H Αιτωλοακαρνανία δεν είναι νησί, αλλά είναι ευλογημένη με απέραντες αμμουδερές παραλίες, με βοτσαλωτούς γαλήνιους κολπίσκους, μέρη μακριά από την πολυκοσμία, ήσυχα ψαροχώρια με θέα το Ιόνιο πέλαγος, ακόμη και ακτές με δυνατή μουσική και όλα τα καλούδια που μπορούν να προσφέρουν τα κοσμοπολίτικα beach bars.
Η αυθεντικότητα και συγχρόνως απλότητα της φύσης, οι φιλόξενοι άνθρωποι, οι θησαυροί του βυθού, η αντίθεση βουνό με θάλασσα, η αύρα του Ιονίου, οι ντόπιες γεύσεις και οι διαμαντένιες παραλίες δημιουργούν ένα αριστούργημα, που συμπυκνώνεται κατά το μήκος της ακτογραμμής του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Όσοι αγαπούν τις απάνεμες και ήρεμες διακοπές, τις ευωδιές των βοτάνων και τα καθάρια αθόλωτα νερά, φεύγουν με τις καλύτερες αναμνήσεις από τα γραφικά λιμανάκια.
Φέτος το καλοκαίρι κοπιάστε στις σαγηνευτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας!
Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας
Πάλαιρος
Η Πάλαιρος, βρίσκεται ανάμεσα από τον Μύτικα και την Βόνιτσα και βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος, γεγονός που την μετατρέπει σε μια φανταστική ευκαιρία για τους ντόπιους λουόμενους ή ακόμη και για τουρίστες από την Ιταλία, την Αγγλία και την Ολλανδία.
Το σήμα κατατεθέν της Παλαίρου είναι οι παραλίες οι οποίες γίνονται πόλος έλξης κατά τους θερινούς μήνες και αποτελούν την σημαντικότερη πηγή εσόδων για τους κατοίκους.
Οι οπαδοί των υποβρύχιων καταδύσεων μπορούν να απευθυνθούν στο diving centre για να θαυμάσουν τον βυθό του Ιονίου, ενώ είναι ένα ιδανικό μέρος για άτομα που θέλουν να «δαμάσουν» τη θάλασσα του Ιονίου, σερφίστες, από αρχάριους έως έμπειρους.
Το λιμανάκι είναι μια εύκολη λύση για μια γρήγορη βουτιά αλλά για αυτούς που δεν βαριούνται ακολουθούν οι καλύτερες ακτές του νομού.
Πογωνιά
Πρώτη στάση Πογωνιά. Μια μοναδικής ομορφιάς παραλία η οποία έχει την ιδιαιτερότητα ότι βρέχεται σε ακτίνα 1500 μέτρων. Φανταχτερά χρώματα, κρυστάλλινα νερά και o Molos beach bar με τα δροσερά κοκτέιλ, τα παγωτά και τα διάφορα σνακ συνθέτουν το σκηνικό για ξεχωριστές καλοκαιρινές μίνι διακοπές.
Βαρκό
Συνεχίζοντας θα «πέσετε» πάνω στη παραλία Βαρκό που ενδείκνυται για όσους θέλουν να περάσουν μια μικρή και ήσυχη περίοδο διακοπών. Στην ίδια παραλία υπάρχουν και εξοχικές κατοικίες, ενώ στον υπήνεμο όρμο αγκυροβολούν συχνά ιστιοφόρα.
Βαθυαβάλι
Αυτοί που δεν θα βαρεθούν να κάνουν 12 χιλιόμετρα από την Πάλαιρο θα ανταμειφθούν με τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά του Ιονίου σε συνδυασμό με την απλότητα που διαπνέει το τοπίο.
Άμμος, άπλα, πανδαισία χρωμάτων, τουριστικά σκάφη και η θέα προς το ξερονήσι μαγεύουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη που βουτώντας στο Βαθυαβάλι δεν θέλει λεπτό να βγει έξω.
Το Βαθυαβάλι, μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αποκομμένο και όχι ευρέως γνωστό, με τα τελευταία χρόνια να προσελκύει χιλιάδες κόσμου και δικαίως να αποκαλείται ως η ομορφότερη παραλία της Αιτωλοακαρνανίας.
Εκεί, για να απολαύσετε το μπανάκι σας καθίστε στις ξαπλώστρες που διαθέτει το Βαθυαβάλι beach bar και παραγγείλετε μια πεντανόστιμη ποικιλία, ή δροσιστείτε με μια παγωμένη μπύρα ή κοκτέιλ.
