Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Αναδρομικά: Οδηγός – SOS για τα χρήματα που περιμένουν χιλιάδες Έλληνες

Με μεγάλη αγωνία παρακολουθούν χιλιάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι τις δικαστικές εξελίξεις γύρω από τα αναδρομικά.
Η χθεσινή δίκη στο ΣτΕ, και η οξεία αντιπαράθεση των νομικών του δημοσίου με αυτούς των προσφευγόντων δίνει άλλον αέρα στην υπόθεση με τους ανώτατους δικαστές να προσπαθούν να λύσουν το γόρδιο δεσμό.
Υπενθυμίζεται ότι χθες συνεδρίασε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο της Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου για να κρίνει τη συνταγματικότητα της περικοπής των τριών δώρων (δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας δηλ. 13ο και 14ο μισθό) στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, στους υπαλλήλους των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ κ.λπ.
Το ΣΤ΄ Τμήμα έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ κ.λπ. και λόγω της αντισυνταγματικότητας παρέπεμψε προς οριστική κρίση το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΤ΄ Τμήματος (2626-2635/2018) οι επίμαχες περικοπές που έγιναν με το νόμο 4093/2012 από 1.1.2013, αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.
Η Α∆Ε∆Υ συνιστά σε όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο να ασκήσουν αγωγές μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Παράλληλα, σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε προχθες η ΕΝΥΠΕΚΚ με τη συμμετοχή των Αλέξη Μητρόπουλου, Γιώργου Ρωμανιά, Δημήτρη Μπούρλου, Χάρη Μπουκουβάλα και Κωνσταντίνου Τσαγκαρόπουλου καταγγέλθηκε ότι ο ΕΦΚΑ καθυστερεί τεχνηέντως λόγω προεκλογικής περιόδου την ανάρτηση των εκκαθαριστικών των συνταξιούχων στην οποία εμφανίζεται η προσωπική διαφορά, ποσό που θα επικρέμαται πάντα απειλητικό πάνω από τα κεφάλια των συνταξιούχων, ακόμα κι αν γλίτωσαν την περικοπή εντός του 2019.
Για παράδειγμα, τα 1.000 ευρώ σύνταξη, στο εκκαθαριστικό χωρίζονται στην εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ, στην ανταποδοτική ύψους 436 ευρώ, και την προσωπική διαφορά ύψους 180 ευρώ, ποσό το οποίο δεν είναι εγγυημένο ότι θα χορηγείται τα επόμενα χρόνια. Οι ομιλητές εξέφρασαν την απορία τους και ταυτόχρονα την ανησυχία τους για την καθυστέρηση της έκδοσης των αποφάσεων επί των προσφυγών κατά του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) που εκδικάστηκαν προ 15μήνου (στις 4-10-2017), πολύ περισσότερο που έχει προηγηθεί η παραίτηση του πρώην προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου με υπαινιγμούς για παρεμβάσεις στο έργο του αναφορικά με τον ασφαλιστικό νόμο.
Ακολουθούν μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες για τα αναδρομικά και τον τρόπο διεκδίκησή τους από τους δημοσίους υπαλλήλους:
1. Ποιο είναι το ύψος των διεκδικούμενων αναδρομικών;
Εως 3.000 ευρώ για την τριετία 2016-2018 είναι το ποσό των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα που διεκδικούν όχι μόνο οι εν ενεργεία υπάλληλοι της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και όλοι οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
2. Ποιους αφορά;
Η αντισυνταγματικότητα της κατάργησης των δώρων αφορά το σύνολο των υπηρετούντων στο ∆ημόσιο, στους ΟΤΑ, στα ΝΠ∆∆ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (εκτός από ∆ΕΗ, ΕΥ∆ΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, όπου εμμέσως ισχύει καθεστώς εισηγμένης και οι υπάλληλοι λαμβάνουν ακόμη δώρα). Συνολικά αφορά πάνω από 535.000 υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν στον δημόσιο τομέα.
3. Ποιο είναι το χρονικό εύρος των διεκδικήσεων;
Με αγωγή που ασκείται εντός του 2019 μπορούν να διεκδικηθούν δώρα και επιδόματα για το 2017, το 2018 και το 2019. ∆εν μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά από παρελθόντα έτη αυτών, καθώς υπάρχει ειδική διάταξη νόμου που ορίζει ότι διεκδικήσεις αποδοχών από δημοσίους υπαλλήλους ανατρέχουν σε διετία.
4. Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης στο θέμα των αναδρομικών συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων;
Η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας ταυτόχρονα και την κρίση του ΣτΕ για τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία άλλωστε θα καθορίσει και το εύρος της αναδρομικότητας των συνταξιούχων. Θα είναι από τη δημοσίευση της απόφασης του Ιουνίου του 2015 (σ.σ.: για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές) και μέχρι σήμερα, ή μέχρι τον Μάιο του 2016, όταν δηλαδή μπήκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου (δηλαδή αναδρομικά ενός έτους;).
5. Ποιο είναι το συνολικό κόστος όλων των αναδρομικών;
Το συνολικό κόστος των αναδρομικών έχει αποτυπωθεί σε οικονομική ανάλυση από το υπουργείο Εργασίας και εκτιμάται ότι για ένα έτος το ποσό είναι 4,4 δισ. ευρώ, ενώ για όλη την περίοδο των περικοπών, δηλαδή από 1/1/2013 ώς και το 2018, το ποσό ανέρχεται στα 24 δισ. ευρώ.
6. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την τύχη των αναδρομικών;
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν ότι μεγαλύτερες πιθανότητες να δικαιωθούν έχουν οι αγωγές που αφορούν το χρονικό διάστημα από το 2012 έως την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015).
7. Ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά;
Αναδρομικά από τα κομμένα δώρα μπορούν να διεκδικήσουν:
– Εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι.
– Εν ενεργεία υπάλληλοι ΟΤΑ.
– Εν ενεργεία υπάλληλοι ΝΠΔΔ.
– Ενστολοι.
– Αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ΟΤΑ και υπάλληλοι ΝΠΔΔ.
– Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν το 2017 ή και το 2018 (διεκδικούν για την περίοδο ενέργειας).
8. Ποια είναι η συμφέρουσα νομική κίνηση;
Το κόστος των δικαστικών εξόδων είναι μικρότερο με το σχήμα της ομαδικής αγωγής. Στην ομαδική αγωγή εντάσσονται συνήθως υπάλληλοι που υπηρετούν στον ίδιο κλάδο ή αντικείμενο.
9. Ποια είναι η θέση των θεσμών απέναντι στο όλο θέμα των αναδρομικών;
Οι θεσμοί ζητούν τόσο από το υπουργείο Εργασίας όσο και το υπουργείο Οικονομικών να βρουν λύση που να είναι συμβατή με τις δικαστικές αποφάσεις, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός, χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, να βρεθούν ισοδύναμα που θα αποσοβήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
10. Πότε θα υπάρχει καθαρή εικόνα για το θέμα;
Η απόφαση του ΣτΕ, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση που αφορά τα αναδρομικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, αναμένεται εντός 4-5 μηνών.
in.gr