Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Κίνα: Ξεχάστε τα τεστ από τη… μύτη – Πιο αποτελεσματικά τα πρωκτικά

Το Πεκίνο χρησιμοποιεί πλέον πρωκτικά επιχρίσματα για να κάνει τεστ στους κατοίκους για κορονοϊό. Πρόκειται για μια μέθοδο που ειδικοί επιστήμονες της Κίνας αναφέρουν ότι είναι πιο ακριβής και αυξάνει τις πιθανότητες εντοπισμού του ιού.
Για τη συλλογή των δειγμάτων νουκλεϊνικού οξέος, η μπατονέτα θα πρέπει να εισαχθεί περίπου 2 έως 3 εκατοστά στο ορθό του ατόμου και να περιστραφεί για αρκετές φορές. Μετά την ολοκλήρωση της κίνησης δύο φορές, αφαιρείται και τοποθετείται με ασφάλεια μέσα σε ένα δοχείο δείγματος, όπως ακριβώς γίνεται με τα επιχρίσματα από τη μύτη ή το στόμα. Η όλη διαδικασία λέγεται ότι διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα.
Η κινεζική πρωτεύουσα άρχισε να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη μέθοδο ανίχνευσης πιο συχνά κατά τη διάρκεια μαζικών τεστ, που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από την θετική διάγνωση για ένα εννιάχρονο αγόρι.
Από τις 17 Ιανουαρίου, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια κάτοικοι στις τρεις περιφέρειες του Πεκίνου έκαναν τεστ για τον κορονοϊό σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές.
Πάνω από 1.000 άτομα και μαθητές στο σχολείο του 9χρονου, υποβλήθηκαν επίσης σε διάφορα τεστ, συμπεριλαμβανομένων και των πρωκτικών επιχρισμάτων, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Τα πρωκτικά επιχρίσματα έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα για τη τεστ κορονοϊού από πέρυσι, αλλά η μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως σε ομάδες στα κέντρα καραντίνας λόγω της ταλαιπωρίας για τον ασθενή, σύμφωνα με έναν Κινέζο εμπειρογνώμονα ελέγχου ασθενειών. Μιλώντας στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι CCTV το Σάββατο, ο Li Tongzeng από το νοσοκομείο του Πεκίνου You’an είπε ότι ο κορονοϊός θα επιβιώσει περισσότερο στον πρωκτό ή στα περιττώματα από αυτά τα δείγματα που λαμβάνονται από τον λαιμό και τα ρινικά επιχρίσματα.
«Βρήκαμε ότι ορισμένοι ασυμπτωματικοί ασθενείς τείνουν να αναρρώνουν γρήγορα. Είναι πιθανό ότι δεν θα υπάρχει ίχνος του ιού στο λαιμό τους μετά από τρεις έως πέντε ημέρες», σημείωσε ο Λι.
«Αλλά ο ιός διαρκεί περισσότερο στα δείγματα που λαμβάνονται από την πεπτική οδό και τα περιττώματα του ασθενούς, σε σύγκριση με αυτά που λαμβάνονται από την αναπνευστική οδό. «Εάν κάνουμε πρωκτικά επιχρίσματα για τεστ νουκλεϊκών οξέων, θα αυξήσει τα ποσοστά ανίχνευσης των ασθενών και θα μειώσει την πιθανότητα μιας χαμένης διάγνωσης», ισχυρίστηκε ο ειδικός.

Σάλος στα social media
Στο διαδίκτυο, οι αντιδράσεις κυμαίνονται σήμερα από τον φόβο μέχρι τον χλευασμό. «Ανακουφισμένος που επέστρεψα στην Κίνα!», γράφει ένας χρήστης του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

«Δεν είναι υπερβολικά οδυνηρό, όμως είναι ασφαλώς σούπερ ταπεινωτικό», εκτιμά ένας άλλος. Μερικοί που έχουν ήδη υποστεί το πρωκτικό τεστ, συνέρχονται χρησιμοποιώντας το χιούμορ.

«Έκανα δύο πρωκτικά διαγνωστικά τεστ. Μέσα στη φούρια, μου πήραν επίσης δείγμα από τον φάρυγγα. Κάθε φορά, φοβόμουν πως η νοσηλεύτρια θα ξεχάσει να αλλάξει την ειδική μπατονέτα από το ένα στο άλλο», αστειεύεται ένας χρήστης του Weibo.

Το CCTV διευκρίνισε την Κυριακή πως δεν υπάρχει τάση γενίκευσης των πρωκτικών τεστ, επειδή «δεν είναι αρκετά πρακτικά».

https://www.agriniopress.gr/