Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Θα αντέξει το ίντερνετ; Συμβουλές για να παραμείνει γρήγορο

Απειλεί ο κορονοϊός το διαδίκτυο; Τι πρέπει να κάνουμε για να παραμείνει το ίντερνετ γρήγορο και λειτουργικό, όσο μένουμε σπίτι; Ένας ειδικός συμβουλεύει.
Ευρέως κυκλοφορεί, τα τελευταία 24ωρα, η φήμη ότι οι συνδέσεις του ίντερνετ στην Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσουν ζητήματα λειτουργίας, λόγω της υπερφόρτωσης.
Τι ισχύει τελικά; 
«Το δίκτυο είναι υπερφορτωμένο καθημερινά, από τις 9 έως τις 6 το πρωί. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο αρμόδιος επίτροπος ζήτησε να πέσει η ποιότητα του Netflix. Αυτό έγινε από χθες και ισχύει για 30 μέρες», επισημαίνει στο Sputnik ο Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ, Νίκος Βασιλάκος.
Ο νέος κορονοϊός φέρεται να έχει αντίκτυπο και στην πλατφόρμα του YouTube, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά, στις χώρες της ΕΕ την πιο υψηλή ποιότητα στα βίντεο, έχοντας ως στόχο την αποφυγή μιας πιθανής κατάρρευσης του δικτύου.
«Η πλειονότητα των χρηστών του διαδικτύου δουλεύει πλέον από το σπίτι. Αναμένουμε ότι το δίκτυο ενδέχεται να πέσει κάποια στιγμή. Για το λόγο αυτό οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι των υπηρεσιών έδωσαν δωρεάν GB για την εφαρμογή τους στην περίπτωση δυσλειτουργιών του διαδικτύου», εκτιμά ο Ν.Βασιλάκος.
Για την καλύτερη λειτουργία του διαδικτύου, δίνει μερικές συμβουλές:
Όσο μπορεί κάποιος να εργαστεί με δίκτυο 4G, να το προτιμήσει. «Το πρόβλημα θα λυνόταν από το 5G και τις κεραίες του, που δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα».
Χρήση καλωδίου. Να χρησιμοποιήσουμε το καλώδιο Ethernet για ενσύρματη σύνδεση, ώστε να αυξήσουμε την ταχύτητα και την ποιότητα.
Τηλεδιασκέψεις με ήχο. «Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για τηλεδιάσκεψη, η οποία συνήθως γίνεται με βίντεο. Η συμβουλή που έχουμε να δώσουμε σε όσους κάνουν τηλεδιάσκεψη, είναι να ξεκινούν με κλειστό το βίντεο, μόνο με ήχο. Αν δουν ότι έχουν τη δυνατότητα, από άποψη ταχύτητας, να ανοίγουν το βίντεο, τότε να το κάνουν. Στην αντίθετη περίπτωση, χάνουν και τον ήχο», τονίζει χαρακτηριστικά.
Παιχνίδια με μέτρο. Μια άλλη συμβουλή του είναι να γίνεται ορθολογική χρήση των ζωντανών παιχνιδιών στο διαδίκτυο και ειδικότερα να αποφεύγεται στο διάστημα κατά τις ώρες 09:00-18:00. Να μην «παρκάρουν» οι γονείς τα παιδιά σε ζωντανά διαδικτυακά παιχνίδια.
«Ελπίζω και εκτιμώ ότι υπάρχει σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας αν πέσει το διαδίκτυο», αναφέρει από την πλευρά του στο Sputnik, ο επιχειρησιακός αναλυτής Νίκος Αναγωστόπουλος. «Εκτιμώ ότι υπάρχει πάντως μια ισορροπία. Όσοι δεν δουλεύουν από το δίκτυο μιας εταιρείας δουλεύουν από τα οικιακά δίκτυα. Μένει να δούμε στην πράξη τι θα γίνει», καταλήγει.