Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ «Επίθεση στην Ήπειρον, πίεση στη Θεσσαλονίκην και προέλαση προς Αθήνα». Ο Έλληνας πρέσβης στη Ρώμη ενημερώνει στις 20 Οκτωβρίου τον Μεταξά, ότι οι Ιταλοί θα επιτεθούν...


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Στις 20 Οκτωβρίου του 1940 ο Έλληνας Πρέσβης στη Ρώμη ενημερώνει με επείγον μήνυμά του την ελληνική κυβέρνηση ότι ο Μουσολίνι έχει ήδη αποφασίσει την κήρυξη του πολέμου εναντίον της Ελλάδας.
 Συγκεκριμένα, τον πληροφορεί για τις λεπτομέρειες της στρατιωτικής σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου στο Παλάτσο Βενέτσια. 
Ο Μπαντόλιο ήταν ο μόνος που τόλμησε να πει την αλήθεια.
 Η Ιταλία δεν ήταν έτοιμη για πόλεμο με την Ελλάδα.
Δεν τον άκουσε κανείς από όσους
συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Παλάτζο Βενέτσια...

Στη σύσκεψη ο Μουσολίνι είχε αναγγείλει την απόφασή του, που είχε λάβει χωρίς να το γνωρίζει ο Χίτλερ, για εισβολή στο ελληνικό έδαφος από την Αλβανία. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίζονται οι λεπτομέρειες για την επίθεση εναντίον της Ελλάδας με τον Μουσολίνι να καταλήγει: «Ανακεφαλαίωσις. 
Επίθεσις εις Ήπειρον, Πίεσις προς Θεσσαλονίκην και εις δεύτερον χρόνον προέλασις προς Αθήνας.» 
Η βιασύνη του ιταλού δικτάτορα οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Χίτλερ είχε ήδη εισβάλει στη Ρουμανία λίγες ημέρες νωρίτερα. 
Αυτό έκανε τον Ντούτσε, που ήθελε να ισχυροποιήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας στα Βαλκάνια, να φοβάται ότι θα μείνει έξω από τις εξελίξεις στη βαλκανική χερσόνησο. Συγχρόνως ήθελε και αυτός μια μεγάλη νίκη. 
Να κατακτήσει μια χώρα και να οργανώσει ένα ρωμαϊκό θρίαμβο στην πρωτεύουσά της. 
Η Ελλάδα του φάνταζε ιδανική περίπτωση. Ήταν ένα πολεμικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών και γαμπρού του Μουσολίνι, Τσιάνο, του αρχηγού του ιταλικού γενικού επιτελείου Μπαντόλιο, του υφυπουργού στρατιωτικών Σοντού, του υπαρχηγού του γενικού επιτελείου Ροάττα, του αρχηγού των ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλβανία Πράσκα, του αντισυνταγματάρχη Τρομπέτι και του τοποτηρητή στην Αλβανία Τζακομόνι....
Ο πρέσβης ανέφερε στο μήνυμά του προς τον Μεταξά ότι η επίθεση ενδεχομένως να γίνει στο διάστημα ανάμεσα στις 25 και 28 Οκτωβρίου και ότι ο Μουσολίνι ζήτησε από τους στρατηγούς του την άμεση μεταφορά στην Αλβανία άλλων 10 μεραρχιών, προς ενίσχυση των δυνάμεων του μετώπου. 
Ο Μουσολίνι που ήθελε να αιφνιδιάσει τον Χίτλερ όρισε συνάντηση μαζί του στη Φλωρεντία στις 28 Οκτωβρίου. 
Ήθελε να ενημερώσει τον Φύρερ για την εισβολή στην Ελλάδα, αφού θα είχε γίνει. 
Το μήνυμα του Έλληνα πρέσβη έφτασε στον Μεταξά σε μία περίοδο που οι ιταλικές προκλήσεις είχαν σταματήσει μετά από πολλά επεισόδια και άνανδρες επιθέσεις όπως ο τορπιλισμός της Έλλης . 
Στην Ελλάδα φαινομενικά επικρατούσε ηρεμία την ώρα που η Ευρώπη βρισκόταν στη δίνη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, ο Μεταξάς δεν αιφνιδιάστηκε από το μήνυμα. Γνώριζε ότι η είσοδος της Ελλάδας στον πόλεμο ήταν αναπόφευκτη αλλά δεν ήξερε την ακριβή ημερομηνία. Σε οκτώ μέρες θα το μάθαινε…... 

mixanitouxronou.gr