Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Νέος θάνατος στην ΜΕΘ Covid-«έφυγε» ο Δ. Παπανικολάου, «ψυχή» του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Αγρινίου

Θλίψη στην περιοχή του Αγρινίου, προκάλεσε μόλις πριν λίγη ώρα, το άκουσμα του θανάτου του Δημήτρη Παπανικολάου, σε ηλικία 58 ετών, που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην ΜΕΘ κορωνοϊού του νοσοκομείου της πόλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην ΜΕΘ εισήχθη σήμερα παρουσιάζοντας πολύ σοβαρή επιδείνωση.
Ο εκλιπών, ένα ακόμη θύμα της έξαρσης της πανδημίας στην περιοχή, υπήρξε από τους πιο δραστήριους εθελοντές αιμοδότες στην περιοχή και για χρόνια ήταν μέλος στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Αγρινίου.
Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός για την εθελοντική και κοινωνική του προσφορά και έδινε ανελλιπώς το παρόν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου, τον οποίο και υπηρέτησε από πολλές θέσεις ευθύνης.
https://www.agriniopress.gr/

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 400 ειδικών φρουρών για τα Πανεπιστήμια

Προκηρύχθηκε από την Ελληνική Αστυνομία ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των 400 ειδικών φρουρών για τα Πανεπιστήμια.
Με την προκήρυξη, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή στον διαγωνισμό και τα προσόντα των υποψηφίων, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται καθώς και όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν τους ενδιαφερόμενους.
Ο αριθμός των υποψηφίων που θα προσληφθούν ως Ειδικοί Φρουροί καθορίζεται σε τετρακόσιους (400), με δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον εξακοσίων (600) από λίστα επιλαχόντων, αν και όταν παρέστη ανάγκη εντός εννέα (9) μηνών από την πρόσληψη των αρχικώς επιτυχόντων.

Διευρυμένο ωράριο στους αρχαιολογικούς χώρους κάστρων Ναυπάκτου, Βόνιτσας και Αγίας Μαύρας από τις 2 Ιουνίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ενημερώνει για την έναρξη από 2 Ιουνίου 2021 του θερινού διευρυμένου ωραρίου για τους παρακάτω αρχαιολογικούς χώρους:
Κάστρο Ναυπάκτου, Δήμου Ναυπακτίας: Ωράριο 8.00 πμ – 8.00 μμ
Κάστρο Βόνιτσας, Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας: Ωράριο 8.00 πμ – 8.00 μμ Κάστρο Αγίας Μαύρας, Δήμου Λευκάδας: Ωράριο 8.00 πμ – 8.00 μμ
Οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας λειτουργούν κανονικά με ωράριο 8.30 πμ- 3.30 μμ.
Όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία είναι ανοιχτοί καθημερινά πλην Τρίτης και καθιερωμένων αργιών.


Το Κάστρο της Βόνιτσας: Ο λίθινος γίγαντας των 18 Εθνοτήτων (διαβάστε μερικά ιστορικά στοιχεία). Μας υποδέχεται καθημερινά από τις 8 π.μ. έως 8:00μ.μ


Το κάστρο από σήμερα θα είναι ανοιχτό από τις 8το πρωί έως τις 8 το βράδυ και είναι μια ευκαιρία να το γνωρίσουμε όλοι.
Ανηφορίσαμε το μονοπάτι που βγαίνει στο κάστρο από την παραλία και βρήκαμε την είσοδο ανοιχτή, απολαύστε μερικές εικόνες του εσωτερικού του κάστρου αλλά και την γύρω περιοχή
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ 
Το κάστρο της Βόνιτσας είναι χτισμένο σε λόφο (65 μ.) πάνω από την πόλη και είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα βυζαντινά και μεσαιωνικά κάστρα της Δυτικής Ελλάδας. 
Το όμορφο και γραφικό κάστρο καταλαμβάνει έκταση περίπου 100 στρ. και αποτελεί το στολίδι όχι μόνο της πόλης, αλλά ολόκληρης της βόρειας Ακαρνανίας, τόσο για τη μακραίωνη ιστορία του, όσο και για την επιβλητική του θέση στα στενά του Αμβρακικού.
Στην πρώτη του μορφή αποτελεί χτίσμα της Βυζαντινής εποχής που ενισχύθηκε και επεκτάθηκε επί Βενετοκρατίας. 
Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του το κάστρο της Βόνιτσας υπήρξε στρατηγικό σημείο για τον έλεγχο της θαλάσσιας συγκοινωνίας μεταξύ του Αμβρακικού και του Ιονίου, αλλά και το στρατιωτικό έλεγχο της γύρω περιοχής. Η πολύ καλή του θέση, το ισχυρό του τείχος και ο εύκολος εφοδιασμός του σε νερό και τρόφιμα έδινε τη δυνατότητα στον εκάστοτε ηγεμόνα να έχει εκεί αρκετό στρατό και στόλο.
Μέχρι το 1204 το κάστρο βρισκόταν στον έλεγχο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια περιήλθε σε άλλους ηγεμόνες, στους οποίους περιλαμβάνονταν οι Βενετοί και οι Τούρκοι και τελικά το 1828 απελευθερώθηκε. Κατά τη διάρκεια της ιταλογερμανικής κατοχής χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς.
Το κάστρο, που απλώνεται στην κορυφή του λόφου, έχει διπλό περίβολο. Ο εσωτερικός, που έχει δύο εισόδους, βόρεια και νότια, είναι της Βυζαντινής εποχής και περικλείει τα διοικητικά κτήρια και τα ερείπια του καθολικού ναού. Τα κτήρια αυτά ήταν κατασκευασμένα από μάρμαρο και δομικά υλικά παλαιότερων κατασκευών. Το διοικητικό κτήριο (Καζάρμα)περικλείονταν από τοίχο με δύο εισόδους, μέσα στον οποίο βρισκόταν και ο καθολικός ναός. Στην εξωτερική του πλευρά, νοτιοδυτικά, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Σοφίας.
Ο δεύτερος περίβολος του κάστρου κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1260 και στο 1300 από τους Ναπολιτάνους και έχει δύο πύλες, ανατολικά και νότια. Αργότερα κατασκευάστηκαν δύο εσωτερικές περιστοιχίσεις σε σχήμα πετάλου, η μια από τους Τόκκους και η άλλη από τους Βενετούς μετά το 1717. 
Από το κάστρο ξεκινούσαν δύο προμαχώνες, ο ανατολικός έφτανε στη θάλασσα στο λιμάνι και ο δυτικός στο Λιμένι. Και οι δύο ήταν περίπου 300 μέτρα και περιέκλειαν τη Βενετική Κώμη και το Μπόργκο (BorgoSerato). Την οχύρωση συμπληρώνουν τετράγωνοι και κυκλικοί πύργοι.
Ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεπή, που πέρασε από τη Βόνιτσα στο δεύτερο μισό του 17ου αι., αναφέρει πως στο κάστρο υπήρχαν δέκα οικίες, οπλοστάσιο, αποθήκες, δεξαμενή και ένα μικρό τζαμί. Κάποιες προσθήκες σε προμαχώνες έγιναν από τους Γάλλους στα τέλη του 18ου αι. Στο κάστρο σώζονται στοές που εξασφάλιζαν τη μυστική έξοδο από την πόλη και την πρόσβαση σε περιοχές με νερό. Έξω από το τείχος είχαν φυτευτεί από τους Βενετούς σειρές από φραγκοσυκιές, που χρησίμευαν ως ένα επιπλέον μέσο άμυνας.
Στη Βόνιτσα σώζεται ο θρύλος της ισπανίδας πριγκίπισσας Ισαβέλλας, η οποία, αφού αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους σε ναυμαχία φυλακίστηκε στο κάστρο, σε σπίτι δίπλα στο συγκρότημα της Αγίας Σοφίας. 
Ο θρύλος θέλει την πριγκίπισσα να δραπετεύει με τη βοήθεια κάποιων μοναχών. Χρονικά ο θρύλος εντάσσεται στην πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου ο Τούρκος ναύαρχος Χαριεντίν Μπαρμπαρόσα κατέστρεψε το Δυτικό στόλο στην περιοχή του Ιονίου (1538). 
Το κάστρο της Βόνιτσας έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο από το 1922 (ΦΕΚ 28/26-2-1922, ΒΔ 25-2-1922).

ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ: 

Βασίλης Καρράς: Άφησε τις πίστες και έγινε αγρότης στο Κοκκινοχώρι Καβάλας (βίντεο)

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Βασίλης Καρράς βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή 
«Ενώπιος Ενωπίω». Ο λαϊκός τραγουδιστής αφηγήθηκε με συγκίνηση την περιπετειώδη διαδρομή του, αλλά και τη νέα του ζωή ως αγρότης.
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, τα μεροκάματα στο αμαξοστάσιο και η πρώτη βραδιά που τραγούδησε στην ταβέρνα της γειτονιάς του.
Ο Βασίλης Καρράς μίλησε και για τη νέα ζωή που έχει δημιουργήσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κοκκινοχώρι Καβάλας. Ο δημοφιλής τραγουδιστής έχει φάρμα και παράγει μόνος του βιολογικά προϊόντα.
«Και η δουλειά του τραγουδιστή και η δουλειά του αγρότη είναι σκληρές» τόνισε στην εκπομπή του ANT1.
Δείτε στο απόσπασμα τη Φάρμα του Βασίλη Καρρά:

 

Ο δολοφονηθείς Τάσος Μπερδέσης είχε τραυματίσει θανάσιμα σε ρινγκ 18χρονο από το Καστράκι Αγρινίο


Ο δολοφονηθείς Τάσος Μπερδέσης είχε τραυματίσει θανάσιμα σε ρινγκ 18χρονο από το Καστράκι Αγρινίου
Το θύμα της δολοφονικής ενέργειας στην Βάρη το πρωί της Δευτέρας, είχε απασχολήσει τις Αρχές σε αρκετές περιπτώσεις.
Ένα από τα περιστατικά το οποίο έχει ξεχωριστεί θέση, είναι ότι είχε τραυματίσει θανάσιμα τον Σεπτέμβριο του 2010 με απανωτά χτυπήματα στο κεφάλι τον 18χρονο πυγμάχο της εθνικής εφήβων, Θανάση Μηλιόρδο, κατά τη διάρκεια αγώνα πρόκρισης.
Ο νεαρός μποξέρ είχε νοσηλευτεί για ημέρες στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου αλλά εξ αρχής θεωρούταν «κλινικά νεκρός».
Τα χτυπήματα στον αυχένα
Ο νεαρός αθλητής, ο οποίος αντιμετώπιζε τον Τάσο Μπερδέση, πυγμάχο του Α.Ο. Πατρών, σε αγώνα πρόκρισης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων που θα γινόταν στη Βουδαπέστη, είχε δεχθεί σφοδρά χτυπήματα στον αυχένα και ένα κάτω από το σαγόνι, τα οποία και τον άφησαν αναίσθητο στο ταπί.

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Λύτρωση – παραμονή από την άσπρη βούλα!

Χρυσό 1-0 ο Παναιτωλικός με πέναλτι του Βέργου στο 83’ νίκησε το πούλμαν της Ξάνθης και ανανέωσε το ραντεβού του στα μεγάλα σαλόνια
Ματς do or die το σημερινό για τον Παναιτωλικό που υποδεχόταν την Ξάνθη στο Αγρίνιο στο δεύτερο μπαράζ παραμονής με ένα και μόνο στόχο: Την καθαρή νίκη που θα του εξασφάλιζε την συμμετοχή του και την επόμενη χρονιά στη Super League απέναντι σε μια ομάδα που είχε έρθει στο Αγρίνιο έχοντας το προβάδισμα από το πρώτο ματς όπου είχε επικρατήσει με 2-1.
Κάτω από ένα πολύ φορτισμένο κλίμα και εν μέσω πολλών αναταράξεων που προκάλεσε η ήττα στην Ξάνθη, οι παίκτες του Παναιτωλικού καλούταν απόψε να καταθέσουν ψυχή στο τερέν και να πράξουν το αυτονόητο, απέναντι σε μια ομάδα που μόνο καλύτερη δεν έδειξε στο ματς της Τετάρτης από τους αγρινιώτες, αλλά κατέβαινε κι εκείνη να παίξει τα ρέστα της όσον αφορά την επάνοδό της στη μεγάλη κατηγορία.
Οι αλλαγές στο κέντρο της άμυνας με τη χρησιμοποίηση των γηγενών Μαλή και Κωνσταντόπουλου αντί των Καρασαλίδη και Τσότσαλιτς ήταν οι βασικότερες που έκανε ο Τραϊανός Δέλλας στην αρχική ενδεκάδα στην οποία επανέφερε και τον Ταχάρ, όσον αφορά στις αλλαγές που είχε το αρχικό σχήμα σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι, το οποίο ούτως ή άλλως πιο πολύ θα κρινόταν στον τομέα πάθος και ψυχή παρά στα όποια συστήματα, κάτι το οποίο περίμενε ο κόσμος του Παναιτωλικού να δει από τους παίκτες της ομάδας του να βγάζουν, στο κρισιμότερο ίσως παιχνίδι της τελευταίας δεκαετίας για τη δημοφιλή ομάδα του Αγρινίου.
Ο κόουτς του Παναιτωλικού επέλεξε αυτή τη φορά να χρησιμοποιήσει τον Μεντόσα στα πλάγια κάτι που δε λειτούργησε ευεργετικά όπως φάνηκε από τις αρχές του αγώνα.

Γεώργιος Αποστολάκης Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας: Δεν υπάρχει κανένας λόγος αντικατάστασης του κ. Παπαδόπουλου διοικητή του νοσοκομείου Μεσολογγίου

Αντικατάσταση του διοικητή του νοσοκομείου Μεσολογγίου Πάνου Παπαδόπουλου
Πληροφορήθηκα με έκπληξη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία απομάκρυνσης του Διοικητή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κ. Πάνου Παπαδόπουλου, από του Υπουργείο Υγείας.
Γνωρίζω την τιμιότητα του, την αστείρευτη διάθεση του να προσφέρει και το έργο του. Όσοι ζούμε και εργαζόμαστε σ’ αυτό τον τόπο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις προσπάθειες που κατέβαλλε για να αναβαθμιστεί ένα νοσηλευτικό ίδρυμα το οποίο καλύπτει πληθυσμό περίπου 80.000 κατοίκων και ήταν για χρόνια σε καθοδική πορεία από άποψη παροχής υπηρεσιών.
Θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση– ειδικότερα τώρα εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και λειτουργίας στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου ενός πρότυπου Εμβολιαστικού Κέντρου, με θεαματικά αποτελέσματα – δεν υπάρχει κανένας λόγος απομάκρυνσης του κ. Παπαδόπουλου από τη θέση ευθύνης που κατέχει, διότι αυτό θα έχει απρόβλεπτες παρενέργειες και δεν θα λειτουργήσει προς όφελος του Νοσοκομείου και κατ επέκταση του κοινωνικού συνόλου .


Ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας
Γεώργιος- Θεόδωρος Αποστολάκης

 

Αναμνηστικά τετράδια σε όλους τους μαθητές του δήμου Ξηρομέρου για τα 200 χρόνια από την επανάσταση

Το 2021 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον απανταχού ελληνισμό, αφού εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα, που οδήγησε στην ανεξαρτησία της πατρίδας μας και στην δημιουργία του συγχρόνου ελληνικού κράτους.
Ο Δήμος Ξηρομέρου και το Νομικό μας Πρόσωπο για να τιμήσει τα 200 χρόνια, προχώρησε στην εκτύπωση και προμήθεια χιλίων (1000) αναμνηστικών τετραδίων για τους μαθητές των σχολείων μας, για να γνωρίσουν καλύτερα τους ήρωες που θυσίασαν την ζωή τους για την λευτεριά της πατρίδας, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν και τα γεγονότα που σημάδεψαν το ΞΗΡΌΜΕΡΟ στη διάρκεια της επανάστασης καθώς και τους ιστορικούς μας τόπους.
Τα αναμνηστικά τετράδια θα διανεμηθούν στους μαθητές των σχολείων μας τις επόμενες μέρες.

 

Τίμησαν την μνήμη των 120 εκτελεσθέντων στην Αγία Τριάδα Αγρινίου (φωτο). Ανάμεσά τους τα εννέα κατουνιωτόπουλα

Στον τόπο της θυσίας, στην Πλατεία 120, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση
Τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Αγρινίου το επίσημο Μνημόσυνο στη μνήμη των πατριωτών που εκτελέστηκαν τη Μ. Παρασκευή 1944.
Αμέσως μετά στον τόπο της θυσίας, στην Πλατεία 120, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση ενώ ο εκπαιδευτικός Σπύρος Αδάμης αναφέρθηκε στη σημασία της ημέρας τονίζοντας μεταξύ άλλων : «Οι 120 Αγρινιώτες έδωσαν το στίγμα της ελληνικής λεβεντιάς και έγιναν προσφορά αίματος στα θηρία του ναζισμού. Οι ηρωικοί πατριώτες έγιναν σύμβολο για το πώς αγωνιζόμαστε και παλεύουμε για τα ιδανικά μας».
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, τους Βουλευτές Κ. Καραγκούνη, Γ. Βαρεμένο, Θ. Μωραίτη, Δ. Κωνσταντόπουλο, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Ν. Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νικόλαο Γεωργάκo, τον πρόεδρο του μαρτυρικού χωριού Κρυοπηγής Ιωάννης Τσούτση, τον πρώην Βουλευτή και Δήμαρχο Αγρινίου Ιωάννη Βαινά, τον πρώην Δήμαρχο Παύλο Μοσχολιό, εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, συγγενείς των εκτελεσθέντων, εκπροσώπους των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών και εκπροσώπους Αντιστασιακών Οργανώσεων.
Ο κ. Γερολυμάτος απήγγειλε το ποίημα «Μεγάλη Παρασκευή 1944» του Δημήτρη Πιστικού και το ποίημα του Π. Χατζοπουλου «Στου κρανίου τον τόπο».
Τιμές απέδωσε Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου.




Σάββατο 29 Μαΐου 2021

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ: Τους ανθρώπους να τους μετράς πάντα στο τέλος ...ΚΑΙ ΌΤΑΝ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ.