Βόνιτσα
Το «μπαλκόνι» του Αμβρακικού κόλπου, η παραλιακή κωμόπολη της Βόνιτσας φέρει τον απόηχο μιας άλλης εποχής που κινείται ακόμη και σήμερα σε άλλους ρυθμούς. Στο λιμανάκι, στη «σκιά» του εμβληματικού βενετσιάνικου κάστρου, θα αντικρίσετε ένα απείρου κάλλους φυσικό τοπίο, με την ήπια τουριστική ανάπτυξη και τη φιλική ατμόσφαιρα, να την καθιστούν ελκυστικό προορισμό για μια μονοήμερη εκδρομή.
Η παραλία στο λιμάνι, η παραλία του Σωτήρα και η παραλία της Παναγιάς ή ακόμη και η παραλία Σάλτινη, στην είσοδο της Βόνιτσας, θα σου προσφέρουν τα απαραίτητα για μια στιγμή δροσιάς μέσα στο κάμα του καλοκαιριού. Oι μικρές παραλίες της Βόνιτσας είναι καταγάλανες, με ρηχά νερά και σίγουρα αξίζει τον κόπο μια σύντομη στάση για μια δροσιστική βουτιά.
Δήμος Μεσολογγίου
Κρυονέρι
Απέναντι από την Πάτρα και λίγα χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι, στους πρόποδες του όρους Βαράσοβα, «κρύβεται» το ειδυλλιακό Κρυονέρι, γεγονός που την κάνει πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμου κατά τους μήνες του καλοκαιριού.
Το Κρυονέρι πήρε το όνομά του από τις άφθονες φυσικές πηγές της περιοχής που πηγάζουν από τα βράχια της Βαράσοβας, όπως η πηγή της Γλύφας με τα πιο κρύα νερά που υπάρχουν.
Κάθε χρόνο αποτελεί μια από τις κορυφαίες τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να απολαμβάνουν την όμορφη θάλασσα και την καθαρή αμμουδιά που έχει μήκος περίπου 3 χλμ.
Στη παραλία υπάρχει και λιμάνι με κότερα με τους τουρίστες να «δένουν» για να απολαύσουν τα νερά, την νυχτερινή βόλτα και τις όμορφες ταβέρνες που προσφέρουν υπέροχα φαγητά και φρέσκα ψάρια.
Εμείς σας προτείνουμε το Φύκι beach bar όπου μπορείτε να συνδυάσετε τη βουτιά με ένα καφεδάκι ή να τσιμπήσετε ένα σνακ ή να γευτείτε το φοβερό παγωτό του πάντα με την καλύτερη μουσική που θα σας κρατά συντροφιά ακόμη και μετά το ηλιοβασίλεμα.
Τουρλίδα
Πρόκειται για μια λουρονησία 5 χιλιομέτρων όπου μπορείτε να φτάσετε ακόμη και με ποδήλατο κάνοντας μια ενδιάμεση στάση στα ιαματικά λουτρά της Αγίας Τριάδας.
Ο λιμναίος παραθεριστικός οικισμός παίρνει το όνομά του από τα θαλασσινά πουλιά (τουρλίδες) που υπήρχαν εκεί. Συνορεύει με τη Μαύρη Αλυκή και το νησάκι της Κλείσοβας, ενώ έχει μέτωπο στον Πατραϊκό κόλπο και αποτελεί μια πρώτης τάξεως καλοκαιρινής εξόρμησης για τους ντόπιους και τους επισκέπτες του Μεσολογγίου.
Λούρος
Η απέραντη ανοιχτόχρωμη αμμουδιά, ο μοναδικός προστατευόμενος υδροβιότοπος καθώς και η οργανωμένη πλαζ αποτελούν πόλο έλξης κατά τους θερινούς μήνες!
Ο Λούρος βρίσκεται 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Νεοχωρίου και αποτελεί μια από τις καλύτερες παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και από τις μεγαλύτερες της Ελλάδος με μήκος 17 χιλιόμετρα!
Η αμμώδης παραλία προστατεύεται από το 1974 από τη Σύμβαση RAMSAR, γεγονός που πιστοποιεί τη μοναδικότητα και την αδιαμφισβήτητη αξία του τόπου ως βιότοπου και χώρου οικολογικά ομοιότυπου με τον υγροβιότοπο του Μεσολογγίου.
