Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Stop στο Ορφανό Κρεμαστών – Ζητήματα ασφαλείας εμποδίζουν την εγκατάσταση προσφύγων – μεταναστών

Αυτοψία από κλιμάκιο του Υπ. Εθνικής Άμυνας

Εξετάστηκε από στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο εγκαταλελειμμένος οικισμός της ΔΕΗ στο Ορφανό Κρεμαστών του δήμου Αγρινίου, όμως δύσκολα θα προχωρήσει η συγκεκριμένη λύση καθώς εγείρονται ζητήματα ασφάλειας

Η ανεύρεση κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων φυσικά και συνεχίζει να είναι ένα ζήτημα, που την κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες. Πέραν της αρχικής απόφασης για τον Άγριλο εξετάζεται και η αντιπρόταση, που κατατέθηκε από το δήμαρχο Αμφιλοχίας Γιώργο Κατσούλα, αναφορικά με τον εγκαταλελειμμένο οικισμό της ΔΕΗ στο Ορφανό Κρεμαστών του δήμου Αγρινίου. Πρόκειται για τον οικισμό που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960, για να στεγάσει το προσωπικό της ΔΕΗ, που απασχολούνταν στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος των Κρεμαστών, όμως τις τελευταίες δεκαετίες έχει εγκαταλειφθεί και παραμένει στην κυριότητα της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε αυτοψία την προηγούμενη εβδομάδα από κλιμάκιο στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα οποία είδαν από κοντά τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν στον εγκαταλελειμμένο για περισσότερα από 20 χρόνια οικισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» το κλιμάκιο που έκανε την αυτοψία διαπίστωσε πως πράγματι υπάρχουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία ανθρώπων στην περιοχή, ωστόσο την ίδια ώρα υπάρχει και προβληματισμός αναφορικά με ζητήματα ασφαλείας που ανακύπτουν σε σχέση με τη λειτουργία του φράγματος. Στο βαθμό που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων υπηρεσιών Ασφαλείας εξετάζονται αναφορικά με την εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων και ζητήματα ασφαλείας. Πόσο μάλλον, όταν εξετάζεται η εγκατάσταση δίπλα σε ένα φράγμα. Και αυτό γιατί, όπως είναι ήδη γνωστό, για τους ανθρώπους αυτούς επισήμως μέχρι να τελεσφορήσουν οι διαδικασίες για την ταυτοποίησή τους και την απόδοση ασύλου ή όχι, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει για το ποιοι πραγματικά είναι.

Εξάλλου είναι γνωστό ακόμη και μέσα από δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ότι η απελευθέρωση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι μέχρι πρότινος κρατούνταν σε κουρδικές φυλακές, μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία σήμανε συναγερμό στις Αρχές, ώστε να εμποδίσει την έλευση τζιχαντιστών στην Ευρώπη ή τουλάχιστον να εντοπιστούν όσοι «μεταμορφώθηκαν» σε πρόσφυγες για να μπορέσουν να περάσουν απαρατήρητοι. Γι’ αυτό εξάλλου προ διμήνου υπάλληλοι της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής, καθώς και συνάδελφοί τους από τη Europol έπιασαν «δουλειά» στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτό το πλαίσιο πάντως μοιάζει αρκετά δύσκολο να προχωρήσει η εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων δίπλα στο υδροηλεκτρικό φράγμα των Κρεμαστών.

Μπρα ντε φερ Αμφιλοχίας – Αγρινίου ;