Με ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά. Έτσι μπαίνουν στη ζωή σου.
Έχουν το σκοπό τους 
Και με εκείνη την αίσθηση πως ήρθαν για να μείνουν.
Είναι καλόβολοι, ταιριάζετε σχεδόν σε όλα κι είναι αυτή η οικειότητα που αναπτύσσετε που σε κάνει να ρίχνεις τις άμυνές σου και να δίνεσαι σε αυτή τη σχέση. 
Φιλική, ερωτική, δεν έχει σημασία.
Αφήνεσαι να ζήσεις στη μοναδικότητα που νιώθεις πως σου προσφέρει η επαφή μαζί τους. Άλλωστε είναι μεγάλη τύχη να βρίσκει κανείς ανθρώπους που να ταιριάζει.
Μόνο που αφήνεσαι και γενικά.
Κι όταν σου έρχεται η σφαλιάρα δεν την περιμένεις.
Θα μου πεις ποια κατραπακιά ήρθε ποτέ στη ζωή σου και την περίμενες; 
Τα άσχημα βλέπεις, μάτια μου, δεν κλείνουν ραντεβού. 
Μήτε καν χτυπούν την πόρτα, έτσι για να σε προειδοποιήσουν. Κλωτσούν την πόρτα και εισβάλλουν στο χώρο σου. 
Κλέβουν τον αέρα σου, χαλούν την ηρεμία σου και σε κάνουν μαλλιά κουβάρια.
Είναι τότε που συνειδητοποιείς πως οι “άνθρωποί σου” δεν ήταν αυτό που φαίνονταν. Ήταν κάτι άλλο που δεν είχες καν υποψιαστεί.
Δεν τόδειχναν τα μάτια του-της 
Και προδίδεσαι. Και πληγώνεσαι. Και πέφτεις. Αν είσαι επιφανειακός και άοσμος σηκώνεσαι εύκολα.
Χάνεις την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, καταλογίζεις ευθύνες, ζητάς εξηγήσεις.
Μόνο που μέσα στην ταραχή σου, δε σκέφτηκες πως τις περισσότερες ευθύνες πρέπει να τις ρίξεις πάνω σου. Αλλά έτσι γίνεται πάντα. Μας τυφλώνει ο πόνος και το άδικο, μας πνίγει η κακομεταχείριση, η προδοσία, η εξαπάτηση και η αλαζονεία.
Όπως όλοι μας, έτσι κι εσύ διψάς να ρίξεις την ευθύνη κάπου αλλού. Μα είναι κυρίως δική σου.
Γιατί δε νοιάστηκες να προστατεύσεις τον εαυτό σου.
Δόθηκες…ΑΝ ΚΑΙ ήσουν Νάρκισσος-η 
Ή ακόμη χειρότερα παραδόθηκες στον άλλο-η. 
Ένα χαμόγελο και μια αίσθηση απόλυτου ταιριάσματος ήταν αρκετή για να ανοίξεις τις πύλες σου και να τον-ην αφήσεις να εισβάλλει στη ζωή σου. 
ΊΣΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ πως πουλάνε τόσο εύκολα και το κορμί τους όπως ο καφεπώλης "τους καφέδες", απλά τώρα υπάρχουν πολλά είδη καφέ. 
Δόθηκες σε όλα πίστεψες πως ήταν ο άνθρωπός, πίστεψες όλα όσα σου έλεγε, νόμισες πως ήταν κάτι το διαφορετικό, κάτι το ξεχωριστό για σένα και πίστεψες μόνο και μόνο αυτόν-η, άσχετα τι γινόταν γύρω γύρω.  
Πότε δεν έβαλες στο μυαλό σου πως θα σε χρησιμοποιήσει αυτός ο άνθρωπος, διότι απλά το έκρινες με τα δικά σου δεδομένα και στάνταρ, στηρίχθηκες πολύ στον παράγοντα άνθρωπο και όχι τα κατάλοιπα και τις αδυναμίες.
Ίσως βιάστηκες και δόθηκες και συμπλήρωσες κενά και τίποτε άλλο.
Μα δεν υπολόγισες πως οι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται. Δεν υπολόγισες πως ο χρόνος είναι αυτός που δείχνει τον άνθρωπο.
Μόνο ο χρόνος δείχνει αν έκανες λάθος εκτίμηση ή σωστή.
Αλλά εσύ πνιγμένος-η στον ενθουσιασμό, μισώντας εκείνη τη μοναξιά του αταίριαστου, βιάστηκες.
Και την πάτησες.
Μπορεί στην συνέχεια να έκανες κι εσύ λάθη και χονδρά, εξωπραγματικά πέρα από τα δικά σου πιστεύω, αλλά σημασία είναι να κρατηθείς όρθιος-α αν και και δεν το βλέπω.  
Εσύ φταις λοιπόν που δε σε προστάτευσες. Εσύ φταις που άφησες τον εαυτό σου στο έλεος άλλων. Κι αυτή η μικρή πληγή, η φορτωμένη στο κορμί σου, μπορεί να φέρει όνομα ξένου, αλλά εσύ υπέδειξες το σημείο που θα γίνει. 
Εσύ έμεινες εκτεθειμένος-η στην συνέχεια.
Προσπάθησες να μην φτάσεις ΣΤΑ ΑΚΡΑ έως ένα σημείο το κατάφερες, χωρίς να ξέρεις την συνέχεια.
Θα μου πεις πως θα κυλήσει η ζωή αν δεν εμπιστεύεσαι τον άλλο;
Κι εγώ θα σου πω πως πάνω από την εμπιστοσύνη ήταν και θα είναι πάντα η αυτοπροστασία
Αγάπα τον εαυτό σου και φύλαγέ τον γιατί δε θα βρεθεί κανείς άλλος-η να το κάνεις στη θέση σου κι ας πίστεψες.
Ίσως μόνο η μάνα σου, αλλά αυτή είναι άλλο κεφάλαιο. 
Πίστεψε στους ανθρώπους αλλά δώσε χρόνο να αποδείξουν όσα λένε. 
Άφησέ τους να τα κάνουν πράξη πριν ανοίξεις τη ζωή σου και τους βάλεις ξανά μέσα.
Και να θυμάσαι
Οι άνθρωποι δεν κρίνονται από τις πρώτες εντυπώσεις και τους εντυπωσιασμούς.
Τους ανθρώπους τους μετράς πάντα στο τέλος, όσο πικραμένος-η και νάσαι.
Όσο τα δίνεις όλα, άλλο τόσο πολύ θα πικραίνεσαι. 
Μην φυλάς στην γωνία κανέναν, μόνο κακία δείχνει η ρεβανσισμό, μην απειλείς, αν μπορείς να τα καταφέρεις και σε αφήνει το εγώ σου.
Στο ταμείο…
Εκεί θα φανούν όλα 
Έχε υπομονή, λοιπόν… 
και βλέπουμε…
ΑΠΛΑ ΣΕ ΗΘΕΛΑΝ ΟΤΑΝ  ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΓΚΗ ΚΙ ΕΤΥΧΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ 


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ Δ.

 

Εθελοντικός καθαρισμός του ΚΑΣΤΡΟΥ Πλαγιάς αύριο Κυριακή 30/5 το πρωί

Σύμφωνα με άδεια που εξασφαλίσαμε από την Αρχαιολογική υπηρεσία,αύριο 30/5 θα ξεκινήσει ο εθελοντικός καθαρισμός του ΚΑΣΤΡΟΥ Πλαγιάς κ ώρα 7:30π.μ .
Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει θα χρειαστούμε χορτοκοπτικά κ αλυσοπρίονα. 
Επιπλέον ο Δήμος σε συνεργασία με την Αρχαιολογική υπηρεσία έχει εξασφαλίσει τον απαραίτητο εξοπλισμό (προβολείς , καλώδια , πίνακες) προκειμένου να φωταγωγηθεί περιμετρικά ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου
Φώντας Καούρας 

Λευκάδα: «Πνιγμένος» στα σκουπίδια ο Αγιος Νικήτας, ανήμερα της γιορτής του (φωτο)

Χθες Παρασκευή 28 Μαϊου, γιόρταζε ο Άγιος Νικήτας, το γραφικότερο χωριό της Λευκάδας , όπως και η ομώνυμη εκκλησία του.
Δυστυχώς οι εικόνες στο χωριό χθες ήταν ντροπιαστικές, όπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες που ανήρτησε το lefkada press. Ανήμερα μάλιστα της γιορτής του χωριού:


https://www.agriniopress.gr/


Κοινωνικός τουρισμός – ΟΑΕΔ: Όδηγός για αιτήσεις, μοριοδότηση και voucher

 


Με το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2019, της τελευταίας χρονιάς προ πανδημίας, θα μοριοδοτηθούν οι δικαιούχοι για τον Κοινωνικό Τουρισμό – Πίνακες και απαντήσεις για όλα

Πλησιάζει η ώρα των αιτήσεων για το πρόγραμμα του φετινού Κοινωνικού Τουρισμού, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ αναμένεται να ανοίξει για τις αιτήσεις δικαιούχων στα μέσα Ιουνίου.

To φετινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού έχει στόχο να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό σε μια χρονιά-στοίχημα για την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει να επισημανθεί πως στη μοριοδότηση των δικαιούχων –που όπως και πέρυσι θα φτάσουν τους 300.000- θα ληφθεί υπόψη το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2019, δηλαδή της τελευταίας χρονιάς πριν από την πανδημία.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, το εισόδημα του 2020, της πρώτης χρονιάς με πανδημία κορωνοϊού και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, δεν έχει ακόμη εκκαθαριστεί και θα ληφθεί υπόψη για το επόμενο πρόγραμμα, δηλαδή αυτό του 2022-2023.