Κάθε καλοκαίρι, χιλιάδες κόσμου από την Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο, επισκέπτονται τον Λούρο και τα στιλάτα μαγαζιά του. Οι νέοι μπορούν να απολαύσουν τις υπηρεσίες των μοντέρνων beach bars, ενώ οι γονείς μπορούν με ασφάλεια να χαρούν ένα ποτό ή ένα φαγητό όσο τα παιδιά παίζουν στα ρηχά νερά της αμμουδιάς.
Εάν στρίψετε στην αριστερή πλευρά του Λούρου το Ammos beach bar παρέχει καλαίσθητους χώρους ανάπαυσης και διαθέτει νόστιμες ποικιλίες με ουζάκι ή μπυρίτσα. Εάν ο δρόμος σας φέρει στη δεξιά πλευρά της απέραντης παραλίας, το Sunrise beach bar είναι αυτό που ψάχνετε για ένα χαλαρό μεσημέρι.
Διόνι
Το Διόνι διαθέτει μια άγρια ομορφιά, άγρια άλογα, ελεύθερες αγελάδες και θυμίζει έντονα το «Man with no name» με τον Clint Eastwood. Όπως καταλάβατε, στο Διόνι τον πρώτο λόγο έχει η… άγρια φύση, γεγονός που εξιτάρει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Η παραλία απέχει περίπου 17 χιλιόμετρα από την Κατοχή, μια διαδρομή μέσα από τον κάμπο και αρχαίες Οινιάδες. Στο βόρειο μέρος της παραλίας βρίσκονται οι εκβολές του Αχελώου και άνετα μπορεί κανείς να διακρίνει το νησί Οξειά και το νησί Μακρή που επάγονται στις Εχινάδες Νήσους.
Λίγο το μαγευτικό τοπίο, λίγο το μαγάζι του «Ναυαγού» και λίγο οι ευνοϊκές συνθήκες για kitesurfing ή windsurfing, είναι οι κύριοι λόγοι που το Διόνι Κατοχής προσελκύει κόσμο από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και από Τσεχία, Αγγλία, Γερμανία.
Δήμος Αμφιλοχίας
Πλαζ Αμφιλοχίας
Σε απόσταση αναπνοής από τα γραφικά ταβερνάκια, βρίσκεται η πλαζ με το ψιλό βότσαλο όπου μπορείς να απολαύσεις ένα μπανάκι που θα σου… ανοίξει την όρεξη. Θα βρείτε οργανωμένες ακτές με ξαπλώστρες, ομπρέλες, αποδυτήρια και ότι άλλο χρειάζεστε για άνεση, χαλάρωση, διασκέδαση και ψυχαγωγία. Η Αμφιλοχία έχει την δική της παραλία με φόντο τον Αμβρακικό κόλπο και δεν έχει να ζηλέψει πολλά από εκείνες του Ιονίου.
Μπούκα
Παραδώσου στο απέραντο γαλάζιο και άφησε το γραφικό ψαροχώρι με τα εκπληκτικά ταβερνάκια να σου χαρίσουν μια αξέχαστη εμπειρία. Μην ξεχάσεις να απολαύσεις ψάρι που σπαρταράει, αλλά και την ξακουστή γάμπαρη του Αμβρακικού. Έτσι, στον δρόμο για τα Ιωάννινα ή το αντίθετο, κάντε μια παράκαμψη στην Αμφιλοχία και επισκεφθείτε την λιτή και απέριττη Μπούκα.
Κατάφουρκο
Στον ίδιο δρόμο και λίγο πριν το Μενίδι επιβάλλεται μια στάση στο Κατάφουρκο. Η συνεχόμενη βοτσαλωτή ακτογραμμή του ομώνυμου οικισμού, καθώς και οι υπηρεσίες από ταβέρνες και ενοικιαζόμενα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια μίνι οικογενειακή εξόρμηση. Όχι, πως δεν προσφέρετε για ζευγαράκια και ένα ρομαντικό γεύμα με θέα τον Αμβρακικό.
Μενίδι
Το Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Αμβρακικού κόλπου και αγγίζει τα όρια του. Αποτελεί ένα όμορφο καλοκαιρινό θέρετρο για τους ζεστούς μήνες με την παραλία του να γίνεται πόλος έλξης για μπανάκι ή για το ηλιοβασίλεμα στον Αμβρακικό.