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρόλο που δεν προκύπτει επισήμως, πολλοί αποδελτιώνουν τις εξελίξεις και το παρασκήνιο της διαχείρισης του μεταναστευτικού στην περιοχή μας, ως ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Αμφιλοχία και Αγρίνιο για το ποιος θα πάρει το… μουτζούρη της δομής μεταναστών – προσφύγων. Η αλήθεια είναι ότι η δημοτική αρχή Αμφιλοχίας πιέστηκε να δεχθεί την λύση του Άγριλου και στην πίεση αυτή απάντησε με την αντιπρόταση για το Ορφανό Κρεμαστών. Μια πρόταση, που είναι αξιοσημείωτο πως έρχεται από το δήμαρχο Αμφιλοχίας, καθώς ο οικισμός του Ορφανού υπάγεται στη χωρική επικράτεια ενός άλλου δήμου, του δήμου Αγρινίου. Από την άλλη, η περίπτωση του παλιού στρατοπέδου στον Άγριλο, αν και είχε συζητηθεί και στο παρελθόν, αυτή τη φορά φαίνεται ότι προέκυψε, όταν στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε η περίπτωση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Αγρίνιο και απορρίφθηκε ασυζητητί από τη δημοτική αρχή Αγρινίου. Τουλάχιστον έτσι αποδελτιώνεται από πολλούς στην Αμφιλοχία… Ίσως γι’ αυτό ο δήμαρχος Αμφιλοχίας στις τοποθετήσεις του μιλά για «στοχοποίηση» της περιοχής.


«Όχι νέα Μόρια στον Άγριλο»
Έστειλαν μήνυμα και έπεται συνέχεια…
Συλλαλητήριο ενάντια στη δομή μεταναστών – προσφύγων
Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απειλούν κάτοικοι, φορείς και ο δήμος Αμφιλοχίας, αν η κυβέρνηση δεν λάβει το μήνυμα. Συζητούν μόνο για το 1% σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό, που είχε τεθεί από την κυβέρνηση. Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας κάλεσε τους βουλευτές του νομού με ένα «ναι» ή ένα «όχι» να πάρουν θέση. «Να παίξουν με ανοιχτά χαρτιά» ζήτησε ο δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας από τους βουλευτές και τον Περιφερειάρχη.

Με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων από την Αμφιλοχία, την Κατούνα και τις όμορες περιοχές πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής το συλλαλητήριο ενάντια στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων στο παλιό στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας.

Με συνθήματα όπως «Όχι νέα Μόρια στον Άγριλο», «ο Άγριλος ανήκει στους δημότες» οι κάτοικοι της περιοχής εναντιώθηκαν στην κυβερνητική απόφασηνα δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο χώρο ελεγχόμενη δομή που θα στεγάσει 720 μετανάστες και πρόσφυγες.

Στο συλλαλητήριο πάντως πέραν των αυτοδιοικητικών της περιοχής (δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι) δεν έδωσε το παρόν κάποιους από τους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου έστειλε το μήνυμα λέγοντας ότι η ειρηνική αλλά και δυναμική συνάθροιση των κατοίκων της περιοχής στέλνει μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση. «Όχι νέα Μόρια στον Άγριλο, όχι νέα προβλήματα στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή μας. Αν δεν το λάβουν το μήνυμα είναι δικό τους θέμα, εμείς όμως θα αντιδράσουμε πιο δυναμικά. Την επόμενη φορά το ραντεβού μας θα είναι στην Ιόνια οδό, θα είναι στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, θα είναι στην πλατεία Συντάγματος» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αμφιλοχίας.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στη απόφαση της κυβέρνησης δεν είναι ούτε ξενοφοβικοί, ούτε ρατσιστές, υπενθυμίζοντας πως το απέδειξαν τη δεκαετία του 1990 όταν περιοχή σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών από τα Βαλκάνια. Πρόσθεσε μάλιστα ο Γ. Κατσούλας πως «αν χρειαστεί να βάλουμε πλάτη, θα βάλουμε, αλλά σε αυτό που μπορούμε, σε αυτό που μας αναλογεί, το 1%. Και σε κάθε περίπτωση όχι σε δομή τέτοιου τύπου, γιατί όπως σχεδιάζεται αυτή η δομή, τη μία μέρα θα έχει χίλιους ανθρώπους την άλλη μέρα 3.000 και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει». Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας επανέλαβε τα επιχειρήματα του δήμου, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς (ο χώρος ανήκει στο δήμο) η ύπαρξη αρχαιοτήτων στο χώρο καθώς και του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (όπου μάλιστα πριν το συλλαλητήριο τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Κοσμά), τα σχέδια του δήμου για την δημιουργία θεματικού πάρκου στην περιοχή που είναι ενταγμένη στο καθεστώς Natura.

«Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας»

Αξιοσημείωτο ήταν και το κάλεσμα του δημάρχου Αμφιλοχίας προς τους βουλευτές του νομού να πάρουν θέση στο ζήτημα που έχει ανακύψει και να μην επιτρέψουν να γίνει αυτό το έγκλημα . «Καλέσαμε επανειλημμένως όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς παράγοντες του νομού μας από όλα τα κόμματα να μας συμπαρασταθούν ή τουλάχιστον να πάρουν θέση.Το τι θέση πήραν το γνωρίζετε μόνοι σας. Πείτε μας με απλά λόγια, με μία κουβέντα είστε υπέρ ή κατά της δημιουργίας αυτής της δομής.Όχι ψωμί στο ληστή και χαμπέρι στο χωροφύλακα… Σε αυτό τον αγώνα όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γ. Αποστολάκης τασσόμενος και αυτός με τη σειρά του υπέρ της ποσόστωσης του 1% που είχε τεθεί αρχικά από την κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι το θέμα του μεταναστευτικού δεν είναι τοπικό, αλλά συνολικό για τη χώρα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πάντως ο Γ. Αποστολάκης τόνισε ότι «η Δυτική Ελλάδα μπορεί να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες, όμως πρέπει να γίνει μία αρχή και η αρχή γίνεται από εκεί που υπάρχουν προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αχαΐα, υπάρχουν υποδομές, υπάρχει αστυνόμευση, υπάρχει υποδομή σε κτίρια». Ενώ η αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του οι δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας με τον περιφερειάρχη και τους βουλευτής να καθίσουν σε ένα τραπέζι για να υποδείξουν τα κατάλληλα σημεία και να… παίξουν, όπως χαρακτηριστικά είπε, με ανοιχτά χαρτιά.

Δήμος Αμφιλοχίας : Δεν δεχόμαστε με οποιοδήποτε αντάλλαγμα την παραχώρηση της δημοτικής έκτασης

Πάντως ο δήμος Αμφιλοχίας σε ανακοίνωσή του μετά το συλλαλητήριο αναφέρει πως δεν εκχωρεί μια έκταση που του ανήκει για να δημιουργηθεί ένα κολαστήριο ανθρώπινων ψυχών και να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο ο τόπος μας.

Και προσθέτει:

Ο Δήμος Αμφιλοχίας σχεδιάζει, και μάλιστα έχει ήδη εγγράψει κονδύλια προς την κατεύθυνση αυτή, να αξιοποιήσει την συγκεκριμένη έκταση με τη δημιουργία θεματικού πάρκου, αθλητικών κατασκηνώσεων, ναυταθλητικών εγκαταστάσεων στη λίμνη Αμβρακία και εγκαταστάσεων για μηχανοκίνητο αθλητισμό εντός του πρώην στρατοπέδου. Κάθε προσπάθεια ακύρωσης των δημοτικών σχεδιασμών που θα υπονομεύσει το μέλλον του τόπου, θα μας βρει απέναντί τους.

Ως Δήμος, αναγνωρίζουμε το μεγάλο εθνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας από τις αθρόες εισροές προσφύγων και είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Εάν η πολιτεία κάνει λόγο για 1%, τότε εμείς μπορούμε να αναλάβουμε την εγκατάσταση 170-180 ανθρώπων, οικογενειών Σύριων προσφύγων, αλλά σε καμία περίπτωση σε δομή τέτοιου τύπου όπως σχεδιάζουν.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν δεχόμαστε την παραχώρηση της συγκεκριμένης δημοτικής έκτασης, με οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Αυτό αποτελεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και ολόκληρου του λαού της Αμφιλοχίας.


Δημήτρης Παπαδάκης για την εφημερίδα Συνείδηση