Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Μια μέρα με το Θανάση Παλούκη: Από τους πάγκους της λαϊκής στο οικογενειακό κτήμα στην Αμφιλοχία

Μια μέρα με το Θανάση Παλούκη: Από τους πάγκους της λαϊκής στο οικογενειακό κτήμα στην Αμφιλοχία: Από μικρό παιδί μου άρεσε να σταματάω στους πάγκους με τα φρούτα και τα λαχανικά στις λαϊκές αγορές. Κάθε φορά που ταξιδεύω είτε για διακοπές, είτε για κάποιο επαγγελματικό ταξίδι, τυχαίνει να βρεθώ πάντα σε κάποια λαϊκή αγορά. Θες σύμπτωση, θες επιδίωξη; Νομίζω όμως ότι έχουν γίνει ασυναίσθητα κομμάτι της ζωής μου.

Το ίδιο συνέβη και πέρσι όταν βρέθηκα για δύο ημέρες στην Αμφιλοχία όπου είχα την τύχη να γνωρίσω τον Θανάση Παλούκη. Στάθηκα μπροστά στον πολύχρωμο πάγκο του που είχε κατακόκκινες ντομάτες, μπάμιες, φασολάκια, πιπεριές, λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια κ.α.
Ο Θανάσης στεκόταν πίσω από τον πάγκο χαμογελαστός και μέσα σε πέντε λεπτά συνομιλίας μαζί του, μου πρότεινε αμέσως να με ξεναγήσει στο αγρόκτημά του, που βρίσκεται στο Δρυμό Βόνιτσας στη Θέση Παλιονήσι.


Έτσι, αφού έκανα μια πρώτη βόλτα στη πόλη της Αμφιλοχίας για να τη γνωρίσω καλύτερα, επέστρεψα στη Λαϊκή αγορά όπου είχαμε δώσει ραντεβού, για να πάμε στο αγρόκτημα το οποίο βρίσκεται εκεί που ήταν κάποτε το Αρχαίο Θύρρειο.
Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν έμαθα από τον Θανάση ότι το αρχαίο Θύρρειο εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή τον 4ο αι. π.Χ. και μάλιστα κατά περιόδους υπήρξε έδρα του Κοινού των Ακαρνάνων. Επίσης το 167 π.Χ. φαίνεται να ανακηρύχθηκε επίσημα, η τρίτη κατά σειρά και τελευταία, πρωτεύουσα του Κοινού των Ακαρνάνων.
«Το αγρόκτημά μας είναι 200 στρέμματα. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση στην οποία εργαζόμαστε όλα τα αδέλφια. Είμαστε τέσσερις. Εγώ, ο Ηλίας, ο Γεώργιος και ο Δημήτριος» μου λέει και συμπληρώνει: « Σε αυτά τα 200 στρέμματα έχουμε κηπευτικά χειμωνιάτικα και καλοκαιρινά, διαθέτουμε 6,5 στρέμματα σύγχρονες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, 150 στρέμματα δενδρώδεις καλλιέργειες – βρώσιμες ελιές Kαλαμών, Χαλκιδικής και Xοντροελίες, διαθέτουμε πορτοκαλιές καλοκαιρινές και χειμωνιάτικες, Λεμονιές, και Μανταρινιές χειμωνιάτικες και καλοκαιρινές και Βερικοκιές και προσεχώς Νεκταρίνια και Ροδάκινα».
Περπατώντας μέσα στο αγρόκτημα με τον Θανάση μου εξηγούσε ότι όλα αυτά τα προϊόντα τα πουλούν στις λαϊκές αγορές της Λευκάδας, της Βόνιτσας, της Αμφιλοχίας, του Αγρινίου και της Κατούνας. « Εκτός από τις λαϊκές αγορές προμηθεύουμε τον αγροτικό συνεταιρισμό Ακτίου αλλά και εμπόρους στο Αγρίνιο».
Στο τέλος της διαδρομής μας, ο Θανάσης με ξενάγησε στην μονάδα αγροτουρισμού που διαθέτει 4 γκαρσονιέρες με πισίνα και καταπράσινο κήπο. Επίσης μέσα στο Κτήμα υπάρχει και και ταβέρνα (μπορείτε να το βρείτε και διαδικτυακά ως ktimapalouki.gr)

 «Η μονάδα διαθέτει στεγαζόμενη αίθουσα εκδηλώσεων όπως βλέπεις είναι διαμορφωμένη σε δυο χώρους μεγάλα επίπεδα τα οποία χωρίζουν λιθόκτιστα τοιχία διακοσμημένα με φοίνικες, τριανταφυλλιές και καταπράσινο γκαζόν» μου εξηγεί.

«Το Κτήμα Παλούκη διαθέτει δυο μοντέρνους στεγασμένους χώρους, αμφιθεατρική αίθουσα 1200 ατόμων και στεγάζομενο χώρο 800 ατόμων. Διαθέτει επίσης και δύο εξωτερικούς χώρους, τον νέο αμφιθεατρικό χώρο 2000 ατόμων με πισίνα και με σιντριβάνια και έναν με μικρή πισίνα 200 ατόμων, οι οποίοι βρίσκονται σε αρμονία με τους πανέμορφους κατάφυτους κήπους».
Ρώτησα το Θανάση ποια είναι τα κύρια προβλήματά που αντιμετωπίζουν και μου απάντησε: « Εδώ στη περιοχή έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη άρδευση καθώς όλο το νερό από τα ποτάμια πέφτει στη θάλασσα. Πρέπει να γίνει ένα φράγμα. Πιστεύω ότι είναι μονόδρομος η επένδυση στη πράσινη ανάπτυξη».



 «Τέλος θέλω να προσθέσω ότι αυτή τη περίοδο κοιτάζουμε λόγω αδιάθετων προϊόντων να συνεργαστούμε με εταιρίες του εξωτερικού», καταλήγει.
Χτες, ένα χρόνο μετά τη γνωριμία μας, κάλεσα τον Θανάση για να του πω καλά αποτελέσματα στις πανελλήνιες εξετάσεις. Παρ’ ότι είναι σχεδόν 50 ετών αποφάσισε πριν τέσσερα χρόνια να μπει στο Εσπερινό Λύκειο Πρεβέζης με σκοπό να μπει στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής στην Άρτα.