Η παραλία διαθέτει καφετέριες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ψαροταβέρνες που σερβίρουν φρέσκα θαλασσινά και φυσικά τη διάσημη γαρίδα ή γάμπαρη Αμβρακικού. Το Μενίδι προσφέρεται για ιστιοφόρα και σκάφη αναψυχής που συνθέτουν ένα φανταστικό σκηνικό με ξένους επισκέπτες μαγεμένους από τα παιχνίδια της φύσης.
Δήμος Ξηρομέρου
Πλαζ Αστακού
Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Αστακού, τουρίστες που έχουν δέσει εκεί ή που διαμένουν σε καλαίσθητα ξενοδοχεία, κατεβαίνουν στην όμορφη πλαζ για μια γρήγορη δροσιστική βουτικά στα νερά του Ιονίου.
Αν και «όλα τα λεφτά» είναι οι παραλίες στο δρόμο προς Μύτικα, ωστόσο η εύκολη λύση της πλαζ δίπλα στο λιμανάκι ή ο Χοβολιός με το ψιλό βοτσαλάκι, τις ξαπλώστρες και τα μεζεδάκια συμβάλλουν για λίγες ώρες ξεγνοιασιάς.
Μαραθιάς
Εξω από τον Αστακό, απλώνεται η όμορφη παραλία του Μαραθιά που βρέχεται από τα πεντακάθαρα νερά του Ιονίου. Λίγη υπομονή στη δύσκολη διαδρομή και θα ανταμείφθειτε από τον μικρό κολπίσκο και τη σκιώδη πλαζ που προτιμάτε από οικογένειες που στήνουν ένα μικρό εξοχικό κάθε καλοκαίρι, αλλά και νέους που στήνουν τη σκηνή τους και ξεκαλοκαιριάζουν υπό το τετέρισμα των τζιτζικιών.
Ασπρογυάλι
Δίπλα, υπάρχει ακόμη μία ερημική παραλία, σε ένα κολπάκι με βότσαλο και θέα το μακρόστενο νησάκι του Κάστου. Ο άσπρος γυαλός – εξού και το όνομα – σε συνδυασμό με τα βαθύσκιωτα δέντρα είναι ό,τι πρέπει για τους λάτρεις της ησυχίας.
Βελά
Κάθε καλοκαίρι επικρατεί πανικός από τους εκατοντάδες τουρίστες που φτιάχνουν ένα μικρό χωριό με τα τροχόσπιτά τους για να περάσουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Ενδείκνυται για ελεύθερο κάμπινγκ και οι λάτρεις της φύσης μπορούν να συνδυάσουν θάλασσα και βουνό, κολύμπι, ψάρεμα, θαλάσσια σπορ και ροματικούς περιπάτους.
Αγριλιά
Σημείο αναφοράς στον ανάμεσα από Αστακό και Μύτικα, καθώς συγκαταλέγεται στις πιο όμορφες και καθαρές παραλίες της περιοχής μας. Εντύπωση προκαλούν τα απολιθωμένα όστρακα στους βράχους της.
Παλιόβαρκα
Λίγο έξω από τον Μύτικα, η Παλιόβαρκα ανεβαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια γνωρίζοντας τεράστια τουριστική ανάπτυξη. Το ξέξασπρο βότσαλο πλαισιώνουν ξαπλώστρες, ωραία ταβερνάκια, αλλά και πολυτελείς καταλύματα. Εάν φτάσετε έως τον Μύτικα είναι αμαρτία να μην απολαύσετε μια βουτιά στο Ιόνιο με θέα το «ηφαίστειο», τον νοσταλγικό Κάλαμο.
Μύτικας
Χτισμένος σ’ ένα μυτερό κομμάτι γης, ο Μύτικας που εισχωρεί στα νερά του Ιονίου, στη δυτική ακτή της Ακαρνανίας, μεταξύ Αστακού και Βόνιτσας, αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση διακοπών για αυτούς που αναζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση.
Η πλαζ δε λέει πολλά, αλλά με αφετηρία τον γραφικό Μύτικα μπορεί κανείς να επισκεφτεί με καΐκι τα νησιά Κάλαμο και Καστό ή να νοικιάσει από τη Nemo ένα ταχύπλοο σκάφος (χωρίς δίπλωμα) και να ταξιδέψει μέσα στο Ιόνιο προσεγγίζοντας τις ακτές σε Μεγανήσι, Λευκάδα και Ιθάκη.