1. Ποιοι είναι oι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι

Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου – Βόνιτσας: Κάλεσμα στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στο Ακτιο

Κάλεσμα συμμετοχής στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στο Ακτιο, το Σάββατο 29 Μαΐου στις 19:00, απευθύνει η Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου – Βόνιτσας. H ανακοίνωση:
Η Λαϊκη Συσπείρωση Ακτίου – Βόνιτσας απευθύνει κάλεσμα στους νέους και τις νέες, σε εργατοϋπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, ανέργους, συνταξιούχους, του δήμου μας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στη Βάση του Ακτίου το Σάββατο 29 Μάη στις 19:00 και στη συνέχεια στην πορεία στην πόλη της Λευκάδας.
Αναδεικνύουμε τις ευθύνες των κυβερνήσεων για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στο κουβάρι των ανταγωνισμών και τονίζουμε πως «οι εξελίξεις απαιτούν η λαϊκή ανησυχία και οργή να γίνει οργανωμένη πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που έχουν μετατρέψει τη βάση του Ακτίου σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ταυτόχρονα να είναι «δυνητικός στρατιωτικός στόχος» με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή μας.
Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η πάλη του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος. Η επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους συμβαδίζει με την αντιλαϊκή πολιτική κατά της εργατικής τάξης, του λαού και των παιδιών του. Αυτό δείχνουν οι τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα χιλιάδες κρούσματα και νεκροί της πανδημίας, η κατάσταση στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η επίθεση στο οχτάωρο, στο δικαίωμα στη δουλειά, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, η άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, να θωρακίσει τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
Να καταδικάσουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αιτίες που τους γεννούν, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων για το μοίρασμα των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς.
Όλοι στο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο ενάντια στη λειτουργία της ΝΑΤΟικής βάσης του Ακτίου το Σάββατο 29 Μάη, στις 19:00 ».

 

ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ:"Ουχί οι δέκα εκαθαρίσθησαν, οι δε εννέα που;"

ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ του Γ. Παπαδημητρίου. "Εάν δεν σταματήσει η αχαριστία, δεν θα σταματήσει και το κατρακύλισμα της κοινωνίας μας" του τ. Υπουργού Γιώργου Δ. Παπαδημητρίου 8-6-1998 από την εφημερίδα «η Κατούνα»
"Ουχί οι δέκα εκαθαρίσθησαν, οι δε εννέα που;". Ράγισε η καρδιά του Χριστού σαν είδε δέκα άνδρες να υποφέρουν τη λέπρα, κουφάρια απόκληρα μιας "καθαρής" κοινωνίας, ξένα απ' ανθρώπινη θαλπωρή και συναντίληψη. 
Ράγισε η καρδιά του μπροστά απ'τη φωνή της απόγνωσης: "Ιησού επιστάτα ελέησον ημάς". Κι άπλωσε τα χέρια και τους καθάρισε με το λόγο και μόνον.
Κι ανέμενε ένα "ευχαριστώ", μια κουβέντα ευγνωμοσύνης. Μα απ' τους δέκα ο ένας επιστρέφοντας "έπεσεν επί πρόσωπον παρά τους πόδας αυτού ευχαριστών αυτόν". Κι αυτός ήταν ξένος, αλλογενής Σαμαρείτης, που ως γνωστόν, δεν έλεγαν ούτε καλημέρα στους Εβραίους. Κι ο Σαμαρείτης αυτός ενσαρκώνει μια απ' τις πιο μεγάλες και τόσο λησμονημένες στις μέρες μας αρετές: την ευχαριστία και την ευγνωμοσύνη. 
Οι άλλοι εννέα επέδειξαν μία συμπεριφορά απ' τις πιο συνηθισμένες στην εποχή μας και πάντοτε: την αχαριστία και την αγνωμοσύνη. Κι ο Χριστός στιγματίζει δριμύτερα τους εννέα και λέει στο Σαμαρείτη: "Αναστάς πορεύσου. Η πίστης σου σέσωκέ σε".
Ξεχείλισε τότε το παράπονο του Ιησού και το δάκρυ του πότισε τις κοιλάδες του θείου προσώπου. Κι απ'τα βάθη της Αρχιερατικής Του υπόστασης ξεπήδησε φοβερός ο λογισμός: "Ω γενεά άπιστος και διεστραμμένη. Έως πότε έσομαι μεθ'υμών, έως πότε ανέξομαι υμών". /Ματθ.ΙΖ,Ι7/. Επίσης, τονισμένο καταπληκτικά είναι και το αιώνιο παράπονο του Χριστού, με τον ύμνο: "Λαός μου, τι εποίησα σοι η τι σοι παρηνώχλησα, τους τυφλούς σου εφώτισα, τους λεπρούς σου εκαθάρισα, άνδρα όντα επί κλίνης ηνωρθωσάμην, Λαός μου, τι εποίησα σοι, και τι μοι ανταπέδωκας / Όρθος Μ. Παρασκευής/.
Ο Χριστός για να δείξει το χαώδες της αχαριστίας είπε: "Έσεσθαι Υιον Υψίστου, ότι Χριστός εστίν επί πονηρούς κι αχαρίστους". Κατέταξε δηλαδή τον αχάριστο, μεταξύ των πονηρών και των πανούργων, που προξενούν με λόγια και μ' έργα, πόνους και μάλιστα προς τους Ευεργέτες τους. 
Ο Απόστολος Παύλος, εξισώνει τους αχάριστους με τον ανόσιο, τον ανήθικο, τον προδότη, τον βλάσφημο, τον διάβολον. /Τιμοθ. Β,ΓΙ-5/. 
Ο Μέγας Άγιος Αθανάσιος, θεωρεί τον "αχάριστον διάβολον της κολάσεως και τον ευγνώμονα πνεύμα του Αγίου Πνεύματος". 
Ο Άγιος Νεκτάριος "μίασμα της κοινωνίας αποβλητέον". 
Ενώ ο γέροντας Παΐσιος έλεγε ότι "ο αχάριστος είναι άνθρωπος καταραμένος από το θεό και δεν βλέπει προκοπή".
Δυστυχώς στην εποχή μας, οι ευεργετηθέντες στέκονται ψυχροί κι αδιάφοροι απέναντι στον Ευεργέτη τους. Κυριευμένοι από τον παχυλό υλισμό, δεν τον σκέπτονται καθόλου. Η αν τον σκεφθούν, υψώνουν με θράσος το ανάστημά τους, άλλοτε για να ξεράσουν τους αφρούς της άρνησης κι άλλοτε για να βλασφημήσουν χυδαία τ'όνομά του. 
Κι έτσι επαληθεύεται αυτό που έχουν επισημάνει ήδη οι αρχαίοι πρόγονοί μας: "Τη αχαριστία δοκεί έπεται η αναισχυντία".
Ο οξύνους Ανδρέας Λασκαράτος, στο γνωστό σύγγραμά του "Ίδε ο Άνθρωπος" ονομάζει τον αχάριστο "δημόσιο αδικητή", "υποκείμενο χρεωκοπημένο", "εχθρόν της Κοινωνίας". Γιατί, όλοι οι Ευεργετούντες, όταν μανθάνουν την κατάπτυστο διαγωγή του, από- γοητεύονται και διακόπτουν την ευεργετική τους δραστηριότητα. Έτσι οι αχάριστοι γίνονται εμπόδιο στην ιδιωτική φιλανθρωπία και ευποιΐα.
Λόγω δε της κακότητός του αυτής και της κοινωνικής ζημίας, ο αχάριστος επισύρει εναντίον του φοβερές ποινές. 
Ο Θεός, δια του Σολομώντος προειδοποιεί: "Ο αχάριστος, όχι μόνον στερείται κάθε θείας ευλογίας, αλλα΄και τα σχέδιά του ανατρέπονται, οι επαγγελματικές του εργασίες και η ζωή του διαλύονται, όπως η πάχνη του χειμώνα και το άχρηστο ύδωρ το ρέον έξω των αυλάκων χωρίς σκοπόν" / Σοφία, ΙΣΤ,29/. Κι ο αχάριστος αποδίδων κακά αντί αγαθών, ου κινηθήσεται, κακά εκ της οικογενείας αυτού"./Παροιμίαι Σολομώντος,ΙΓ,13/.
Απ'την αρχαιότατη εποχή είχε επισημανθεί ότι: "αχαριστίας αίσχιον αμάρτημα ουκ έστιν". Δηλαδή δεν υπάρχει αισχρότερο αμάρτημα απ'την αχαριστία: "χάριν λαβών μέμνησο και δους επιλάθου:, έλεγαν οι Αρχαίοι. Σου έγινε κάποια χάρη να τη θυμάσαι. Έδωσες κάτι ξέχνα το: "εν παντί ευχαριστείτε", προσθέτει ο Απόστολος. /Α' Θεσσ.,5,18/.
Η συνείδηση όλων των λαών, χαρακτηρίζει την αχαριστία ως βαρύ αμάρτημα και τον αχάριστο, όταν μάλιστα συνεχίζει την αχαριστία ή κακουργεί ή βλάπτει τον ευεργέτη του, ως πρόσωπο βλεδυρό κι αποτρόπαιο. Κι ευλόγως, γιατί η ευγνωμοσύνη προς τους ευεργέτες είναι στοιχειώδες, φυσικό συναίσθημα, το οποίο αποτύπωσε ο Θεός ακόμη και στα κτήνη και στα θηρία. Ο αχάριστος, υποβαθμίζει τον εαυτό του ως προς τούτο και κάτω απ' τα κτήνη.
Ο Ξενοφών, ο οποίος δίκαια έχει αποκλειθεί "μαίτρ της συγγραφικής ευγενείας κι απλότητας", στο περίφημο σύγγραμα του "Κύρου Παιδεία", γράφει ότι: "Ο Κύρος ύστερα από παλλαΐκή αξίωση εξέδωσε νόμο, για του οποίου ο αχάριστος ιδία όταν κακολογούσε τον ευεργέτη του, τιμωρείτο με δημόσιο εμπτυσμό και μαστίγωση, γιατί θεωρείτο ως αναίσχυντος κι αφιλότητμος/= αναιδής τε ούτος και τιμής στερούμενος/.
Ο αχάριστος, αν μετανιώσει, μας λέει ο Βίκτωρ Ουγκώ στους "Άθλιους", όπως ο κλέφτης των κηροπηγίων της Ιεράς Μονής, Γιάννης Αγιάννης, τότε μπορεί ν'αναδειχθεί ο τετιμημένος Δήμαρχος Μαγδαληνής. Αν όμως όχι, τότε αυτός είναι φίδι που δαγκώνει κι αξίζει λόγω αηδίας, την αυστηρή θεία Νέμεση. Και σοφά ο Θεός, τον αχάριστο, είναι ο μόνος που δεν συγχωρεί.
Δεν υπάρχει πιο επαχθές έγκλημα, αμάρτημα βαρύτατο, λένε οι πατέρες της Εκκλησίας απ' την αχαριστία. Κι ο Θεός μπορεί ν' αργήσει, αλλά δεν ξεχνά, τιμωρεί οπωσδήποτε τον αχάριστο. Ο δε Νικόλαος Καβάσιλος, τονίζει ότι "ο αχάριστος θα πρέπει να ελέγχει τα συμβαίνοντα στη ζωή του μήπως συνδέονται με την αχαριστία".
Όσο απεχθείς είναι η αγνωμοσύνη, τόσο μεγάλη, τόσο αξιοζήλευτη αρετή είναι η ευγνωμοσύνη. Όπως, δε, μας λέει ο Δίας "τους αχάριστους τους βλέπω στην κόλαση. Οι δε Ερινύες αυτούς και τα παιδιά των παιδιών τους θα κυνηγούν συνεχώς για να μην ανταμώσουν την ιστορία". Ας είμαστε λοιπόν πάντοτε ευγνώμονες στους ευεργέτες μας. Κι ας μην ξεχνούμε ποτέ, ότι στους αντίποδες της αχαριστίας, βρίσκεται η ευγνωμοσύνη και η ευχαριστία. Κι ότι, η ταπεινή κι ευγνώμονα ευχαριστία προς τους ευεργέτες εξευμενίζει την ψυχή μας. Γιατί η ευχαριστία προς τον ευεργέτη, είναι ευχαριστία προς τον Θεό, μας λέει αυτός ο Άγιος του γένους, Κοσμάς ο Αιτωλός.
Η ευχαριστία, είναι το πλέον ευώδες άνθος του κόσμου, πανέμορφο άνθος, αληθινό μυριόπνοο του Παραδείσου, μας λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Κι όποιος την προσφέρει δεν έχει να χάσει, τουναντίον θα κερδίσει: "Η ευχαριστία εκείνω μεν ουδέν προστίθησιν, ημάς δε οικειοτέρους αυτώ κατασκευάζει".
Στις δύσκολες μέρες που περνάμε, ισχύει ο προφητικός λόγος του Αποστόλου των Εθνών: "Εν εσχάταις ημέραις ενστήσονται καιροί χαλεποί έσονται γαρ  οι άνθρωποι...αχάριστοι". Πρέπει ν' αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να σώσουμε τους αχάριστους που είναι καταραμένοι απ'το Θεό", λέει ο Μενόδιος Ολύμπου.
"Εάν δεν σταματήσει η αχαριστία, δεν θα σταματήσει και το κατρακύλισμα της κοινωνίας μας", έλεγε ο πρόεδρος της Ακαδημίας συμπατριώτης μας Κωσταντίνος Μπόνης. Κορυφαίος επιστήμονας της Θεολογίας.
Ο Άγιος Γεράσιμος, μας συνιστά: "Να μην ξεχνούμε τους ευεργέτες μας. Το καλό που μας κάνει ο άλλος. Να τον ευχαριστούμε γι' αυτό ειλικρινά και θερμά. Ακόμη και για τα πιο ασήμαντα πράγματα θα πρέπει να ευχαριστούμε. Με ειλικρίνεια στην πρόθεσή και θερμότητα στους τρόπους. Ο αχάριστος είναι η προσωποποίηση της αμαρτίας".
"Ουχί οι δέκα εκαθαρίσθησαν, οι δε εννέα που;"

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ 

Το πανέμορφο νησάκι του Σικελιανού που έχει πάνω μόνο ένα εκκλησάκι(VIDEO n.p. production)


