Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Η φωτογραφία της εβδομάδας: Ο εσταυρωμένος της Πράγας

Η Γέφυρα του Καρόλου (τσεχικά Karlův Most) είναι μία από τις πλέον φημισμένες αψιδωτές και ιστορικές γέφυρες της Ευρώπης. Βρίσκεται στον ποταμό Μολδάβα στο κέντρο της Πράγας. Η κατασκευή της άρχισε το 1357 υπό την αιγίδα του βασιλιά Καρολου Δ' προς τιμή του οποίου και φέρει το όνομα, και τελείωσε στην αρχή του 15ου αιώνα. Ήταν η σημαντικότερη σύνδεση μεταξύ της Παλαιάς Πόλης και των παρακείμενων περιοχών μέχρι το 1841. Επίσης, η κτιστή αυτή γέφυρα κατέστησε την Πράγα σημαντικό κόμβο στον εμπορικό δρόμο μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης.
Η γέφυρα ονομάστηκε αρχικά «Πέτρινη Γέφυρα» (Kamenný Most) ή «Γέφυρα της Πράγας» (Pražský Most) και από το 1870 «Γέφυρα του Καρόλου».
Η γέφυρα έχει μήκος 516 μέτρα και σχεδόν 10 μέτρα πλάτος, είναι αψιδωτή, φέρει 16 αψίδες που στηρίζονται σε 15 εγκάρσια βάθρα. Η γέφυρα διακοσμείται σ΄ όλο το μήκος της με 30 αγάλματα και γλυπτά, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται από το 1700.Η Γέφυρα του Καρόλου άρχισε να κατασκευάζεται από βοημικό αμμόλιθο το 1357, υπό τον πρώτο Βοημό βασιλιά που ανέβηκε στον θρόνο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τον Κάρολο Δ’, προς τιμήν του οποίου φέρει το όνομα. Αποπερατώθηκε το 1402, καθιστώντας την Πράγα σημαντικό εμπορικό κόμβο μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης. Αρχικά ονομαζόταν «Πέτρινη Γέφυρα» ή «Γέφυρα της Πράγας» και πήρε τη σημερινή της ονομασία το 1870.
Το πιο ενδιαφέρον μέρος της γέφυρας είναι τα 30 μπαρόκ αγάλματα κατά μήκος της, με τα περισσότερα, κατασκευασμένα μεταξύ 1683 και 1714, να απεικονίζουν διάφορους αγίους προστάτες. Από το 1965, τα αγάλματα άρχισαν να αντικαθίστανται από αντίγραφα, με τα πρωτότυπα να εκτίθενται στο lapidarium του Εθνικού Μουσείου.
Τα κυριότερα παριστάνουν τις αγίες Βαρβάρα, Μαργαρίτα και Ελισάβετ, τον προστάτη των δικηγόρων Άγιο Ίβο συνοδευόμενο από την αλληγορία της Δικαιοσύνης ή την Παναγία και την Μαρία Μαγδαληνή να θρηνούν τον θάνατο του Χριστού.
Άλλα παριστούν τον Άγιο Ιωσήφ, τον Άγιο Φραγκίσκο να βαπτίζει έναν Ινδό και έναν Ιάπωνα πρίγκηπα, τους Κύριλλο και Μεθόδιο, τον Άγιο Χριστόφορο, τον Ιησουίτη ιερέα Άγιο Βοργία, την Αγία Λουντμίλα και τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης.
Το άγαλμα του Αγίου Λούτγκαρ πάλι, θεωρείται και το πολυτιμότερο καλλιτεχνικά άγαλμα της γέφυρας. Άλλο ενδιαφέρον άγαλμα είναι και εκείνο με την Παναγία με τους Αγίους Δομίνικο και Θωμά Ακινάτη.
Ένα ιστορικό πάντως αγαλμάτινο σύμπλεγμα είναι «Η Σταύρωση και ο Γολγοθάς». Δεξιά και αριστερά παρουσιάζονται ο Άγιος Ιωάννης και η Παναγία. Το 1696 προστέθηκε πάνω στον σταυρό μια χρυσή πινακίδα, η οποία απηχεί τον αντισημιτισμό της εποχής.
Οι αρχές είχαν κατηγορήσει τον ηγέτη των Εβραίων της πόλης Ελίας Μπακόφφεν για βλασφημία τιμωρώντας τον να πληρώσει την κατασκευή της πλάκας όπου αναγράφηκε με εβραϊκά γράμματα μια προσευχή Καδώς από το εβραϊκό αγιολόγιο που προέρχεται από όραμα αναφερόμενο στο Βιβλίο του Ησαΐα, για να λοιδορηθούν οι Εβραίοι.
Από αυτή τη γέφυρα είναι και η φωτογραφία της Σταύρωσης.


Φωτο: Μάκης Λούτζης