Δήμος Ναυπακτίας
Ψανή
Σε απόσταση αναπνοής από τη Ναύπακτο και δυτικά του ιστορικού κέντρου της πόλη βρίσκεται η παραλία της Ψανής, βραβευμένη με «Γαλάζια Σημαία για το 2018, που θα σας μαγέψει με τα κρυστάλλινα νερά της.
Σε μήκος περίπου 5 χιλιομέτρων, απλώνεται μια βοτσαλωτή οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες αλλά και εστιατόρια, παραδοσιακές ή σύγχρονες πανσιόν ή κτήρια με ενοικιαζόμενα δωμάτια που καλύπτουν τις ανάγκες όλων των επισκεπτών.
Γρίμποβο
Στο ανατολικό μέρος της πόλης θα «πέσετε» στη παραλία Γρίμποβο, επίσης βραβευμένη με «Γαλάζια Σημαία» για το 2018, όπου τα πλατάνια φτάνουν μέχρι την ακτή και χαρίζουν απλόχερα τον ίσκιο τους στους λουόμενους. Επίσης, διαθέτει άριστες υποδομές, ώστε ο επισκέπτης να περάσει μια ξεκούραστη και δροσιστική μέρα δίπλα στη θάλασσα και ιδιαίτερα για τους γονείς που μπορούν να επιβλέπουν τα παιδιά τους στη παιδική χαρά από τα γραφικά ταβερνάκια.
Αντίρριο
Στη σκιά της Γέφυρας Ρίου-Αντιρίου και του μεσαιωνικό κάστρου δεσπόζει το Αντίρριο και η πλαζ του που προτιμάται από τους ντόπιους, τους αβίαστους περαστικούς ή τους Πατρινούς που ψάχνουν μια ήρεμη παραλία.
Στο Αντίρριο θα βρείτε εύκολα πάρκινγκ, θα φάτε φαγητό από νοικοκυρεμένα μαγαζάκια , θα κάνετε βόλτα με ποδήλατο, θα περπατήσετε αλλά και θα αγναντέψετε τον πατραϊκό κόλπο.
Μακύνεια
Στο τέλος του χωριού, η όμορφη παραλία της Μακύνειας διαθέτει απεριόριστη θέα στον Πατραϊκό κόλπο και στη Γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου.
Στο γραφικό λιμανάκι θα συναντήσετε όμορφες ψαροταβέρνες και beach bar, ενώ σε απόσταση αναπνοής και μέσα στο χωρίο μπορείτε βρείτε ψιλικατζίδικο και αρκετές επιλογές για φαγητό ή καφέ.
Κάτω Βασιλική
Μια ακόμη ακτή της Αιτωλοακαρνανίας που βραβεύτηκε με «Γαλάζια Σημαία» είναι η Κάτω Βασιλική που επιβεβαιώνει την διάκρισή της με την ρομαντική πλαζ και τα εντυπωσιακά ταβερνάκια. Το παραθαλάσσιο χωριό αποτελεί ένα διαχρονικό τουριστικό θέρετρο για τους λάτρεις του απλού, του χαλαρού και του ήρεμου τρόπου διακοπών.
Χιλιαδού
Το γεγονός ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Ναύπακτο, θεωρείται μια από τις διασημότερες παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας και ας επάγεται στο νομό Φωκίδας.
Η εύφορη γη πάνω στην οποία θεμελιώθηκε και τα νερά του Κορινθιακού Κόλπου που τη καταβρέχουν προσδίδουν στην Χιλιαδού μια ξεχωριστή χροιά. Αποτελεί ένα μικρό καταφύγιο για τα ψαροκάικα, ενώ η αμμουδένια παραλία μήκους 2χλμ. χαρίζει στον τόπο μια ανερχόμενη τουριστική κίνηση και υποδομή προσελκύοντας παράλληλα επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδος, αλλά και του εξωτερικού.
Η Χιλιαδού διαθέτει ξενοδοχεία, ψαροταβέρνες, beach bar και καφέ που προσφέρονται για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του επισκέπτη και του παραθεριστή. Εμείς προτιμούμε το Pure beach bar για τις μουσικάρες, το εκπληκτικό προσωπικό και το μοναδικό μενού που έχει όλα όσα χρειάζεσαι για να απολαύσεις ένα ζεστό μεσημέρι του καλοκαιριού.
Δημοσίευμα στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία»
Τεύχος 2 | Ιούλιος – Αύγουστος 2018
Τεύχος 2 | Ιούλιος – Αύγουστος 2018