Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα (ΤΠ) για το 2021

 


Η Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα (ΤΠ) για το 2021 (που ψηφίστηκε από την Δημοτική Αρχη και τις παρατάξεις ΚΥΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ στο ΔΣ που πραγματοποιήθηκε στις 25/01/2021), γιατί αποτυπώνει και σε επίπεδο τεχνικών έργων, την αντιλαϊκή στρατηγική που υλοποιείται και σε καμιά περίπτωση δεν απαντά στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες των κατοίκων, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και των αυτοαπασχολούμενων του δήμου μας.

Είναι πολύ πίσω από το να καλύψει κρίσιμες ελλείψεις σε υποδομές, όπως είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, τα επαρκή σχολεία, τη δωρεάν πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, τα τεχνικά έργα (αρδευτικά, υδρευτικά, εγγειοβελτιωτικά κλπ.) που έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίοι αγροτοκηνοτρόφοι καθώς αποτελούν βασικό όρο για να συνεχίσουν να παράγουν και να μείνουν στα χωριά τους οι νέοι άνθρωποι.
Το ΤΠ δεν εκφράζει καμιά διάθεση διεκδίκησης από την κεντρική κυβέρνηση. Αποδέχεται δηλαδή την τεράστια περικοπή των πόρων, που έγινε από όλες τις κυβερνήσεις προς τους δήμους, κάτι που αποτυπώνεται πλήρως στο ΤΠ του 2021.
Στα πλαίσια αυτά η κρατική χρηματοδότηση για τους δήμους σε σχέση με το 2009 στην αφετηρία της κρίσης έχει μειωθεί πάνω από 70%. Η παραπάνω εικόνα είναι παραδεκτή από την Δημοτική Αρχή(ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), τη παράταξη της ΝΔ και τη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως κανένας τους δεν έχει ως αίτημα την επάνοδο της χρηματοδότησης στα επίπεδα του 2009 που ως μέγεθος και τότε δεν κάλυπτε τις ανάγκες των δήμων. Όλοι προβάλλουν και υπερασπίζονται την επιχειρηματική δράση και την ανταπόδοση ως μονόδρομο.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα, όπως και γενικά οι κατευθύνσεις της Δημοτικής Αρχής, δεν είναι άσχετο και ανεξάρτητο, όπως υποστηρίζεται επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την κεντρική πολιτική. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της ΕΕ, η οποία εξειδικεύεται στη Βουλή από την τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνολικά από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ στηρίζεται και υλοποιείται από Περιφέρειες και Δήμους.
Φαίνεται καθαρά ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση ουσιαστικής διεκδίκησης από την κεντρική κυβέρνηση, ότι γίνεται απόλυτα αποδεκτή η πολιτική της τεράστιας περικοπής των πόρων των δήμων και η λογική ότι αν ο δήμος θέλει έργα ας φορολογήσει τους δημότες ακόμα παραπάνω.
Συνεχίζεται η πολιτική της υποχρηματοδότησης, του μειωμένου και κακοπληρωμένου προσωπικού, της συρρίκνωσης των υπηρεσιών. Οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες: έργα βιτρίνας (όπως πχ μια πληθώρα αναπλάσεων) και αναπτυξιακά σχέδια που θα είναι κερδοφόρα μόνο για μια χούφτα ιδιώτες και θα κοστίσουν χρυσάφι στη λαϊκή οικογένεια, ενώ απουσιάζουν έργα ουσίας απαραίτητα για το Δήμο.
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα για μια ακόμα χρονιά βλέπουμε έργα αποκατάστασης των ζημιών που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και επί της ουσίας ελάχιστα στην κατεύθυνση των έργων αντιπλυμμηρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης. Είναι ελάχιστα τα έργα πχ για τις τοπικές κοινότητες, όπως αγροτικοί δρόμοι με τακτική και ολοκληρωμένη συντήρηση σε συνδυασμό με αντιπλημμυρικά έργα που θα εξασφαλίζουν ότι δε θα καταστρέφονται με την πρώτη βροχή.
Επίσης όλες αυτές οι μελέτες που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα, με τα αρκετά μεγάλα ποσά, συντηρούν την υποστελέχωση και η διάλυση Δημοτικών υπηρεσιών και τον παροπλισμό έμπειρου προσωπικού. Οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να σχεδιάζουν, να μελετούν και να υλοποιούν τα έργα με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Χρειάζεται να διεκδικηθεί εξοπλισμός, μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση από το κράτος και όχι να συνεχιστεί αυτή η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων .
Γενικά δεν υπάρχει στο Τεχνικό Πρόγραμμα σχέδιο και συνεκτικός ιστός των έργων με βάση προτεραιότητες, οι οποίες πρέπει να είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών. Την ίδια στιγμή βέβαια τα έργα αποτελούν πηγή κερδοφορίας των εργολάβων αφού διασφαλίζεται οτι θα εισπράξουν τα κονδύλια από τα διάφορα προγράμματα, κονδύλια που στο μεγαλύτερο μέρος πληρώνονται από το λαό είτε με εξόφληση δανείων (όπως ο Φιλόδημος), είτε με τα ανταποδοτικά τέλη, είτε ακόμα και με τη μειωμένη χρηματοδότηση από ΚΑΠ, εφόσον το 95% των φορολογικών εσόδων του κράτους προέρχεται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Είναι ανάγκη η πραγματοποίηση έργων με κεντρικό σχέδιο. Με στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου και τη σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών. Έργων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, δωρεάν για το λαό, με χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση
Για τους παραπάνω λόγους η Λαϊκή Συσπέιρωση καταψηφίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021.



Νώντας Μωραΐτης,
Δημοτικός σύμβουλος,
επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΚΤΙΟΥ - ΒΟΝΙΤΣΑΣ