Ο λόγος για έναν τόπο παραδεισένιο, με ρηχά τιρκουάζ νερά, ένα νησί που αποτελεί στην ουσία μια ενιαία παραλία. Μιλάμε, βέβαια, για το «νησάκι του Σικελιανού» ή Άγιος Νικόλαος που βρίσκεται στην είσοδο της Λευκάδας. 
Είναι στην ουσία ένα ελληνικό νησί όλο παραλία και το μοναδικό πράγμα που έχει επάνω του είναι ένα εκκλησάκι. Είναι προστατευμένο από τους ισχυρούς ανέμους και περιβαλλόμενο από μια απέραντη παραλία, με ελάχιστη βλάστηση. 
Θα σου θυμίσει κάποιο εξωτικό νησί του εξωτερικού και όμως βρίσκεται στην Ελλάδα. Σ’ αυτό το νησάκι, ο Άγγελος Σικελιανός, κάτω από το γαλήνιο βλέμμα του Αγίου Νικολάου, εμπνεύστηκε και συνέγραψε με ασυγκράτητη έμπνευση τις μεγάλες του ποιητικές συλλογές. 
Είναι το νησί που είχε επιλέξει μαζί με τη σύζυγό του Εύα και το παιδί τους να ζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε μια σκηνή. Στο νησάκι αυτό που μοιάζει με ατελείωτη παραλία δεν υπάρχει κανένα άλλο κτίσμα πέρα από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. 
Από ψηλά θα θαυμάσεις τα τιρκουάζ νερά, τη χρυσαφένια άμμο και το λευκό της μικρής εκκλησίας. 
Το νησάκι διοικητικά ανήκει στην Αιτωλοακαρνανία αλλά το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην Μητρόπολη Λευκάδας-Ιθάκης. 
Το νησάκι κινδυνεύει από τη μανία των κυμάτων και πρόσφατα χωρίστηκε στα δύο. 
Πηγή: https://exploringgreece.tv/
n.p. production

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Αιτωλοακαρνανία: Η κατανομή των 42 κρουσμάτων της Παρασκευής-31 στο Αγρίνιο, τέσσερα Ναύπακτος, δύο Αιτωλικό και από ένα Μεσολόγγι, Βόνιτσα, Γαβαλού, Πάλαιρο και Αμφιλοχία.

42 νέα κρούσματα της Covid-19 κατανεμήθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ στην Αιτωλοακαρνανία, με το Αγρίνιο να έχει και πάλι την πλειοψηφία των κρουσμάτων.
1.585 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.
128,1 είναι τα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία ανά 100.000 κατοίκους (σ.σ. στις 17 Μαϊου ο αριθμός ήταν 353,4), με τον αριθμό τους την τελευταία εβδομάδα να φτάνει τα 270. Η διαφορά από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται στο -51%, με εμφανή την αποκλιμάκωση.
Αναλυτικά η σημερινή κατανομή:
31 Αγρίνιο, τέσσερα Ναύπακτος, δύο Αιτωλικό και από ένα Μεσολόγγι, Βόνιτσα, Γαβαλού, Πάλαιρο και Αμφιλοχία.
https://www.agriniopress.gr/

ΚΑΤΟΥΝΑ: Έφυγε από κοντά μας

ΚΑΤΟΥΝΑ: Έφυγε από κοντά μας ένας ακόμα καλός συγχωριανός μας ο Πάνος Μπουμπούλης του Αθανασίου και η κηδεία του θα γίνει σήμερα Παρασκευή 28/5/2021 στις 18:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κατούνας.
Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του

Το νησάκι του Σικελιανού το νησάκι του Αγίου Νικολάου στο Ιόνιο που… χωρίστηκε στα δυο

Ο Άγιος Νικόλαος, ένα μικροσκοπικό νησί, 3 χλμ πριν την είσοδο της Λευκάδας (φαίνεται από το δρόμο), ήταν το ησυχαστήριο του οικουμενικού Λευκαδίτη ποιητή Άγγελου Σικελιανού. Πάνω στο νησάκι βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
Ο μεγάλος Λευκάδιος ποιητής το είχε χρησιμοποιήσει για ένα διάστημα μαζί με τη γυναίκα του Εύα Πάλμερ ως ησυχαστήριο
Ξαπλωμένος πολλές φορές μέσα στη ρηχή θάλασσα, και με τα χέρια ακουμπισμένα στη ξηρά, σ’ ένα σανίδι-πινακίδα έγραφε τα ποιήματά του. Τις βροχερές μέρες και τα’ ατελείωτα βράδια του χειμώνα στη σκηνή του κλεισμένος με την Εύα, διάβαζε και έγραφε πάντα. Εκεί στον Αϊ-Νικόλα γεννήθηκε και το μοναδικό τους παιδί. Ο Γλαύκος. Ολίγων μηνών, πριν μάθει να περπατά, έμαθε κολύμπι.
Γι’ αυτό δεν το δυσκόλεψαν ποτέ τα ρούχα του γιατί ήταν πάντα ολόγυμνο. Μια μικρά αποικία ερημιτών ζούσε τη ξεχωριστή ζωή της. Βασιλιάς στο μικρό του βασίλειο, ο Σικελιανός, δε δέχθηκε ποτέ επισκέψεις, εκτός από ελάχιστους συγγενείς του και ζούσε με τις ιδέες του, την αγάπη της Εύας και τη λατρεία του προσωπικού του, που σαγήνευε με την καλοσύνη της ψυχής του και υποχρέωνε με τη γενναιοδωρία του.
Η παράδοση θέλει να στάθμευσε εκεί το πλοίο που μετέφερε τα λείψανα του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ν. Ιταλίας κατά το έτος 1087.
Το νησάκι διοικητικά ανήκει στην Αιτωλοακαρνανία αλλά το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην Μητρόπολη Λευκάδας-Ιθάκης.
Το νησάκι κινδυνεύει από τη μανία των κυμάτων σήμερα χωρίστηκε στα δύο και χρειάζεται άμεση επέμβαση αλλιώς κινδυνεύει να χαθεί.
Δείτε το Βίντεο της ΕΡΤ με την Αρχοντία Μιχαήλογλου κάτοικο του προσφυγικού Αγίου Νικολάου Βόνιτσας και τον εκπρόσωπο Ι.Μ. Λευκάδας - Ιθάκης π. Ιωαννίκο Ζέμπελη 


Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

ΠΛΑΓΙΑ: Χωρίς νερό για μέρες το 2021!

Πρωτοφανείς συνθήκες αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μας στην Πλαγιά τις τελευταίες μέρες εξαιτίας της βαρύτατης αμέλειας της δημοτικής αρχής.
Ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας είχε προγραμματίσει έργο στο δίκτυο. Μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου είναι ο Αντιδήμαρχος κ. Πάντας https://sydla.gr/dioikitiko-symvoulio/). Οι δημότες Λευκάδας ενημερώθηκαν έγκαιρα (https://sydla.gr/deltio-typou-5/), ενώ οι δικοί μας όχι, με αποτέλεσμα τον αιφνιδιασμό των κατοίκων της Πλαγιάς, της Περατιάς και του Αγίου Νικολάου. Για ποιο λόγο οι δημότες μας δεν ενημερώθηκαν; Μήπως επειδή ο Δήμος μας δεν εξυπηρετεί τη ρύθμιση από τις οφειλές του προς το Σύνδεσμο Ύδρευσης, που έχουν αναγνωριστεί το έτος 2016 (ΑΔΑ 73ΓΩΟΕΠ1-ΔΔΔ) στο ποσό των 389.520 ευρώ (και περιέργως δεν εμφανίζεται καν στον προϋπολογισμό του Δήμου μας);
Περαιτέρω, ενώ η διακοπή νερού στη Λευκάδα διήρκεσε λίγες ώρες, στο Δήμο μας και ιδαίτερα στην κοινότητα Πλαγιάς διαρκεί μέρες ολόκληρες. Μιλάμε για ένα ζωντανό χωριό 1.000 περίπου κατοίκων! Εξάλλου, στο Δήμο μας εμφανίζονται συχνά προβλήματα, τόσο στις ανωτέρω κοινότητες, όσο και στον οικισμό του Ακτίου.
Αδιαφορία ή ανικανότητα; Όπως και να ‘χει, η παραίτηση αρμοδίου θα ήταν επιβεβλημένη, αν υποθέσουμε ότι είχε μείνει λίγο φιλότιμο και δεν είχε μετατραπεί η πολιτική σε επάγγελμα.
Οι δημότες απαιτούν τουλάχιστον μια συγγνώμη και όχι εμπαιγμούς, με ανακοινώσεις περί πλακοστρώσεων και διαμορφώσεων κοινοχρήστων χώρων, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχουν νερό για να πιούν, να λειτουργήσουν σωστά τις επιχειρήσεις τους και να τηρήσουν τις συνθήκες υγιεινής, μεσούσης της πανδημίας….

