Παλιουργιάς (λίγα χλμ έξω από την Πάλαιρο στο δρόμο για Μύτικα), Σφήνα.
-Πάλαιρος-Πογωνιά: Παραλία Ποταμάκι. Μια αμμουδερή απέραντη παραλία με ρηχή θάλασσα που ξεκινάει από την Πάλαιρο και καταλήγει στην Πογωνιά.
-Πογωνιά: παραλία εμπρός στο χωριό, Αι Γιάννης που είναι μόλις έξω από το χωριό όπου υπάρχει και το εκκλησάκι του Αη Γιάννη, στην συνέχεια του δρόμου βρίσκουμε την οργανωμένη παραλία Βαρκό ενώ ακολουθόντας τον ίδιο δρόμο καταλήγουμε στην καλύτερη παραλία της Αιτωλοακαρνανίας "Βάθυα Βάλι" (άσπρος γιαλός).
-παραλία Περατιάς.
-Βόνιτσα: παραλία Βόνιτσας, Σάλτινη, Άγιος Πέτρος, Αγία Παρασκευή, νέα Καμαρίνα, Παναγιά που βρίσκεται στο δρόμο που πάμε για Πρέβεζα στρίβοντας δεξιά προς το στρατόπεδο, και Αγία Σωτήρα που βρίσκεται λίγο πριν φτάσουμε Βόνιτσα από Αμφιλοχία.
-Παραλία Ακτίου στο Ιόνιο.
-Άγιος Ιωάννης στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας. Η παραλία του Αγίου Νικολάου, αρχίζει λίγο έξω από το χωριό και τελειώνει στη χερσόνησο του Ακτίου. Είναι η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία στη περιοχή του Δήμου Ανακτορίου και προσφέρεται εκτός από τη κολύμβηση για πάρα πολλές δραστηριότητες όπως το KITESURFING .
-Βαρκό και Ρούγα Παλιαμπέλων (μεταξύ Βόνιτσας και Παλιάμπελα).
-Παλιονήσι Θυρρείου δίπλα στο Δρυμό και
-Σάλτινη η παραλία του Δρυμού που είναι ακριβώς κάτω από τον εθνικό δρόμο.
Οι παραλίες της Βόνιτσας είναι απλές όπως όλες του Αμβρακικού σε όλα τα παράκτια χωριά του Δήμου.
Στην Βόνιτσα που είναι το πέρασμα όλων, είναι και η έδρα του Δήμου, υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για να φιλοξενήσουν αρκετό κόσμο, αλλά και πολλές υπηρεσίες.
Όλη η εξωτερική ομορφιά της Βόνιτσας βρίσκεται στο Βενετσιάνικο Κάστρο της και τη νήσο Κουκουμίτσα, που δίνει μια διαφορετική διάσταση και προσέλκυση επισκεπτών σε συνδυασμό με τις παραλίες της.
Το μεγάλο στοίχημα για την Βόνιτσα είναι να συγκρατήσει πολλούς από τους διερχόμενους επισκέπτες να καθίσουν, να τους κρατήσει από μόνη της και όχι να είναι απλά περαστικοί, το στοίχημα όταν αυτό θα το δούμε όταν ολοκληρωθεί ο Δρόμος Ακτιο-Αμβρακία.
ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΔΕΩΝΟΣ
Κάθε ακρογιαλιά έχει την δικιά της ομορφιά και χάρη και αποτελεί για τους κατοίκους το καλοκαιρινό στολίδι της περιοχής τους ένα από αυτά είναι και το Λουτράκι Κατούνας που δεν διαφέρει καθόλου από τις άλλες παράλιες ακτές που βρέχονται από τον Αμβρακικό κόλπο.
- Κατούνα, η παραλία στο Λουτράκι που κάθε χρόνο συγκεντρώνει αρκετό κόσμο είτε περαστικό είτε από τα γύρω χωριά. Βρίσκεται σχεδόν πάνω στην εθνική οδό Αμφιλοχίας –Βόνιτσας περίπου δέκα χλμ από την Κατούνα που υπάγεται.
Υπάρχει και μια δεύτερη παραλία στο Λουτράκι και είναι αυτή του Αγίου Σπυρίδωνα
Κυρίαρχος στόχος όλων είναι η αξιοποίηση και η ανάπτυξη των υπαρχόντων ακτών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας πρώτα αλλά και της προσέλκυσης επισκεπτών.
Τα πράγματα στην εποχή που ζούμε δείχνουν πως δεν εκτιμήσαμε αυτά που είχαμε και το καταλάβαμε σίγουρα σήμερα με την κρίση των αξιών, των θεσμών αλλά και της οικογένειας.
Οι εποχές της αλόγιστης κατανάλωσης σχόλασαν.
Ας καταλάβουμε πως δυστυχώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δυστυχώς πτωχεύσαμε σε όλα.
Όλοι χρειαζόμαστε μια μικρή ανάπαυλα, ξεκούραση μετά από βαρύ χειμώνα, ας προσγειωθούμε και ας αναθεωρήσουμε μερικά πράγματα που μας πάσαραν σαν πρότυπα και ξεφύγαμε όλοι και ήρθαν τα γνωστά αποτελέσματα.
Ας εκτιμήσουμε όμως αυτό που έχουμε και εμείς στην περιοχή μας τώρα το καλοκαίρι τις πανέμορφες ακτές μας.
Σας περιμένουμε
Σας περιμένουμε