Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Mια παραδοσιακή νεροτριβή στο Μοναστηράκι



Κατασκευασμένη πολλά χρόνια πριν, η νεροτριβή του Κώστα Πετρόπουλου, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μνημείο λαϊκής αρχιτεκτονικής…
Είναι εκεί, στέκεται αγέρωχη και υπερήφανη. Έχει νικήσει τον χρόνο αναμφίβολα. Θυμίζει κάτι από το ένδοξο παρελθόν της περιοχής. Τότε που ακόμη και το πλύσιμο των ρούχων ήταν θεσμός για την τοπική κοινωνία. Οι νεροτριβές ήταν είτε ένα σημείο συνάντησης, είτε μια στιγμή γυναικείας απόδρασης από τους τέσσερις τοίχους. 
Είναι εκεί, στο χωριό Μοναστηράκι (Ακτίου-Βονίτσης) υπάρχει, αλλά και λειτουργεί η παραδοσιακή νεροτριβή του Κώστα Πετρόπουλου (Σφλέρη). 
Είναι εκεί, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των νοικοκυριών και να κρατά πιστά την παράδοση. Είναι ένα μικρό… μνημόσυνο για αυτή την μικρή, αλλά ωστόσο σημαντική στιγμή της καθημερινότητας των παλιών γυναικών. 
H νεροτριβή στο Μοναστηράκι “ζει και βασιλεύει” και είναι διαθέσιμη για το πλύσιμο μάλλινων υφαντών (φλοκάτες, κουβέρτες, μαντανίες, κάπες κ.ά.). Να σημειωθεί ότι το νερό της νεροτριβής έρχεται κατευθείαν από τα Ακαρνανικά Όρη. 
Έτσι, επιβλητική, μαγευτική (αφού το νερό είναι συνδεδεμένο με θρύλους και μύθους) προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα με την περιδίνηση των νερών της, που παρασύρουν τα ρούχα και τα στροβιλίζουν σ’ έναν τρελό χορό…