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ 
«Συμφωνία Ελπίδας»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΣΟΥΡΑΣ 


 

27 Μαΐου 1948: Η Δίκη των Παπαστραταίων (Photos)

Στις 27 Μαΐου του 1948, με τον εμφύλιο πόλεμο στην κορύφωσή του, η στρατιωτική δικαιοσύνη οδηγεί στο έκτακτο στρατοδικείο της Αθήνας ως κατηγορουμένους τους βιομηχάνους Γιάννη Παπαστράτο, Στέφανο Ρέσλερ και Γιάννη Γιαννόπουλο, τον υπάλληλο του αεριόφωτος Ηλία Φιλιππάκο, το χωροφύλακα Ν. Σαμάκο και τον κουμμουνιστή Χρύσανθο Κωστάκο, σε μια δίκη που πέρασε στην ιστορία ως η «Δίκη των βιομηχάνων».
του Λευτέρη Τηλιγάδα

Οι τέσσερις πρώτοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι υπήρξαν χρηματοδότες των κομμουνιστών από το Νοέμβριο του 1946 μέχρι τις 29 Μαρτίου 1948, με συνεργάτες τους υπόλοιπους. Πιο γνωστός ανάμεσα σε όλους, ο Γιάννης Παπαστράτος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της καπνοβιομηχανίας (εκλέχτηκε στη θέση μετά το θάνατο του αδελφού του Σωτήρη το 1940 και διατήρησε την ιδιότητα ως τον θάνατό του). Είναι κάτι παραπάνω από αληθές, ότι στο πρόσωπό του δικάζονταν όλοι οι Παπαστραταίοι.
Από την εξέλιξη φάνηκε ξεκάθαρα ότι ήταν μια δίκη παρωδία, η οποία στήθηκε από το παρακράτος της δεξιάς εκείνη την εποχή, «προς γνώσιν και συμμόρφωσιν» αρκετών.
Ο Βαγγέλης Πάλλας (δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ) γράφει γι’ αυτό έχοντας ως οδηγό μια δημοσίευση του Τάκη Κατσιμάρδου για το θέμα[1]: «Στην υπόθεση συμπλέκονται εσωτερικές αντιθέσεις στο μπλοκ πολιτικής εξουσίας, ίσως η υπόθεση να χρησιμοποιείται και ως μοχλός πίεσης προς όποιους πολιτικούς, όπως ο πρωθυπουργός Θ. Σοφούλης, εκδηλώνουν κάποιες διαλλακτικές τάσεις. Δεν αποκλείεται να υποκρύπτονται ακόμη επιχειρηματικές αντιπαλότητες για τον έλεγχο του κυκλώματος καπνού και, φυσικά, η προειδοποίηση προς όλους όσοι θα… σκέφτονταν να ενισχύσουν υλικά τους “κομμουνιστοσυμμορίτες”, όπως την περίοδο του ΕΑΜ! Δεκαοκτώ συνολικά βιομήχανοι φέρονται να εμπλέκονται, αλλά (προς το παρόν;) παραπέμπονται τρεις! Υπάρχουν ακόμη παλιοί “ανεξόφλητοι” λογαριασμοί και ο κοινός οικονομικός εκβιασμός: Δώσε μου για να μη σε κατηγορήσω για κομμουνιστή!».
Από το δικαστήριο περνούν ως μάρτυρες κατηγορίας ένας εσμός δοσίλογων, ταγμασφαλιτών και Χιτών, ενώ τα αποδεικτικά έγγραφα που παρουσιάζονται, προέρχονται υποτίθεται από το Κ.Κ.Ε. και αφορούν σε αποδείξεις της οικονομικής ενίσχυσης.
Η πιο απίστευτη όμως «απόδειξη» ήταν το πακέτο τσιγάρων Νο 7, το οποίο είχε κόκκινο χρώμα και κυκλοφορούσε για την ενίσχυση των κομμουνιστών, που όπως αποδεικνύεται το προτιμούν, μιας και πακέτα από αυτό το τσιγάρο είχαν βρεθεί σε αρκετά κρησφύγετά τους.

Οι αξιωματικοί της ασφάλειας που καταθέτουν αφήνουν μάλιστα με σαφήνεια να εννοηθεί ότι οι Παπαστράτοι ήταν και παλιότερα χρηματοδότες του ΕΑΜ.

Μάρτυρες υπεράσπισης είναι οι πρώην πρωθυπουργοί, Βούλγαρης και Παπανδρέου, καθώς και στρατιωτικοί διοικητές όπως Σπηλιωτόπουλος κ.ά.

Στην απολογία του ο Γιάννης Παπαστράτος είπε ότι ποτέ δεν χρηματοδότησε τους κομμουνιστές, αν και «επανειλημμένως ηπειλήθη» από αυτούς. Ειδοποίησε μάλιστα και τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, όταν ο ΕΛΑΣ το Νοέμβριο του 1944 αμέσως μετά την απελευθέρωση του ζήτησε οικονομική ενίσχυση. Την αρνήθηκε, όπως του συνέστησε ο Παπανδρέου, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι δεν μετέχει σε εράνους.

Η απόφαση που εκδόθηκε αθώωσε παμψηφεί τους κατηγορουμένους, με την αποδοχή ότι οι κατηγορίες ήταν μια κομμουνιστική σκευωρία, αφού «αυτοί διοχέτευσαν τα πλαστά έγγραφα για να σπιλωθούν στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας» και οι κατήγοροί τους εμφανίστηκαν ως όργανα, που δρούσαν κατ’ εντολή των «κομμουνιστών, των εχόντων ως έμβλημα το ψεύδος και την απάτην».

Σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις η «δίκη των βιομηχάνων» χρησιμοποιήθηκε ως «πλυντήριο» για τη λειτουργία των στρατοδικείων με τις εκατοντάδες δίκες-παρωδίες που κατέληγαν με την επιβολή μαζικών θανατικών ποινών. «Η δίκη αυτή θα ευχαριστήσει όλον τον ελληνικόν λαόν και τον μαχόμενον στρατόν. Θα ακουσθή και πέραν των συνόρων ότι εις την Ελλάδα απονέμεται πραγματική Δικαιοσύνη», είπε ο στρατοδίκης εισηγητής της αθώωσης.

————————————————————–
1. Βαγγέλης Πάλλας, Οι αδελφοί Παπαστράτου στο Έκτακτο Στρατοδικείο! – Η άγνωστη “Δίκη των Βιομηχάνων” το 1948, Εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης, 01/11/2014.

«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr
του Λευτέρη Τηλιγάδα